Składniki:
8 szt flądra świeża,
marynata,
2 łyżeczki pieprz czarny grubomielony,
3 łyżki oliwa lub olej,
1 szt cytryna,
2 łyżeczki jarzynka,
1 łyżka papryka słodka,
2 szt cebula
mam stały dostęp do ryb prosto prosto z kutra na plaży w Orłowie i taką właśnie flądrę użyłam
flądra średniej wielkości jest najlepsza - za duża bywa gorzka
flądrę dobrze oczyścić, obcinam ogon i dobrze umyć
z podanych składników zrobić marynatę i moczyć w niej flądrę ok 30-60 min
rozkładam flądrę w żaroodpornych naczyniach i na każdej flądrze kładę po grubym krążku cebuli
zapiekam w piekarniku 200C ok 25-3o minut
my taką flądrę lubimy z chlebkiem lub bułką....
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz