2012-08-05

pieczone golonki kaszą nadziane....

Składniki:


6 sztuk golonki średnie wieprzowe, 3/4 szklanki kasza jęczmienna średnia, 1 łyżka smalec, 1 sztuka cebula, 20 dag pieczarki, 5 ząbków czosnek, 1/2 pęczka natka pietruszki, 1/2 torebki przyprawa do dziczyzny, 1 szklanka woda z magi do podlania


oczyścić golonki z włosia - z golonek usunąć-wytrybować kości, nie przecinać golonek, powinny być w całości

golonki dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym

kości zamroziłam np. do bigosu, grochowej, fasolowej

ugotować kaszę w osolonej wodzie i odlać na sito

na smalcu podsmażyć cebulę, pieczarki starte na grubych oczkach,, czosnek pokrojony, natkę pietruszki - dodać kaszę i podsmażać na koniec wsypać ze 2 łyżki tartej bułki, wymieszać i zostawić do ostudzenia

do golonek nakładać kaszę i obwiązać nicią golonki

układać je w naczyniu i farsz dłonią docisnąć-wyrównać powierzchnię

golonki skórę posmarować olejem i posypać przyprawą do dziczyzny Prymat - piekłam w prodiżu około 2-2,5 godziny

do szklanki wody dodać 1 łyżkę maggi i co jakiś czas polewać łyżką wody po golonkach

w połowie pieczenia nakryłam golonki folią

przed podaniem usunąć nitki.......golonki są kruche i soczyście upieczone a najbardziej smakują z chrzanem lub musztardą i świeżą bułą....
SMACZNEGO!!!