Składniki:
ciasto
2 sztuki żółtka,
1 sztuka jajko,
6 dag masło roztopione,
1 niepełna szklanka mleko,
1/2 szklanki cukier,
1/2 łyżeczki olejek migdałowy do ciast i deserów,
50-55 dag mąka pszenna,
7 gram-1 opakowanie drożdże suche,
1 sztuka jajko do posmarowania,
masa makowa
1 puszka masa makowa gotowa,2 łyżki orzechy laskowe zmielone,
2 łyżki skórka z pomarańczy lub limonki,
2 sztuki piana ubita,
1 łyżeczka drożdże suche,
- ile potrzeba cukier puder
wszystkie składniki i 2 żółtka wrzucam do miski (do roztopionego
ciepłego masła wlewam zimne mleko)
wyrabiałam w robocie -
program do zagniatania ok 5 minut, potem do wyrośnięcia
ubijam pianę z 2 jajek i dodaję
masę z puszki, drożdże i dokładam skórki pomarańczy
i limonki i na wolnych obrotach zamieszać
mak z drożdżami
też wyrasta z ciastem w trakcie pieczenia
rozwałkować 2 placki, brzegi smaruje jajkiem i nakładam
masę,brzegi zawijam do maku i ciasno zwijam roladkę,
smaruję w keksówce wierzch jajkiem-piec w 180C ok 40 minut,
ostudzone cukrem pudrem
z tej porcji ciasta są 2 średnie strucelki,
ciasto dobrze wyrośnięte a masa makowa wilgotna
i aromatyczna......
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz