2012-06-12

flądra świeżo złowiona z piekarnika...

Składniki:

8 szt flądra świeża, marynata, 2 łyżeczki pieprz czarny grubomielony, 3 łyżki oliwa lub olej, 1 szt cytryna, 2 łyżeczki jarzynka, 1 łyżka papryka słodka, 2 szt cebula


mam stały dostęp do ryb prosto prosto z kutra na plaży w Orłowie i taką właśnie flądrę użyłam

flądra średniej wielkości jest najlepsza - za duża bywa gorzka

flądrę dobrze oczyścić, obcinam ogon i dobrze umyć z podanych składników zrobić marynatę i moczyć w niej flądrę ok 30-60 min

rozkładam flądrę w żaroodpornych naczyniach i na każdej flądrze kładę po grubym krążku cebuli

zapiekam w piekarniku 200C ok 25-3o minut

my taką flądrę lubimy z chlebkiem lub bułką....
SMACZNEGO!!!