2012-05-14

soczewicowe kotleciki...

Składniki:


1 kg soczewica zielona, 2 sztuki jajka, 1 łyżeczka pieprz mielony, 1 łyżeczka pieprz ziołowy, 1 łyżeczka jarzynka, 3 sztuki cebula, 1/4 szklanki olej, 3/4 szklanki tarta bułka, - ile potrzeba olej do smażenia


soczewicę namoczyć na całą noc - potem wodę wylać i gotować w niesolonej wodzie około 40-50 minut - nie musi być rozgotowana - potem odlać na sito i ostudzoną zmielić w maszynce

do zmielonej dodać przyprawy, podsmażone na 1/4 szkl. oleju posiekane cebule i tartej bułki - ja dałam ok 3/4 szklanki i dobrze wszystko wyrobić

na gorącym oleju smażyć kotleciki z każdej strony - nie panierowałam przed smażeniem

są smaczne i zdrowe i na ciepło i na zimno...
SMACZNEGO!!!