Składniki:
boczek świeży ze skórą 80 dag,
biodrówka z małą kością 80 dag,
przyprawa Harissa 2 łyżki,
przyprawa do indyka 1 opakowanie,
olej rzepakowy czosnek 1/2 szklanki
boczek ze skórką, biodrówkę z kością opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym
dokładnie natrzeć przyprawą Harissa i przyprawą do indyka
włożyć boczek z biodrówką do rękawa, wlać z 1/2 szklanki oleju Wielkopolskiego rzepakowego czosnek, przed wlaniem dobrze potrząsnąć butelką, aby czosnek się rozmieszał
rękaw zawiązać, schować do lodówki najlepiej na całą noc
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, rękaw z mięsami włożyć do blaszki i piec około 50 minut
rękaw rozciąć i 10 minut piec w 160C na termoobiegu, mięsa będą zrumienione
wywar można zamrozić np. do bigosu - boczek świeży, biodrówka w marynacie pikantnej w czosnkowym oleju z rękawa są smaczną alternatywą dla kupnych wędlin,........SMACZNEGO!!!
4.12.2017
30.11.2017
Składniki:
udka kurczaka 4 sztuki duże, olej rzepakowy Wielkopolski chili, przyprawa do pieczonego kurczaka 1/2 opakowania, rękaw do pieczenia
udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć "kuferki"
dokładnie natrzeć przyprawą do pieczonego kurczaka
włożyć udka do rękawa, wlać z 1/2 szklanki oleju Wielkopolskiego rzepakowego chili, przed wlaniem dobrze potrząsnąć butelką, aby chili się rozmieszała
rękaw zawiązać, schować do lodówki najlepiej na całą noc
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, rękaw z udkami włożyć do blaszki i piec około 50 minut
rękaw rozciąć i 10 minut piec w 160C na termoobiegu, udka będą z chrupiącą skórką
z wywaru można zrobić sos, ja zamroziłam do sosu do makaronu czy kopytek - udka mają chrupiącą skórkę i są soczyste, są smaczne i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa na kolację........SMACZNEGO!!!
udka kurczaka 4 sztuki duże, olej rzepakowy Wielkopolski chili, przyprawa do pieczonego kurczaka 1/2 opakowania, rękaw do pieczenia
udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć "kuferki"
dokładnie natrzeć przyprawą do pieczonego kurczaka
włożyć udka do rękawa, wlać z 1/2 szklanki oleju Wielkopolskiego rzepakowego chili, przed wlaniem dobrze potrząsnąć butelką, aby chili się rozmieszała
rękaw zawiązać, schować do lodówki najlepiej na całą noc
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, rękaw z udkami włożyć do blaszki i piec około 50 minut
rękaw rozciąć i 10 minut piec w 160C na termoobiegu, udka będą z chrupiącą skórką
z wywaru można zrobić sos, ja zamroziłam do sosu do makaronu czy kopytek - udka mają chrupiącą skórkę i są soczyste, są smaczne i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa na kolację........SMACZNEGO!!!
28.11.2017
Składniki:
FARSZ Z WĄTRÓBKI: wątróbka z kurczaka 50 dag, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, cebula biała 1 sztuka, cebula czerwona 1 sztuka, papryka chili w proszku 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek - ile potrzeba
KOTLETY MIELONE: mielone z łopatki wieprzowej 1 kg, jajka 2 sztuki "L", kucharek 1 łyżeczka, cebula biała 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, bułka tarta 2 szklanki, woda 1 szklanka, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek - ile potrzeba woda 1/2 szklanki
pierwszy raz robiłam z tym farszem i na pewno nie ostatni = wątróbki oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, w misce posypać przyprawą do kurczaka, papryką chili, mąką i delikatnie wymieszać
#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski na gorącym oleju usmażyć na rumiano, dodać cebulę białą i czerwoną, wątróbki powinny być dobrze usmażone, wystudzić, blenderem zmiksować
mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkami, kucharkiem, papryką czerwoną, cebulą białą, tartą bułką, wody dolać tyle, aby masa była kleista a nie twarda
porcję mielonego na dłoni rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę masy wątróbkowej, uformować owalne kotlety tak, aby wątróbka była w środku, obtaczać w tartej bułce
smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 10 minut, potem bez przykrycia z 5 minut na dużym ogniu, można raz obrócić kotlety - mielone kotlety z papryką i nadziane wątróbką kurczaka są pyszne, wyśmienicie smakują i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
Podejmij kulinarne wyzwanie Oleju Wielkopolskiego!
