Składniki:
CIASTO NALEŚNIKOWE: 2 sztuki jajka,
4 łyżki olej,
1 szklanka mleko,
2 szklanki woda gazowana,
1/2 łyżeczki Sól,
4 szklanki mąka pszenna,
1 łyżeczka papryka ostra Prymat,
- w opisie FARSZ,
- w opisie PANIEROWANIE
wszystkie składniki na ciasto na naleśnikowe wymieszać mikserem i odstawić na 20-30 minut - jak trzeba to można dodać wody gazowanej lub mąki - ciasto powinno być nie za gęste ciut lejące
farsz: cukier 1 łyżka - 30 dag kiszonej kapusty i wcześniej ugotować ją z cukrem
50 dag pieczarek - 1 cebula - 1 łyżeczka maggi - 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego - 2 łyżki tartej bułki - olej ze 3 łyżki do smażenia
pieczarki usmażyć z cebulą na oleju i włożyć kapustę, podsmażyć - na koniec wsypać trochę tartej bułki i zamieszać
patelnię teflonową na początku posmarować ciut olejem, potem już nie trzeba -
smażyć cienkie naleśniki - do przestudzonych naleśników nakładać porcję farszu i składać: na pół i jeszcze raz na pół
panierka: 2 jajka - 1 łyżeczka oleju (panierka lepiej się trzyma) - ile potrzeba tartej bułki - naleśniki obtoczyć w jajku, tartej bułce i smażyć na oleju z obu stron
my lubimy i na ciepło i już zimne, ale koniecznie z ciepłym czerwonym barszczem do picia....
SMACZNEGO!!!!
3 komentarze:
o kurcze jak dawno nie jadłam :(
Oj, też już wieki nie jadłam. :< A teraz chyba zrobiłaś mi na nie ochotę.
życzę smacznego krokiecika ale z barszczykiem...pozdrawiam
Prześlij komentarz