2012-09-02

świeża szczawiówka...

Składniki:


3 litry wywar z golonek, 1 litr woda, 10 mniejsze ziemniaki, 3 pęczki szczaw świeży, 1 łyżeczka pieprz mielony, - do smaku magi Kucharek, 3 łyżki mąka, 1 kubek mały śmietana, 1 pęczek koperek posiekany, 4 sztuki jajka gotowane na twardo


świeży szczaw liście dobrze opłukane posiekać nożem - wywar z gotowania wcześniej golonek zamroziłam, teraz go użyję do szczawiówki

do wywaru z gotowania golonek dolać 1 litr wody i ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę - gdy zmiękną włożyć posiekany szczaw i gotować ze 3 minuty - do smaku doprawić pieprzem, maggi

1 kubek śmietany 18% wymieszać z z 3 łyżkami mąki - obrać jajka ugotowane na twardo i pokroić je na ćwiartki

zagęścić zupę śmietaną z mąką mieszając - na koniec wsypać pęczek posiekanego koperku

pyszna szczawiówka....
SMACZNEGO!!!!