Składniki:
jajka 8 sztuk "M",
palma 200 gram miękka,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
śliwki 1 kg duże,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
Do naczynia wbić jajka, wsypać cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę i mikserem utrzeć do białości - masa ma być grudkowata, do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 25x20 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, duże śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki, układać gęsto na cieście.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie wystudzić.
Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą polać na śliwki, schować do lodówki - to ciasto jest bardzo łatwe, bardzo szybkie, bardzo smaczne do upieczenia, jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych.........SMACZNEGO!!!
21.04.2021
19.04.2021
Składniki:
jajka 6 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
palma 200 gram miękka,
mąka tortowa 4 szklanki,
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki,
wiśnie 1 kg
pianka bezowa: białka 2 szklanki, cukier puder 10 łyżek, ocet jabłkowy 2 łyżeczki
Do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Do dwóch keksówek silikonowych 20 cm wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i na cieście rozłożyć gęsto wiśnie bez pestek, ciasta podpiec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 35 minut.
Pod koniec podpiekania ciasta ubić zimne białka na pianę, wsypać puder cukier, wlać ocet jabłkowy i ubić na mocno sztywną pianę.
Po 35 minutach podpiekania ciasta pianę wyłożyć na ciasta i piec dalej w 180C jeszcze 20 minut - bardzo łatwe, szybkie, smaczne, delikatne ciasto ucierane z wiśniami i z pianką bezową, idealny deser na każdą okazję i wykorzystanie nadmiaru białek.........SMACZNEGO!!!
pianka bezowa: białka 2 szklanki, cukier puder 10 łyżek, ocet jabłkowy 2 łyżeczki
Do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Do dwóch keksówek silikonowych 20 cm wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i na cieście rozłożyć gęsto wiśnie bez pestek, ciasta podpiec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 35 minut.
Pod koniec podpiekania ciasta ubić zimne białka na pianę, wsypać puder cukier, wlać ocet jabłkowy i ubić na mocno sztywną pianę.
Po 35 minutach podpiekania ciasta pianę wyłożyć na ciasta i piec dalej w 180C jeszcze 20 minut - bardzo łatwe, szybkie, smaczne, delikatne ciasto ucierane z wiśniami i z pianką bezową, idealny deser na każdą okazję i wykorzystanie nadmiaru białek.........SMACZNEGO!!!
17.04.2021
Składniki:
fasolka ugotowana około 1 litr,
tarta bułka 3-4 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 litra
Fasola była ugotowana i okraszona smażoną kiełbaską, do smaku dodano majeranek, sól czosnkową, paprykę ostrą.
Fasolkę z kiełbasą jeśli jest za rzadka to odlać z niej wywar na durszlaku, fasolkę utłuc tłuczkiem do ziemniaków aby były grudki.
Wsypać do fasolki tylko tartą bułkę i wyrobić gęstą masę, formować nie za grube kotlety.
Smażyć na gorącym oleju na średnim ogniu na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy, doskonale smakują na ciepło i na zimno z surówką czy z sosem np. czosnkowym - zostało sporo fasolki z kiełbasą, wykorzystałam fasolkę do przygotowania smażonych kotletów, idealny sposób na wykorzystanie fasolki.........SMACZNEGO!!!
Fasola była ugotowana i okraszona smażoną kiełbaską, do smaku dodano majeranek, sól czosnkową, paprykę ostrą.
Fasolkę z kiełbasą jeśli jest za rzadka to odlać z niej wywar na durszlaku, fasolkę utłuc tłuczkiem do ziemniaków aby były grudki.
Wsypać do fasolki tylko tartą bułkę i wyrobić gęstą masę, formować nie za grube kotlety.
Smażyć na gorącym oleju na średnim ogniu na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy, doskonale smakują na ciepło i na zimno z surówką czy z sosem np. czosnkowym - zostało sporo fasolki z kiełbasą, wykorzystałam fasolkę do przygotowania smażonych kotletów, idealny sposób na wykorzystanie fasolki.........SMACZNEGO!!!
14.04.2021
Składniki:
Sernik wlać do dwóch silikonowych keksówek 24 cm, wyrównać wierzch i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, w formach serniki bardzo dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bez spodu, bez tłuszczu z dużą ilości delicji, pyszny pieczony sernik, jest wilgotny, aksamitny i smakuje doskonale........SMACZNEGO!!!
twaróg 1 kg wiaderko, jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, ekstrakt wanilii 1 łyżeczka, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, delicje pomarańczowe 300 gram, cukier puder - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = całe jajka wbić do pojemnika, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i mikserem ubijać do białości, spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać twaróg z wiaderka, wsypać budyń waniliowy, kaszę manną i mikserem tylko połączyć składniki.
Sernik wlać do dwóch silikonowych keksówek 24 cm, wyrównać wierzch i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, w formach serniki bardzo dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bez spodu, bez tłuszczu z dużą ilości delicji, pyszny pieczony sernik, jest wilgotny, aksamitny i smakuje doskonale........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)