Składniki:
6 sztuk golonki średnie wieprzowe,
3/4 szklanki kasza jęczmienna średnia,
1 łyżka smalec,
1 sztuka cebula,
20 dag pieczarki,
5 ząbków czosnek,
1/2 pęczka natka pietruszki,
1/2 torebki przyprawa do dziczyzny,
1 szklanka woda z magi do podlania
oczyścić golonki z włosia - z golonek usunąć-wytrybować kości, nie przecinać golonek, powinny być w całości
golonki dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym
kości zamroziłam np. do bigosu, grochowej, fasolowej
ugotować kaszę w osolonej wodzie i odlać na sito
na smalcu podsmażyć cebulę, pieczarki starte na grubych oczkach,, czosnek pokrojony, natkę pietruszki - dodać kaszę i podsmażać na koniec wsypać ze 2 łyżki tartej bułki, wymieszać i zostawić do ostudzenia
do golonek nakładać kaszę i obwiązać nicią golonki
układać je w naczyniu i farsz dłonią docisnąć-wyrównać powierzchnię
golonki skórę posmarować olejem i posypać przyprawą do dziczyzny Prymat - piekłam w prodiżu około 2-2,5 godziny
do szklanki wody dodać 1 łyżkę maggi i co jakiś czas polewać łyżką wody po golonkach
w połowie pieczenia nakryłam golonki folią
przed podaniem usunąć nitki.......golonki są kruche i soczyście upieczone a najbardziej smakują z chrzanem lub musztardą i świeżą bułą....
SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
u ciebie jak zawsze swojsko i pysznie ;)
jeszcz enie jadlam nadziewanych golonek , napewno sa przepyszne tymabrdziej ze uwielbiam i golonke i kasze :)
pozdrawiam
dziękuję i polecam do zjedzenia....
Prześlij komentarz