2012-02-13

Walentynkowe słodkości = torcik malinowo-jogurtowy....

Biszkopt:

5 jajek,
5 łyżek cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki mąki,
4 łyżki kakao,
Masa jogurtowa:
2 po 0,5 litra jogurt z kawałkami malin,
2 serki homogenizowane malinowe
3 dag żelatyny,
2 galaretki malinowe,
Przybranie:
biała czekolada
gorzka czekolada
masa cukrowa plastyczna gotowa

białka ubić na sztywno na koniec dodać cukier, pojedynczo dodać żółtka i dalej ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę+kakao+proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, ciasto wylać na wysmarowaną tortownicę 24 cm i upiec w 170-180C ok 30-40 minut,gdy lekko przestygnie odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia,w taki sposób uzyskamy płaski biszkopt

serki homo wymieszać z jogurtem w misce,żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, wlać do jogurtu, wymieszać i do lodówki aby prawie stężał
galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i też do lodówki do prawie stężenia

z placka biszkoptu wyciąć kształt serca- resztki ciasta można użyć do innego deseru

12-15 cm złożyć szerokie paski z 3 arkuszy pergaminu posmarować olejem od wewnętrznej strony /nie będzie się przyklejać masa/ owinąć wokół biszkoptu i gdy jest forma serca to spiąć spinaczami pergamin na łączeniu

kiedy jogurt już jest prawie stężały przełożyć na biszkopt i do lodówki do mocnego stężenia - gdy stężeje to na jogurt wyłożyć prawie stężałą galaretkę i do lodówki

1/2 tabliczki białej czekolady zetrzeć na wiórki drugie 1/2 tabliczki stopić = na wierzchu zrobić ozdobę: posypać wiórkami i stopioną czekoladą
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady stopić i zrobić jakiś motyw wzoru na folii posmarowanej olejem i do lodówki - gdy jest zastygła zdjąć z folii i dać na galaretkę
z gotowej masy cukrowej zrobić listki i różyczki i do lodówki, gdy jest już torcik gotowy to nożem maczanym w gorącej wodzie przejechać na około między pergaminem a torcikiem i delikatnie usunąć pasek pergaminu

SMACZNEGO WALENTEGO!!!