2012-10-07

w pysznym sosie cebulowym żeberka na obiad...

Składniki:


1 kg żeberka wieprzowe, 1/2 opakowania przyprawa do żeberek z miodem Kotanyi, 2 łyżki olej, 4 większe cebule, 1 szklanka woda do podlania, 1/2 kg ziemniaki ugotowane, 1 łyżka nacie selera posiekane, - jakie lubisz surówki


żeberka umyte podzielić na mniejsze porcje

obsypać je przyprawą Kotanyi i przykryte schować do lodówki na całą noc

na żeberka ułożyć połówki cebul i polać olejem - włożyć do prodiża i włączyć do prądu - piec około 60 minut

inne piecyki 200C i 60 minut

w połowie pieczenia polać żeberka 1 szklanką wody - gotowe żeberka wyjąć na talerz

ziemniaki ugotowane posypać łyżką posiekanych liści selera i je utłuc tłuczkiem

wywar-sosik z cebulami przelać do głębszego naczynia i zmiksować blenderem

sosu nie trzeba zagęszczać - jest naturalnie gęsty prawie jak mus

dla nas to polskie pyszne jedzenie i do tego upieczone w starym trzydziestoletnim polskim prodiżu, który jest niezastąpionym moim piekarnikiem



podałam z buraczkami z mojego przepisu TUTAJ - zasmażaną kapustę kiszoną z mojego przepisu TUTAJ i obowiązkowo z maślanką do popijania

sos ma niesamowicie pysznie cebulowy posmak......podać z kulkami tłuczonych ziemniaków (nakładam łyżką do lodów) i surówkami jakie lubisz.......SMACZNEGO!!!!