Składniki:
1/2 kostki drożdże świeże,
2 sztuki jajka,
2 łyżki cukier,
1 łyżeczka sól morska,
2 łyżki pieprz ziołowy,
10 dag masło stopione,
1 szklanka mleko letnie,
60 około-dag mąka pszenna
do pokruszonych drożdży wlać dobrze roztrzepane letnie mleko, stopione masło, sól, cukier, pieprz ziołowy i przykryć do podrośnięcia - wsypać przesianą mąkę ok 60 dag i mikserem spiralami ok 5 minut wyrabiać
ciasto nie powinno być za luźne - przykryć i do wyrośnięcia
zagotować wodę w garnku - dno wkładu smaruję olejem aby nie przywierały pampuszki - z małych porcji ciasta ukulać kulki dłońmi posypanymi mąką o średnicy ok 5 cm - ułożyć nie za blisko siebie kulki i pod przykryciem gotować z 10 minut - gotowe wyjąć z garnka i wkłada c nowe porcje do gotowania
bardzo je lubimy do wszelkich sosów....są smaczne też pampuszki na zimno do ciepłych sosów...
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz