Składniki:
1 słoiczek konfitury truskawkowe,
1 łyżeczka drożdże suche,
50 dag mąka pszenna,
1 szklanka mleko letnie,
4 łyżki cukier,
- szczypta Sól,
4 sztuki żółtka,
1/2 kostki masło stopione,
1/2 łyżeczki spirytus,
- ile potrzeba smalec
wyszło mi 14 pączków, z truskawkową robiłam pierwszy raz i naprawdę jest dobra w pączku, cukru nie dałam za dużo do ciasta
żółtka utrzeć z cukrem na puszysto i dodać mąkę z drożdżami suchymi, żółtkami, spirytusem, solą i w robocie wyrobić ciasto hakiem do zagniatania z 8-10 minut
do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce
wyrośnięte ciasto na stolnicy rozwałkować na placek ok. 2-3 cm
szklanką do whisky /szersza średnica/ wycinać krążki i na środku krążka kłaść płaską łyżeczkę truskawkowych konfitur
teraz przykryć drugim krążkiem i połączyć brzegi
z połączonych krążków lekko uklepać formę pączka i układać na posypanej mąką stolnicy i pod przykryciem do wyrośnięcia
smażyć w szerokim garnku w bardzo gorącym smalcu z każdej strony po ok 2 minuty po 4-5 sztuki, aby miały miejsce na rośnięcie
wyjmować cedzakiem na papierowy ręcznik do wchłonięcia tłuszczu
lukier robię z cukru pudru ciut wody i soku z cytryny,można posypać białą startą czekoladą lub czym lubisz lub tylko posypać pudrem....SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz