Składniki:
1,20 kg flądra świeża,
2 łyżki jarzynka,
1 łyżka pieprz mielony,
1/2 torebki tymianek,
1 sztuka sok z cytryny
ze świeżej flądry odciąć głowę i ogonki, usunąć wnętrzności - dobrze opłukać pod zimną wodą
sprawione flądry obsypać jarzynką, pieprzem mielonym, tymiankiem i sokiem z cytryny - włożyć miskę do lodówki na 1 godzinę, aby dobrze przeszły przyprawami
świeże fląderki kupuję od rybaków z kutra w Orłowie..około 5-6 zł kg i na 1,20 kg było 7 fląder...
flądry ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym dość grubo olejem i piec w prodiżu nagrzanym około 20-25 minut, w piecyku też tyle czasu w temp. 200C
wyjątkowo delikatne, aromatyczne dzięki tymiankowi flądry...
SMACZNEGO!!!!
1 komentarz:
Witam,
bardzo smacznie wyglądają :)
Ze świeżymi rybami mam problem (centralna Polska) - ale mimo to coś takiego upichcę! :))
Pozdrawiam
Prześlij komentarz