Składniki:
1 szklanka mleko letnie,
12,5 dag tłuszcz stopiony,
2 sztuki jajka,
3/4 szklanki cukier,
1 sztuka cukier waniliowy,
- szczypta Sól,
55 dag mąka pszenna,
2 łyżeczki drożdże suszone,
40 dag rabarbar,
20 dag truskawki świeże,
1 łyżeczka kardamon,
1/2 łyżeczki cynamon,
1 łyżka cukier
składniki na ciasto wsypać do miski wg kolejności i zakończyć na drożdżach suszonych - mikserem spiralami wyrabiać z 10 minut - nakryć talerzem i do wyrośnięcia
prodiż lub formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - na papier rozłożyć wyrośnięte ciasto
na wierzch dać gęsto rabarbar wciskając do ciasta i posypać cukrem, kardamonem i cynamonem a na to porozkładać truskawki
włączyć prodiż lub piecyk i piec około 40 minut i dobrze wystudzić - puchaty,lekki drożdżowy kaszubski "kuch"........SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz