Składniki:
50 dag żeberka wędzone,
30 dag kość schabowa,
1 pęczek włoszczyzna,
3/4 szklanki kasza perłowa gruba,
4 sztuki ziemniaki,
30 dag kiszona kapusta,
1 łyżka jarzynka,
1 łyżeczka papryka ostro słodka,
- po 2 sztuki ziele i liść,
- do smaku sól morska,
1 łyżka majeranek
smaczna zupa z kiszonej kapusty z kaszą - po kaszubsku: smaczno kwaszona z krepe polewka
w 4 litrach wody ugotować do miękkości kości z zielem, liściem laurowym i jarzynką - ugotowane wyjąć na talerz i do wywaru wsypać kaszę, włoszczyznę startą na grubszo na tarce i ziemniaki pokrojone w kostkę- gdy kasza zaczyna być zgotowana włożyć pokrojoną drobniej kiszoną kapustę i gotować z 30 minut
mięsko obrać z kości i drobno posiekać i włożyć do zupy - dodać też paprykę słodko ostrą, majeranek i sól do smaku
smaczna i pożywna zupa....
SMACZNEGO!!!!!
1 komentarz:
na chłodne dni wskazana...
Prześlij komentarz