"zobacz TUTAJ"
FARSZ Z WĄTRÓBKI: wątróbka z kurczaka 50 dag, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, cebula biała 1 sztuka, cebula czerwona 1 sztuka, papryka chili w proszku 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek - ile potrzeba
KOTLETY MIELONE: mielone z łopatki wieprzowej 1 kg, jajka 2 sztuki "L", kucharek 1 łyżeczka, cebula biała 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, bułka tarta 2 szklanki, woda 1 szklanka, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek - ile potrzeba woda 1/2 szklanki
pierwszy raz robiłam z tym farszem i na pewno nie ostatni = wątróbki oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, w misce posypać przyprawą do kurczaka, papryką chili, mąką i delikatnie wymieszać
#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski na gorącym oleju usmażyć na rumiano, dodać cebulę białą i czerwoną, wątróbki powinny być dobrze usmażone, wystudzić, blenderem zmiksować
mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkami, kucharkiem, papryką czerwoną, cebulą białą, tartą bułką, wody dolać tyle, aby masa była kleista a nie twarda
porcję mielonego na dłoni rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę masy wątróbkowej, uformować owalne kotlety tak, aby wątróbka była w środku, obtaczać w tartej bułce
smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 10 minut, potem bez przykrycia z 5 minut na dużym ogniu, można raz obrócić kotlety - mielone kotlety z papryką i nadziane wątróbką kurczaka są pyszne, wyśmienicie smakują i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
25.11.2017
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mleko 1 szklanka, margaryna 10 dag, aromat rumowy 4 krople, cukier 1/2 szklanki, jajka 3 sztuki "L", mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, jabłka, śliwki - ile potrzeba, polewa czekoladowa 1 opakowanie, śmietana gęsta 18% 2 łyżki
drożdże rozetrzeć w misie robota z łyżką mleka, mąki, cukru, zostawić przykryte na 30 minut
do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, aromat rumowy, jajka i hakiem robota wyrabiać
w trakcie wyrabiania wlać margarynę z mlekiem i wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia
forma 35x24 cm z papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto drożdżowe wyrośnięte, poukładać połówki śliwek, ćwiartki jabłek
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, jeśli po czasie pieczenia ciasto jest nie dopieczone na patyczku to dać termoobieg 160C na 10 minut
polewę czekoladową z opakowania przełożyć z opakowania do garnuszka, w kąpieli wodnej rozpuścić z 2 łyżkami śmietany (można stopić czekoladę gorzką lub mleczną i też dodać śmietanę, polewa nie kruszy się), od razu polać na upieczone ciasto, wystudzić - pachnące, lekkie ciasto drożdżowe z jabłkami, śliwkami z polewą czekoladową jest najlepszym ciastem na deser.........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, mleko 1 szklanka, margaryna 10 dag, aromat rumowy 4 krople, cukier 1/2 szklanki, jajka 3 sztuki "L", mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, jabłka, śliwki - ile potrzeba, polewa czekoladowa 1 opakowanie, śmietana gęsta 18% 2 łyżki
drożdże rozetrzeć w misie robota z łyżką mleka, mąki, cukru, zostawić przykryte na 30 minut
do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, aromat rumowy, jajka i hakiem robota wyrabiać
w trakcie wyrabiania wlać margarynę z mlekiem i wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia
forma 35x24 cm z papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto drożdżowe wyrośnięte, poukładać połówki śliwek, ćwiartki jabłek
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, jeśli po czasie pieczenia ciasto jest nie dopieczone na patyczku to dać termoobieg 160C na 10 minut
polewę czekoladową z opakowania przełożyć z opakowania do garnuszka, w kąpieli wodnej rozpuścić z 2 łyżkami śmietany (można stopić czekoladę gorzką lub mleczną i też dodać śmietanę, polewa nie kruszy się), od razu polać na upieczone ciasto, wystudzić - pachnące, lekkie ciasto drożdżowe z jabłkami, śliwkami z polewą czekoladową jest najlepszym ciastem na deser.........SMACZNEGO!!!
23.11.2017
Składniki:
ciasto jogurtowe Delecta, jajka 4 sztuki, margaryna 17,5 dag, jogurt naturalny 150 gram, mleko 50 gram
GALARETKOWE JABŁKA: jabłka 1 kg, woda 2 szklanki, goździki 10 sztuk, galaretka truskawkowa Delecta 2 opakowania, orzechy włoskie opcjonalnie do posypania
margarynę użyłam miękką-nie stopioną = ciasto jogurtowe wsypać do pojemnika,wlać mleko, jogurt, wbić jajka, dodać miękką margarynę, mikserem wyrabiać z 4 minuty na gęste ciasto
forma 30x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić
umyte jabłka wydrążyć z gniazdek, kroić ze skórką na połówki do szybkowara, wlać wodę, wsypać goździki i w szybkowarze gotować 20 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie, nadmiar wody wylać do dzbanka i po dosłodzeniu i dolaniu wody przegotowanej jest sok do picia
letnie jabłka zmiksować blenderem, przełożyć do garnka co nie przypala, wsypać galaretki i mieszając doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i wystudzić
wystudzone ciasto z papierem wyjąć z formy i przekroić na dwie części, włożyć z papierem jedną część do formy, nałożyć odpowiednią ilość galaretkowych jabłek, nakryć drugą częścią ciasta, lekko przycisnąć do masy, wierzch posmarować jabłkami, posypać orzechami włoskimi, w chłodnym miejscu lub lodówce na kilka godzin do stężenia galaretkowych jabłek
ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i smakuje wybornie bez okazji jak i na świąteczny stół.........SMACZNEGO!!!
ciasto jogurtowe Delecta, jajka 4 sztuki, margaryna 17,5 dag, jogurt naturalny 150 gram, mleko 50 gram
GALARETKOWE JABŁKA: jabłka 1 kg, woda 2 szklanki, goździki 10 sztuk, galaretka truskawkowa Delecta 2 opakowania, orzechy włoskie opcjonalnie do posypania
margarynę użyłam miękką-nie stopioną = ciasto jogurtowe wsypać do pojemnika,wlać mleko, jogurt, wbić jajka, dodać miękką margarynę, mikserem wyrabiać z 4 minuty na gęste ciasto
forma 30x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić
umyte jabłka wydrążyć z gniazdek, kroić ze skórką na połówki do szybkowara, wlać wodę, wsypać goździki i w szybkowarze gotować 20 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie, nadmiar wody wylać do dzbanka i po dosłodzeniu i dolaniu wody przegotowanej jest sok do picia
letnie jabłka zmiksować blenderem, przełożyć do garnka co nie przypala, wsypać galaretki i mieszając doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i wystudzić
wystudzone ciasto z papierem wyjąć z formy i przekroić na dwie części, włożyć z papierem jedną część do formy, nałożyć odpowiednią ilość galaretkowych jabłek, nakryć drugą częścią ciasta, lekko przycisnąć do masy, wierzch posmarować jabłkami, posypać orzechami włoskimi, w chłodnym miejscu lub lodówce na kilka godzin do stężenia galaretkowych jabłek
ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i smakuje wybornie bez okazji jak i na świąteczny stół.........SMACZNEGO!!!
22.11.2017
Składniki:
woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka lub 1/2 opakowania mrożonej, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, przecier pomidorowy w kartoniku 1 opakowanie, śmietana 200 ml, woda 1 szklanka, mąka pszenna 4 łyżki, koperek 1 pęczek, olej rzepakowy czosnek 6 łyżek, pieprz mielony do smaku
włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, gotować z 20 minut na średnim ogniu
wlać sok pomidorowy, dodać przecier pomidorowy z kartonika, dodać kucharka, gotować z 15 minut
śmietanę wymieszać z wodą zimną, mąką pszenna i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekany koperek (użyłam swój zamrożony), butelkę z olejem czosnkowym dobrze potrząsnąć i wlać z 6 łyżek do zupy, na talerzu posypać pieprzem do smaku
podałam z makaronem nitki - na szybko pyszna, rozgrzewająca zupa pomidorowa, jest lekka z olejem rzepakowym czosnek, można podawać z czym się lubi lub samą do picia..........SMACZNEGO!!!
woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka lub 1/2 opakowania mrożonej, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, przecier pomidorowy w kartoniku 1 opakowanie, śmietana 200 ml, woda 1 szklanka, mąka pszenna 4 łyżki, koperek 1 pęczek, olej rzepakowy czosnek 6 łyżek, pieprz mielony do smaku
włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, gotować z 20 minut na średnim ogniu
wlać sok pomidorowy, dodać przecier pomidorowy z kartonika, dodać kucharka, gotować z 15 minut
śmietanę wymieszać z wodą zimną, mąką pszenna i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekany koperek (użyłam swój zamrożony), butelkę z olejem czosnkowym dobrze potrząsnąć i wlać z 6 łyżek do zupy, na talerzu posypać pieprzem do smaku
podałam z makaronem nitki - na szybko pyszna, rozgrzewająca zupa pomidorowa, jest lekka z olejem rzepakowym czosnek, można podawać z czym się lubi lub samą do picia..........SMACZNEGO!!!
