Składniki:
1 kg soczewica zielona,
2 sztuki jajka,
1 łyżeczka pieprz mielony,
1 łyżeczka pieprz ziołowy,
1 łyżeczka jarzynka,
3 sztuki cebula,
1/4 szklanki olej,
3/4 szklanki tarta bułka,
- ile potrzeba olej do smażenia
soczewicę namoczyć na całą noc - potem wodę wylać i gotować w niesolonej wodzie około 40-50 minut - nie musi być rozgotowana - potem odlać na sito i ostudzoną zmielić w maszynce
do zmielonej dodać przyprawy, podsmażone na 1/4 szkl. oleju posiekane cebule i tartej bułki - ja dałam ok 3/4 szklanki i dobrze wszystko wyrobić
na gorącym oleju smażyć kotleciki z każdej strony - nie panierowałam przed smażeniem
są smaczne i zdrowe i na ciepło i na zimno...
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz