2012-09-22

"smaczno kwaszona z krepe polewka"...

Składniki:


50 dag żeberka wędzone, 30 dag kość schabowa, 1 pęczek włoszczyzna, 3/4 szklanki kasza perłowa gruba, 4 sztuki ziemniaki, 30 dag kiszona kapusta, 1 łyżka jarzynka, 1 łyżeczka papryka ostro słodka, - po 2 sztuki ziele i liść, - do smaku sól morska, 1 łyżka majeranek


smaczna zupa z kiszonej kapusty z kaszą - po kaszubsku: smaczno kwaszona z krepe polewka

w 4 litrach wody ugotować do miękkości kości z zielem, liściem laurowym i jarzynką - ugotowane wyjąć na talerz i do wywaru wsypać kaszę, włoszczyznę startą na grubszo na tarce i ziemniaki pokrojone w kostkę- gdy kasza zaczyna być zgotowana włożyć pokrojoną drobniej kiszoną kapustę i gotować z 30 minut

mięsko obrać z kości i drobno posiekać i włożyć do zupy - dodać też paprykę słodko ostrą, majeranek i sól do smaku

smaczna i pożywna zupa....
SMACZNEGO!!!!!