Składniki:
3 kg jabłka papierówki,
1/2 kg śliwki węgierki,
1 łyżka kardamon,
1,5 szklanki cukier,
1/2 sztuki sok z cytryny,
4 łyżeczki cynamon
dobrze umyć papierówki - obrać cienko ze skóry
kroić je na "cztery" części usuwając gniazdo nasienne z pestkami
umyte węgierki przekroić na pół i usunąć pestki
wszystko włożyć do garnka, wsypać cukier, kardamon, sok z cytryny i gotować mieszając z 20-30 minut
na koniec rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków - lubimy takie kawałeczki papierówek
cukru dużo nie daję bo nie lubimy za słodkich mocno - zawsze np. do szarlotki można dosłodzić przed pieczeniem
do wyparzonych słoiczków po dżemach nakładać gorące papierówki do pełna
wierzch posypać cynamonem - zapobiega pleśniom
mocno zakręcić słoiczki
włożyć do letniej wody i gotować z 10 minut - zostawić do ostudzenia
po wyjęciu z wody kładę je do góry nogami na kilka godzin
z tej ilości wyszły 4 słoiczki po dżemie
są doskonałe do ciast, szarlotek, naleśników, nawet do tostów na śniadanie....
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz