2012-09-02

krokiety kapuściano pieczarkowe...

Składniki:
CIASTO NALEŚNIKOWE 2 sztuki jajka, 4 łyżki olej, 1 szklanka mleko, 2 szklanki woda gazowana, 1/2 łyżeczki Sól, 4 szklanki mąka pszenna, 1 łyżeczka papryka ostra Prymat, - w opisie FARSZ, - w opisie PANIEROWANIE


wszystkie składniki na ciasto na naleśnikowe wymieszać mikserem i odstawić na 20-30 minut - jak trzeba to można dodać wody gazowanej lub mąki - ciasto powinno być nie za gęste ciut lejące

farsz: cukier 1 łyżka - 30 dag kiszonej kapusty i wcześniej ugotować ją z cukrem

50 dag pieczarek - 1 cebula - 1 łyżeczka maggi - 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego - 2 łyżki tartej bułki - olej ze 3 łyżki do smażenia

pieczarki usmażyć z cebulą na oleju i włożyć kapustę, podsmażyć - na koniec wsypać trochę tartej bułki i zamieszać

patelnię teflonową na początku posmarować ciut olejem, potem już nie trzeba - smażyć cienkie naleśniki - do przestudzonych naleśników nakładać porcję farszu i składać: na pół i jeszcze raz na pół

panierka: 2 jajka - 1 łyżeczka oleju (panierka lepiej się trzyma) - ile potrzeba tartej bułki - naleśniki obtoczyć w jajku, tartej bułce i smażyć na oleju z obu stron

my lubimy i na ciepło i już zimne, ale koniecznie z ciepłym czerwonym barszczem do picia....
SMACZNEGO!!!!