2012-05-14

"zylc kaszebsczi" = galareta wieprzowa...

Składniki:


2 sztuki golonki, 4 sztuki nogi wieprzowe, 1 pęczek włoszczyzna, 6 sztuk ziele angielskie, 4 sztuki liść laurowy, 2 łyżki jarzynka, 2 łyżki pieprz mielony, 1 łyżeczka czosnek granulowany, - do smaku ocet, - do smaku przyprawa maggi, - do smaku ogórki konserwowe


golonki i nogi dobrze oczyścić - zalać w garnku wodą i zagotować, po zagotowaniu zdjąć szumowiny cedzakiem, wsypać ziele i liście, jarzynkę, maggi - na małym ogniu (aby pykało-galareta nie będzie mętna) gotować ok 3 godzin do miękkości mięsa, tylko z 40 minut przed końcem włożyć obraną włoszczyznę

gdy wywar trochę się ostudzi przelać przez sito i mięso dobrze obrać kości

mięso pokroić w kostkę z marchewką i porozkładać do pojemników - dodać do każdego pieprz, czosnek granulowany i ocet - wlać do mięska ciepły wywar i zamieszać - posmakować i ewentualnie jeszcze doprawić - po wystygnięciu galarety zostawić do stężenia w lodówce

smaczny "zylc" po kaszubsku galareta mięsna - jako dodatek ogórki konserwowe...
SMACZNEGO!!!!!