Składniki:
1/2 kostki drożdże świeże,
2 sztuki jajka,
1 szklanka mleko,
1/2 kostki tłuszcz stopiony,
3/4 szklanki cukier,
- szczypta Sól,
60-70 dag mąka pszenna,
1 butelka aromat cytrynowy,
1 słoiczek Scandic Food-dżem pomarańcza z ananasem i limonką
drożdże wkruszyć do miski - letni tłuszcz i mleko wymieszać z jajkami, cukrem, szczyptą soli i wlać do drożdży, przykryć miskę talerzem na 30-40 minut w cieple - wsypać przesianą mąkę i cały aromat cytrynowy - mikserem spiralami ok 5 minut wyrabiać - przykryć talerzem i na 1 godz. do wyrośnięcia
rady praktyczne i sprawdzone na udane ciasto drożdżowe: TUTAJ
rozwałkować placek ok 1 cm i rozsmarować dżem pomarańcza z ananasem i limonką po całości i zwinąć roladę
pokroić na kawałki i włożyć je przekrojoną stroną do formy z pergaminem i odstawić na 20 minut do podrośnięcia
w tym czasie nagrzać piecyk lub prodiż i potem piec w 200C ok 20- 25 minut - ja piekłam w nagrzanym prodiżu z grzałką góra-dół
smaczne rozetki do kawy z mlekiem na podwieczorek...a zapach tej mieszanki dżemowej jest przesmaczny........SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz