2012-05-21

koperkowe kulki kopytkowe....

Składniki:


1 kg ziemniaki ugotowane, 1 pęczek koperek, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka jarzynka, - ile potrzeba mąka pszenna, 1 łyżeczka olej do gotowania, 5 litrów woda wrząca


ziemniaki ugotować dzień wcześniej i ostudzone zmielić w maszynce - przykryć i do lodówki
na drugi dzień do ziemniaków dać jajko, jarzynkę i cały pęczek posiekanego koperku i wszystko dobrze połączyć

masę równo przyklepać podzielić na 4 części - wyjąć 1 część i wsypać w to miejsce czubato mąki i wszystko wyrabiać - jeśli masa się mocno jeszcze klei to podsypywać mąki tyle aż będzie jednolita i gotowa do robienia kopytkowych kulek o średnicy ok 3 - 4 cm

do wrzątku dać olej i łyżeczkę soli i wrzucać kulki - po wypłynięciu gotować z 2-3 minuty - wyjmować cedzakiem na talerz i wrzucać następne porcje

pyszne od razu do podania z sosem lub później odsmażane z cebulką.....można też zamrozić - ale wtedy kulki wyjąć z wrzątku od razu po wypłynięciu - NIE GOTOWAĆ - i na tacy je zamrozić potem schować do woreczków - później je wrzucać na wrzątek i gotowe......
SMACZNEGO!!!!