25.07.2021
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier waniliowy ze startą skórką cytryny (można dać cukier wanilinowy i zetrzeć skórkę z cytryny) ubić mikserem do białości na "kogel mogel", następnie dodać twaróg z wiaderka, jogurt gęsty, budyń waniliowy, kaszę manną i krótko połączyć mikserem składniki.
Forma 25x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie ułożyć podwójnie herbatniki kakaowe.
3/4 masy serowej wylać na herbatniki, do reszty wsypać kakao i połączyć mikserem składniki, masę dać na wierzch białej masy serowej i widelcem wmieszać w masę.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, w formie wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczny, wilgotny, delikatny sernik z wiaderka z kakao na herbatnikach kakaowych, najlepiej smakuje na następny dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO!!!
23.07.2021
woda 4 szklanki,
kiszona kapusta 1 kg,
podgrzybki suszone 3/4 szklanki zmielone,
kostka rosołowa 1 sztuka,
liść laurowy 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki
kasza gryczana 3 szklanki,
woda 3 litry
kapusta biała 2 główki duże,
olej rzepakowy 2 łyżki
pieczarki 50 dag,
papryczka ostra 1 sztuka mała,
jajka 2 sztuki "L",
tarta bułka 3/4 szklanki,
sól - ile potrzeba
sos: wywar około 2 szklanki,
woda 1 litr,
kostka rosołowa,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
śmietana 12% 100 gram + 1/2 szklanki wody,
mąka pszenna 3 łyżki,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Kiszoną kapustę zalać wodą, dodać zmielone podgrzybki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, gotować bez przykrycia do miękkości kapusty, odcedzić nadmiar wody, (można zamrozić np. do zupy kapuśniaku dodać później) i kapustę drobno posiekać nożem.
Kaszę gryczaną ugotować w nie solonej wodzie, odcedzić na durszlaku, z kapusty wyciąć głąb, w gotującej się wodzie z olejem rzepakowym (lepiej liście schodzą z główki), ściągać liście i z wystudzonych wyciąć gruby nerw.
Na dnie dwóch brytfanek (na tę ilość mam dwie brytfanny, można też połowę zamrozić surowych, po odmrożeniu upiec) położyć zbędne małe liście, układać ciasno gołąbki, wlać wodę i pod przykryciem piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 45 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 10 minut w 160C.
Wywar z pieczenia wlać do garnka, dolać wody i dodać kostkę rosołową, pieprz czarny mielony, zagotować, wlać śmietanę wymieszaną z wodą i mąką i mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać natkę pietruszki - bardzo smaczne gołąbki ze słodkiej kapusty z kaszą gryczaną i kapustą koszoną z grzybami z sosem z wywaru z pieczenia.......SMACZNEGO!!!
22.07.2021
buraczki: smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, cukier 3 łyżki, sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki
Buraczki w łupinach ugotować do miękkości (gotuję w szybkowarze 45 minut), wystudzone obrać i w rozdrabniaczu porcjami zmiksować, cebulę na smalcu podsmażyć z cukrem, dodać buraczki, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy i podsmażać z 3 minuty mieszając, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i na durszlaku odcedzić.
Pokroić w kostkę cebule, papryki, do garnka se smalcem dać pokrojone w kostkę mięso, zrumienić, dodać cebule i podsmażać z 5 minut, dodać paprykę, czosnek i podsmażać z 5 minut.
Wlać wodę, dodać kostkę rosołową, sól, pieprz mielony i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu, podać z kaszą i buraczkami. - Idealne danie obiadowe dla lubiących różne kasze w tym gryczane, gulasz jest idealnym dodatkiem do kaszy z buraczkami.......SMACZNEGO!!!
21.07.2021
Truskawki obrać z szypułek, opłukać na durszlaku, odcedzić z wody.
Wsypać truskawki do kielicha blendera, dodać cukier wanilinowy, cukier puder i mocno zmiksować na mus, schować do lodówki.
Makaron jaki się lubi ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą i odcedzić z wody.
Makaron podać polany musem, z jogurtem i liściem mięty - bardzo smaczne, łatwe, szybkie danie na letnie upały, idealne na kolację, podwieczorek czy na obiad, makaron gotujemy jaki lubimy..........SMACZNEGO!!!
19.07.2021
Składniki:
ziemniaki 1,5 kg, sznycle z indyka 5 sztuk opakowanie, cebula biała 1 sztuka, cebula czerwona i biała 4 sztuki, papryka ostra 1 łyżeczka + papryka słodka 1 łyżeczka, tymianek 2 łyżki, ser żółty 150 gram plastry opakowaniemarynata: olej rzepakowy 1/2 szklanki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, ząbki czosnku 4 sztuki, pieprz czarny 1 łyżeczka
Mięso z indyka na kotlety przekroić na cienkie kawałki, delikatnie rozbić tłuczkiem, włożyć do marynaty z czosnkiem na kilka godzin.
Ziemniaki ugotować w łupinach (gotuję w szybkowarze 25 minut), wystudzone ziemniaki o obrać i pokroić w talarki, obrane cebule pokroić w talarki i wymieszać z 1/2 łyżeczki cukru.
Formę 30x25 cm wysmarować olejem, wsypać na dno pokrojone cebule, ziemniaki, ułożyć na nich mięso i polać marynatą, białą cebulę, posypać tymiankiem, papryką ostrą i czerwoną.
Piec w nagrzanym piekarniku na 210C, grzanie góra/dół z 40 minut, następnie dodać plastry sera i w termoobiegu na 160C piec 10 minut, podawać po małym wystudzeniu np. z sałatą w śmietanie - bardzo smaczne]a zapiekanka z indykiem,cebulą, serem z ziemniaków gotowanych w łupinach, zapiekanka jest sycąca i jako tzw. danie jednogarnkowe mało wymagające pracy w gotowaniu.........SMACZNEGO!!!