Składniki:
1,5 kg śledzie świeże od rybaków,
4 łyżki pieprz cytrynowy,
2 łyżki fegeta czerwona,
2 łyżeczki pieprz czarny mielony,
- ile potrzeba mąka pszenna,
- ile potrzeba olej do smażenia,
- w opisie jest zalewa
świeżutkie śledzie od rybaków z kutra oczyścić - usunąć łby i wnętrzności i dobrze umyć - zostawić je na metalowym durszlaku (plastik wchłania zapach ryb) aby odciekły z wody
dobrze je natrzeć pieprzem cytrynowym, vegetą czerwoną, pieprzem czarnym mielonym i zostawić w misce na 30 minut aby się przeżarły przyprawami - w trakcie można ze 2 x je wymieszać
do reklamówki lub worka wsypać mąkę i dać wszystkie śledzie- w reklamówce dobrze zakręcić uchwyty i delikatnie podrzucając mieszać w reklamówce śledzie w mące
taki sposób nie robi bałaganu z rozsypaniem mąki i myciem talerza - mięsa gulaszowe i inne też tak obsypuję w reklamówce
śledzie smażyć na mocno rumiano z każdej strony na gorącym oleju
4 cebule, 4 łyżki cukru, po 4 sztuki ziele angielskie-liście laurowe, ziarenka kolendry i gorczycy po 1 łyżce zalać 1/2 litra wodą i zagotować - dolać z 1/2 szklanki octu i gotować z 3 minuty na małym ogniu
usmażone śledzie układać w głębszym naczyniu i zalać gorącą zalewą
najlepsze są do jedzenia na drugi dzień....
SMACZNEGO!!!!
AKCJA:
1 komentarz:
Wow- swiezutkie sledzie, pycha :)
Prześlij komentarz