2012-07-04

baranie gołąbeczki z młodej kapusty....

Składniki:


60 dag barania łopatka mielona, 2 szklanki ryż, 1 łyżka vegeta czerwona do ryżu, 2 sztuki jajka, 2 łyżki tymianek, 1 łyżka pieprz mielony, 1 pęczek koperek, - do smaku magi, 1 sztuka kapusta młoda, 2 łyżki smalec


ryż ugotować z vegetą czerwoną do miękkości - do ostudzonego ryżu dodać jajka, pieprz, tymianek, maggi, koperek i mieloną baraninę - wszystko dobrze ręką wyrobić i do lodówki

na dno garnka wkładam rozkładane sitko i na nie rozkładam małe liście kapusty - i tak mogę gotować bez obawy o przypalenie kapusty na dnie garnka - a same liście kapusty z sitka lubię zjeść...

z kapusty wyciąć głąb i włożyć główkę do wrzątku i ściągać liście - z ostudzonych liści ścinać żylasty głąb i nakładać porcje baraniny i dość ciasno zawijać

na smalcu na patelni podsmażać z obu stron i przekładać do garnka - pod przykryciem gotować na małym ogniu około 40 minut

przestudzone gołąbki wyjąć z garnka na półmisek i z wywaru można zrobić sos pomidorowy, grzybowy....my lubimy je na zimno do pieczywa z masłem....i na obiad w pomidorach
SMACZNEGO!!!!