Składniki:
1 kg ziemniaki ugotowane,
1 pęczek koperek,
1 sztuka jajko,
1 łyżeczka jarzynka,
- ile potrzeba mąka pszenna,
1 łyżeczka olej do gotowania,
5 litrów woda wrząca
ziemniaki ugotować dzień wcześniej i ostudzone zmielić w maszynce - przykryć i do lodówki
na drugi dzień do ziemniaków dać jajko, jarzynkę i cały pęczek posiekanego koperku i wszystko dobrze połączyć
masę równo przyklepać podzielić na 4 części - wyjąć 1 część i wsypać w to miejsce czubato mąki i wszystko wyrabiać - jeśli masa się mocno jeszcze klei to podsypywać mąki tyle aż będzie jednolita i gotowa do robienia kopytkowych kulek o średnicy ok 3 - 4 cm
do wrzątku dać olej i łyżeczkę soli i wrzucać kulki - po wypłynięciu gotować z 2-3 minuty - wyjmować cedzakiem na talerz i wrzucać następne porcje
pyszne od razu do podania z sosem lub później odsmażane z cebulką.....można też zamrozić -
ale wtedy kulki wyjąć z wrzątku od razu po wypłynięciu - NIE GOTOWAĆ - i na tacy je zamrozić potem schować do woreczków - później je wrzucać na wrzątek i gotowe......
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz