Składniki:
pstrąg patroszony 1 średni,
dorsz 6 sztuk/brzuszki dorsza,
przyprawa do ryb 1/2 opakowania,
pieprz czarny mielony - ile potrzeba, cebula 1 sztuka,
olej rzepakowy - ile potrzeba/chili
z pstrąga odciąć ogon, płetwy, brzuszki dorsza i pstrąga opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym
natrzeć ryby dobrze przyprawami z każdej strony, brzuszki dorsza zawinąć w rulony
forma z papierem do pieczenia, w formie ułożyć ryby, rozsypać pokrojoną cebulę, skropić olejem rzepakowym chili i piec w 200C, grzanie góra/dół około 40 minut, podać z czym się lubi - ryby smakują i na ciepło i na zimno do pieczywa z masłem............SMACZNEGO!!!
20.12.2017
19.12.2017
Składniki:
boczek świeży bez kości 1,5 kg, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula większa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1 łyżeczka, woda 1 szklanka
z mało tłustego kawałka boczku odciąć skórę (zamrażam do gotowania bigosu czy fasoli,grochówki), boczek ponacinać w paski tak, aby nie przeciąć
na boczku poukładać obrane ząbki czosnku, ósemki obranej cebuli, posypać kucharkiem, pieprzem świeżo mielonym
ciasno zawinąć roladę, obwiązać grubszą nicią (kordonkiem) lub sznurkiem wędliniarskim, włożyć do worka, zawinąć i do lodówki najlepiej na całą noc
w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na 1 łyżeczce smalcu zrumienić z każdej strony boczek, wsypać ziele angielskie i liść laurowy, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 70 minut, wystudzić w chłodnym miejscu w szybkowarze
przed podaniem usunąć nici, kroić na cienkie plastry, pozostały smalec można wykorzystać do innych potraw - boczek z szybkowara jest szybciej gotowy, jest kruchy,soczysty........SMACZNEGO!!!
boczek świeży bez kości 1,5 kg, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula większa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1 łyżeczka, woda 1 szklanka
z mało tłustego kawałka boczku odciąć skórę (zamrażam do gotowania bigosu czy fasoli,grochówki), boczek ponacinać w paski tak, aby nie przeciąć
na boczku poukładać obrane ząbki czosnku, ósemki obranej cebuli, posypać kucharkiem, pieprzem świeżo mielonym
ciasno zawinąć roladę, obwiązać grubszą nicią (kordonkiem) lub sznurkiem wędliniarskim, włożyć do worka, zawinąć i do lodówki najlepiej na całą noc
w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na 1 łyżeczce smalcu zrumienić z każdej strony boczek, wsypać ziele angielskie i liść laurowy, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 70 minut, wystudzić w chłodnym miejscu w szybkowarze
przed podaniem usunąć nici, kroić na cienkie plastry, pozostały smalec można wykorzystać do innych potraw - boczek z szybkowara jest szybciej gotowy, jest kruchy,soczysty........SMACZNEGO!!!
17.12.2017
Składniki:
rosół z kury wiejskiej lub inny 2,5 litra, marchew z rosołu 3 sztuki, szczaw konserwowy 2 słoiki, woda 1/2 litra, śmietana 18% 200 ml, mąka pszenna 5 łyżek, przyprawa w płynie - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, makaron gwiazdki 1 opakowanie, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk
rosół z kury wiejskiej zagotować, dodać marchewki z rosołu rozdrobnione widelcem
wlać dwa słoiczki szczawiu, gotować z 10 minut na mniejszym ogniu
wodę wymieszać z mąką, śmietaną i wlać do zupy, mieszając do zagotowania i zagęszczenia zupy
do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony
makaron gwiazdki ugotować wg opisu na opakowaniu, jajka ugotować na twardo, podawać zupę z makaronem i jajkami - zupa szczawiowa jest naszą ulubioną zupą, zwłaszcza po niedzieli gdy zostanie nam rosół, szczawiowa lubimy z różnymi dodatkami.............SMACZNEGO!!!
rosół z kury wiejskiej lub inny 2,5 litra, marchew z rosołu 3 sztuki, szczaw konserwowy 2 słoiki, woda 1/2 litra, śmietana 18% 200 ml, mąka pszenna 5 łyżek, przyprawa w płynie - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, makaron gwiazdki 1 opakowanie, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk
rosół z kury wiejskiej zagotować, dodać marchewki z rosołu rozdrobnione widelcem
wlać dwa słoiczki szczawiu, gotować z 10 minut na mniejszym ogniu
wodę wymieszać z mąką, śmietaną i wlać do zupy, mieszając do zagotowania i zagęszczenia zupy
do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony
makaron gwiazdki ugotować wg opisu na opakowaniu, jajka ugotować na twardo, podawać zupę z makaronem i jajkami - zupa szczawiowa jest naszą ulubioną zupą, zwłaszcza po niedzieli gdy zostanie nam rosół, szczawiowa lubimy z różnymi dodatkami.............SMACZNEGO!!!
14.12.2017
Składniki:
jajka 7 sztuk "M", cukier 1 szklanka, aromat rumowy 1/2 łyżeczki, twaró smietankowy półtłusty 1,20 kg, mąka ziemniaczana 5 łyżek, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, mleko 3,2% 3/4 szklanki, cukierki michałki - ile potrzeba, cukier puder- ile potrzeba
składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat rumowy mikserem na najwyższych obrotach ubijać z 4 minuty do białości
do ubitej masy włożyć twaróg, wsypać makę ziemniaczaną, bitą śmietanę, wlać mleko i połączyć składniki, nie za długo ubijać, jeśli twaróg jest mocno grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa
dwie formy 30x15 i 20x11 wyłożone papierem do pieczenia (mniejsza forma zabrana będzie do pracy męża), masę serową wylać do prawie pełnych foremek, powkładać cukierki michałki
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, piec około 60-70 minut, do suchego patyczka, serniki dobrze wystudzić w formach, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest bardzo lekki, wilgotny, można zjeść kawałek nawet po operacji żołądka (tak jak u mnie) i nic się nie dzieje...........SMACZNEGO!!!
jajka 7 sztuk "M", cukier 1 szklanka, aromat rumowy 1/2 łyżeczki, twaró smietankowy półtłusty 1,20 kg, mąka ziemniaczana 5 łyżek, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, mleko 3,2% 3/4 szklanki, cukierki michałki - ile potrzeba, cukier puder- ile potrzeba
składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat rumowy mikserem na najwyższych obrotach ubijać z 4 minuty do białości
do ubitej masy włożyć twaróg, wsypać makę ziemniaczaną, bitą śmietanę, wlać mleko i połączyć składniki, nie za długo ubijać, jeśli twaróg jest mocno grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa
dwie formy 30x15 i 20x11 wyłożone papierem do pieczenia (mniejsza forma zabrana będzie do pracy męża), masę serową wylać do prawie pełnych foremek, powkładać cukierki michałki
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, piec około 60-70 minut, do suchego patyczka, serniki dobrze wystudzić w formach, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest bardzo lekki, wilgotny, można zjeść kawałek nawet po operacji żołądka (tak jak u mnie) i nic się nie dzieje...........SMACZNEGO!!!
11.12.2017
Składniki:
kura wiejska z rosołu, rosół 2 szklanki, smalec 1/2 kostki, wątróbki indyka 35 dag, wątróbki kurczaka 35 dag, mielone wieprzowo-wołowe 50 dag, cebula 2 sztuki, włoszczyzna z rosołu, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, bułka grahamka większa 1 sztuka, jajka 4 sztuki "L", tarta bułka 1 szklanka
kurę wiejską z rosołu wystudzoną obrać z kości, chrząstek usunąć skórę, samo mięso wkładać do większej miski
dodać bułkę grahamkę dużą namoczoną w wodzie i dobrze z wody odciśniętą
wątróbki z kurczaka, indyka oczyścić i usmażyć na rumiano na smalcu (wątróbki muszą być mocno przyrumienione, jest lepszy smak pasztetu), do usmażonej wątróbki dodać mielone mięso , cebulę pokrojoną i smażyć co jakiś czas zamieszać, wystudzone wszystko z patelni dodać do kury
wbić jajka, przyprawy, kucharka, wlać rosół i blenderem wszystko zmiksować na gładką masę
forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, masę przełożyć do formy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec z naczyniem wypełnionym wodą około 60 minut, pasztet w formie dobrze wystudzić, porcje można zamrozić - pasztet domowy jest zdrowy, smaczny bez żadnych niepotrzebnych dodatków-ulepszaczy, doskonale nadaje się do zamrożenia, po odmrożeniu jest doskonały, pasztet jest aromatyczny, nie kruszy sie i dobrze się rozsmarowuje na pieczywie...........SMACZNEGO!!!
kura wiejska z rosołu, rosół 2 szklanki, smalec 1/2 kostki, wątróbki indyka 35 dag, wątróbki kurczaka 35 dag, mielone wieprzowo-wołowe 50 dag, cebula 2 sztuki, włoszczyzna z rosołu, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, bułka grahamka większa 1 sztuka, jajka 4 sztuki "L", tarta bułka 1 szklanka
kurę wiejską z rosołu wystudzoną obrać z kości, chrząstek usunąć skórę, samo mięso wkładać do większej miski
dodać bułkę grahamkę dużą namoczoną w wodzie i dobrze z wody odciśniętą
wątróbki z kurczaka, indyka oczyścić i usmażyć na rumiano na smalcu (wątróbki muszą być mocno przyrumienione, jest lepszy smak pasztetu), do usmażonej wątróbki dodać mielone mięso , cebulę pokrojoną i smażyć co jakiś czas zamieszać, wystudzone wszystko z patelni dodać do kury
wbić jajka, przyprawy, kucharka, wlać rosół i blenderem wszystko zmiksować na gładką masę
forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, masę przełożyć do formy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec z naczyniem wypełnionym wodą około 60 minut, pasztet w formie dobrze wystudzić, porcje można zamrozić - pasztet domowy jest zdrowy, smaczny bez żadnych niepotrzebnych dodatków-ulepszaczy, doskonale nadaje się do zamrożenia, po odmrożeniu jest doskonały, pasztet jest aromatyczny, nie kruszy sie i dobrze się rozsmarowuje na pieczywie...........SMACZNEGO!!!
10.12.2017
Składniki:
woda 1,5-2 litry, flaki wołowe sparzone 50 dag opakowanie, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, boczek wędzony 10 dag, przyprawa do flaków 1 opakowanie, mąka pszenna 2 łyżki, margaryna 1/4 kostki, bułki pszenne- ile potrzeba
do garnka wlać wodę, wsypać porcję mrożonej włoszczyzny (mam zawsze z lata startą w zamrażarce), można użyć świeżej włoszczyzny pół pęczka
dodać ziele angielskie, liście laurowe, opakowanie flaków wołowych (nie trzeba ich gotować i wylewać wody), kostkę rosołową, trochę pokrojonego w kosteczkę boczku wędzonego, gotować z 40 minut na średnim ogniu
wsypać przyprawę do flaków i majeranek
na patelni stopić margarynę, wsypać mąkę i mieszać do złocistej zasmażki, od razu dodać do wywaru, zamieszać i gotować z 5 minut - flaki to moja ulubiona zupa, zwłaszcza w chłodne jesienne, zimowe dni, nie tylko rozgrzewa ale również dobrą bułką są sycące i zaspokajają głód .........SMACZNEGO!!!
woda 1,5-2 litry, flaki wołowe sparzone 50 dag opakowanie, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, boczek wędzony 10 dag, przyprawa do flaków 1 opakowanie, mąka pszenna 2 łyżki, margaryna 1/4 kostki, bułki pszenne- ile potrzeba
do garnka wlać wodę, wsypać porcję mrożonej włoszczyzny (mam zawsze z lata startą w zamrażarce), można użyć świeżej włoszczyzny pół pęczka
dodać ziele angielskie, liście laurowe, opakowanie flaków wołowych (nie trzeba ich gotować i wylewać wody), kostkę rosołową, trochę pokrojonego w kosteczkę boczku wędzonego, gotować z 40 minut na średnim ogniu
wsypać przyprawę do flaków i majeranek
na patelni stopić margarynę, wsypać mąkę i mieszać do złocistej zasmażki, od razu dodać do wywaru, zamieszać i gotować z 5 minut - flaki to moja ulubiona zupa, zwłaszcza w chłodne jesienne, zimowe dni, nie tylko rozgrzewa ale również dobrą bułką są sycące i zaspokajają głód .........SMACZNEGO!!!
8.12.2017
Składniki:
kura wiejska połowa około 1,70 kg, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kostki rosołowe 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka, woda 3 litry, pieprz mielony - do smaku, makaron - jaki się lubi, natka pietruszki - ile potrzeba
użyłam połowę kury wiejskiej ( kura ważyła około 3,5 kg), odcięłam kuperek, usunęłąm zbędne włosy,piórka, dobrze opłukać i włożyć do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" (mam szybkowar 9 litrów), dodać obrany i opłukany pęczek włoszczyzny, cebulę w łupince opłukaną
dodać kostki rosołowe, kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, wlać około 3 litrów wody, do wyznaczonej lini w szybkowarze
po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
rosół jest bardzo klarowny, nie mętny, kura dobrze ugotowana, podawać z makaronem jakim się lubi, przed podaniem dodać pieprzu mielonego do smaku i natkę pietruszki - rosół z kury wiejskiej gotowany w szybkowarze jest bardzo klarowny, aromatyczny, esencjonalny, nie trzeba długo gotować tak jak w tradycyjnym garnku.........SMACZNEGO!!!
kura wiejska połowa około 1,70 kg, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kostki rosołowe 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka, woda 3 litry, pieprz mielony - do smaku, makaron - jaki się lubi, natka pietruszki - ile potrzeba
użyłam połowę kury wiejskiej ( kura ważyła około 3,5 kg), odcięłam kuperek, usunęłąm zbędne włosy,piórka, dobrze opłukać i włożyć do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" (mam szybkowar 9 litrów), dodać obrany i opłukany pęczek włoszczyzny, cebulę w łupince opłukaną
dodać kostki rosołowe, kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, wlać około 3 litrów wody, do wyznaczonej lini w szybkowarze
po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
rosół jest bardzo klarowny, nie mętny, kura dobrze ugotowana, podawać z makaronem jakim się lubi, przed podaniem dodać pieprzu mielonego do smaku i natkę pietruszki - rosół z kury wiejskiej gotowany w szybkowarze jest bardzo klarowny, aromatyczny, esencjonalny, nie trzeba długo gotować tak jak w tradycyjnym garnku.........SMACZNEGO!!!
6.12.2017
Składniki:
jabłka 3 kg + woda 1/2 szklanki, ciemne winogrona 5 kg + woda 2 litry, cukier 3/4 kg, cukier wanilinowy 2 opakowania, 3:1 dżemfix 2 opakowania
dojrzałe mocno ciemne winogrona dibrze opłukać, pozrywać z kiści wprost do garnka szybkowara, wlać wodę, po zagotowaniu w szybkowarze gotować z 10 minut, otworzyć jak szybkowar spuści ciśnienie, sok wylać do innego pojemnika, po dodaniu cukru i dolaniu wody przegotowanej mamy pyszny sok do picia
winogrona przetrzeć przez drobne sito do garnka, resztki: skórki,pestki wyrzucić
jabłka ze skórką bez gniazdek nasiennych ugotować z wodą, następnie blenderem zmiksować, dodać do winogron przetartych
wsypać cukier, cukier wanilinowy, dżemfix 3:1 i krótko zagotować mieszając
przekładać do czystych słoików i zakręcić, postawić na zakrętkach na 30 minut
przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu, nie trzeba pasteryzować, zawsze mam dobre w ten sposób przygotowane dżemy - ten dżem jest najlepszy smakowo i do wielu zastosowań, nam najlepiej smakuje z tostami, bułką z masłem, naleśnikami, waflami, z biszkoptem, nie jest za mocno słodki............SMACZNEGO!!!
jabłka 3 kg + woda 1/2 szklanki, ciemne winogrona 5 kg + woda 2 litry, cukier 3/4 kg, cukier wanilinowy 2 opakowania, 3:1 dżemfix 2 opakowania
dojrzałe mocno ciemne winogrona dibrze opłukać, pozrywać z kiści wprost do garnka szybkowara, wlać wodę, po zagotowaniu w szybkowarze gotować z 10 minut, otworzyć jak szybkowar spuści ciśnienie, sok wylać do innego pojemnika, po dodaniu cukru i dolaniu wody przegotowanej mamy pyszny sok do picia
winogrona przetrzeć przez drobne sito do garnka, resztki: skórki,pestki wyrzucić
jabłka ze skórką bez gniazdek nasiennych ugotować z wodą, następnie blenderem zmiksować, dodać do winogron przetartych
wsypać cukier, cukier wanilinowy, dżemfix 3:1 i krótko zagotować mieszając
przekładać do czystych słoików i zakręcić, postawić na zakrętkach na 30 minut
przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu, nie trzeba pasteryzować, zawsze mam dobre w ten sposób przygotowane dżemy - ten dżem jest najlepszy smakowo i do wielu zastosowań, nam najlepiej smakuje z tostami, bułką z masłem, naleśnikami, waflami, z biszkoptem, nie jest za mocno słodki............SMACZNEGO!!!
5.12.2017
Składniki:
łopatka wieprzowa bez kości 70 dag, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, dynia pokrojona w kostkę 4 szklanki, woda 4 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka chili 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka
świeżą łopatkę wieprzową bez kości pokroić w małą kostkę, włożyć do garnka na gorący olej rzepakowy, posypać przyprawą do wieprzowiny, podsmażyć na rumiano, dodać pokrojoną cebulę w kostkę, podsmażać z 10 minut
wsypać dynię pokrojoną w kostkę, podsmażać z 10 minut, następnie wlać wodę, dodać kostkę rosołową i pod przykryciem gotować do miękkości mięsa
mąkę pszenną wymieszać z wodą i zagęścić sos, dodać paprykę chili w proszku - gulasz wieprzowy z dynią, papryką chili jest bardzo rozgrzewający, sycący, aromatyczny, można zjeść z czym się lubi.............SMACZNEGO!!!
łopatka wieprzowa bez kości 70 dag, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, dynia pokrojona w kostkę 4 szklanki, woda 4 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka chili 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka
świeżą łopatkę wieprzową bez kości pokroić w małą kostkę, włożyć do garnka na gorący olej rzepakowy, posypać przyprawą do wieprzowiny, podsmażyć na rumiano, dodać pokrojoną cebulę w kostkę, podsmażać z 10 minut
wsypać dynię pokrojoną w kostkę, podsmażać z 10 minut, następnie wlać wodę, dodać kostkę rosołową i pod przykryciem gotować do miękkości mięsa
mąkę pszenną wymieszać z wodą i zagęścić sos, dodać paprykę chili w proszku - gulasz wieprzowy z dynią, papryką chili jest bardzo rozgrzewający, sycący, aromatyczny, można zjeść z czym się lubi.............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)