Składniki:
1/2 szklanki mleko letnie,
1/4 szklanki olej,
1 sztuka jajko,
1/2 szklanki cukier,
- szczypta Sól,
2 krople aromat waniliowy,
2 szklanki mąka pszenna,
2 łyżeczki płaskie drożdże suszone,
- w opisie budyń domowy,
- w opisie kruszonka
wszystkie składniki włożyć do miski wg kolejności składników - na końcu suche drożdże
mikserem spiralami wyrabiać z 8 -10 minut, ciut posypać ciasto mąką i przykryte talerzem zostawić do wyrośnięcia w cieple na około 1 godzinę
przepis na domowy wiśniowy budyń jest TUTAJ
budyń zostawić do ostudzenia
tortownica 2o cm z pergaminem do pieczenia - na dno wyłożyć ciasto zrobić wyższe ranty
na ciasto wokół rantów wyłożyć domowy budyń wiśniowy ostudzony
polecam dobre rady na zawsze udane drożdżowe TUTAJ
po 100 gram mąki,tłuszczu,cukru i zrobić kruszonkę
posypać kruszonką budyń
włożyć do zimnego prodiża /piecyka/ i włączyć
piec około 40 minut - prodiż grzałka góra/dół, w innych piecykach 200C tez ok 40 minut
zostawić do dobrego wystudzenia, najlepiej na kilka godzin, aby budyń się ściął
pyszna drożdżówka z domowym budyniem.........SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz