2012-07-07

pieczone flądry w prodiżu...

Składniki:


1,20 kg flądra świeża, 2 łyżki jarzynka, 1 łyżka pieprz mielony, 1/2 torebki tymianek, 1 sztuka sok z cytryny


ze świeżej flądry odciąć głowę i ogonki, usunąć wnętrzności - dobrze opłukać pod zimną wodą

sprawione flądry obsypać jarzynką, pieprzem mielonym, tymiankiem i sokiem z cytryny - włożyć miskę do lodówki na 1 godzinę, aby dobrze przeszły przyprawami

świeże fląderki kupuję od rybaków z kutra w Orłowie..około 5-6 zł kg i na 1,20 kg było 7 fląder...

flądry ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym dość grubo olejem i piec w prodiżu nagrzanym około 20-25 minut, w piecyku też tyle czasu w temp. 200C

wyjątkowo delikatne, aromatyczne dzięki tymiankowi flądry...
SMACZNEGO!!!!