1 szklanka mleko letnie, 12,5 dag tłuszcz stopiony, 2 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 sztuka cukier waniliowy, - szczypta Sól, 55 dag mąka pszenna, 2 łyżeczki drożdże suszone, 40 dag rabarbar, 20 dag truskawki świeże, 1 łyżeczka kardamon, 1/2 łyżeczki cynamon, 1 łyżka cukier
składniki na ciasto wsypać do miski wg kolejności i zakończyć na drożdżach suszonych - mikserem spiralami wyrabiać z 10 minut - nakryć talerzem i do wyrośnięcia

prodiż lub formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - na papier rozłożyć wyrośnięte ciasto
na wierzch dać gęsto rabarbar wciskając do ciasta i posypać cukrem, kardamonem i cynamonem a na to porozkładać truskawki
włączyć prodiż lub piecyk i piec około 40 minut i dobrze wystudzić - puchaty,lekki drożdżowy kaszubski "kuch"........SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz