2012-05-21

rozetki drożdżowe z dżemem pomarańczowo-ananasowo-limonkowym Scandic Food ..

Składniki:


1/2 kostki drożdże świeże, 2 sztuki jajka, 1 szklanka mleko, 1/2 kostki tłuszcz stopiony, 3/4 szklanki cukier, - szczypta Sól, 60-70 dag mąka pszenna, 1 butelka aromat cytrynowy, 1 słoiczek Scandic Food-dżem pomarańcza z ananasem i limonką


drożdże wkruszyć do miski - letni tłuszcz i mleko wymieszać z jajkami, cukrem, szczyptą soli i wlać do drożdży, przykryć miskę talerzem na 30-40 minut w cieple - wsypać przesianą mąkę i cały aromat cytrynowy - mikserem spiralami ok 5 minut wyrabiać - przykryć talerzem i na 1 godz. do wyrośnięcia

rady praktyczne i sprawdzone na udane ciasto drożdżowe: TUTAJ

rozwałkować placek ok 1 cm i rozsmarować dżem pomarańcza z anansem i limonką po całości i zwinąć roladę - pokroić na kawałki i włożyć je przekrojoną stroną do formy z pergaminem i odstawić na 20 minut do podrośnięcia - w tym czasie nagrzać piecyk lub prodiż i potem piec w 200C ok 20- 25 minut - ja piekłam w nagrzanym prodiżu z grzałką góra-dół

smaczne rozetki do kawy z mlekiem na podwieczorek...a zapach tej mieszanki dżemowej jest przesmaczny.....
SMACZNEGO!!!!