2012-08-25

"kuch" z domowym budyniem wiśniowym ziutuli-kszubki...

Składniki:


1/2 szklanki mleko letnie, 1/4 szklanki olej, 1 sztuka jajko, 1/2 szklanki cukier, - szczypta Sól, 2 krople aromat waniliowy, 2 szklanki mąka pszenna, 2 łyżeczki płaskie drożdże suszone, - w opisie budyń domowy, - w opisie kruszonka


wszystkie składniki włożyć do miski wg kolejności składników - na końcu suche drożdże

mikserem spiralami wyrabiać z 8 -10 minut, ciut posypać ciasto mąką i przykryte talerzem zostawić do wyrośnięcia w cieple na około 1 godzinę

przepis na domowy wiśniowy budyń jest TUTAJ

budyń zostawić do ostudzenia

tortownica 2o cm z pergaminem do pieczenia - na dno wyłożyć ciasto zrobić wyższe ranty

na ciasto wokół rantów wyłożyć domowy budyń wiśniowy ostudzony

polecam dobre rady na zawsze udane drożdżowe TUTAJ

po 100 gram mąki,tłuszczu,cukru i zrobić kruszonkę

posypać kruszonką budyń

włożyć do zimnego prodiża /piecyka/ i włączyć

piec około 40 minut - prodiż grzałka góra/dół, w innych piecykach 200C tez ok 40 minut

zostawić do dobrego wystudzenia, najlepiej na kilka godzin, aby budyń się ściął

pyszna drożdżówa z domowym budyniem.....
SMACZNEGO!!!!