20.11.2017
Składniki:
buraki czerwone podłużne 1 kg, woda 2 litry, smalec domowy ze skwarkami lub taki z kostki 2 łyżki czubate, cebula 1 sztuka większa, cukier 4 łyżki, jabłka 2 sztuki, sól 1 łyżeczka płaska, pieprz mielony - do smaku, ocet winny z czerwonych winogron 2 łyżki, mąką tortowa 1 łyżka czubata
buraki podłużne dobrze umyć, ściąć końcówki, włożyć do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", wlać wodę i gotować po zasyczeniu pary 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
buraki wyjąć z wywaru, wywar przelać do garnka, na drugi dzień wykorzystałam go do barszczu warzywnego
obrane buraki, jabłko ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski
w rondlu na smalcu (użyłam swój domowy) podsmażyć z cukrem pokrojoną cebulę na złocisto
dodać starte buraki z jabłkiem bez skórki, sól, pieprz mielony, ocet winny z czerwonych winogron, podsmażać mieszając z 5 minut, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - takie buraczki bardzo lubimy do wielu potraw mięsnych, gulaszów, również do placków ziemniaczanych, kopytek, kaszy........SMACZNEGO!!!
buraki czerwone podłużne 1 kg, woda 2 litry, smalec domowy ze skwarkami lub taki z kostki 2 łyżki czubate, cebula 1 sztuka większa, cukier 4 łyżki, jabłka 2 sztuki, sól 1 łyżeczka płaska, pieprz mielony - do smaku, ocet winny z czerwonych winogron 2 łyżki, mąką tortowa 1 łyżka czubata
buraki podłużne dobrze umyć, ściąć końcówki, włożyć do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", wlać wodę i gotować po zasyczeniu pary 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
buraki wyjąć z wywaru, wywar przelać do garnka, na drugi dzień wykorzystałam go do barszczu warzywnego
obrane buraki, jabłko ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski
w rondlu na smalcu (użyłam swój domowy) podsmażyć z cukrem pokrojoną cebulę na złocisto
dodać starte buraki z jabłkiem bez skórki, sól, pieprz mielony, ocet winny z czerwonych winogron, podsmażać mieszając z 5 minut, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - takie buraczki bardzo lubimy do wielu potraw mięsnych, gulaszów, również do placków ziemniaczanych, kopytek, kaszy........SMACZNEGO!!!
Składniki:
ziemniaki w mundurkach 10 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, podsmażona cebula na oleju 1 sztuka, kulki małej mozzarelli 2 opakowania, pomidory 4 sztuki, papryka słodka wędzona 1 łyżeczka, oregano 1 łyżka, parzona biała kiełbasa 4 sztuki
ziemniaki ugotowane w łupinkach obrać, drobno pokroić, wymieszać z podsmażoną na oleju cebulą, kucharkiem
parzoną białą kiełbasę ponacinać z dwóch stron ukośnie, na patelni na oleju kiełbasę zrumienić
ziemniaki włożyć do formy silikonowej 25x24 cm, rozłożyć kulki mozzarelli, plastry pomodorów, posypać wędzoną papryką, ułożyć białą kiełbasę, posypać oregano
piekarnik nagrzany na 200c, grzanie góra/dół, piec z 40 minut, pomidory i oregano dają śródziemnomorski smak - pyszne danie obiadowe jest smacznym obiadem, można je zjeść z surówką lub musztardą, chrzanem, keczupem.........SMACZNEGO!!!
ziemniaki w mundurkach 10 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, podsmażona cebula na oleju 1 sztuka, kulki małej mozzarelli 2 opakowania, pomidory 4 sztuki, papryka słodka wędzona 1 łyżeczka, oregano 1 łyżka, parzona biała kiełbasa 4 sztuki
ziemniaki ugotowane w łupinkach obrać, drobno pokroić, wymieszać z podsmażoną na oleju cebulą, kucharkiem
parzoną białą kiełbasę ponacinać z dwóch stron ukośnie, na patelni na oleju kiełbasę zrumienić
ziemniaki włożyć do formy silikonowej 25x24 cm, rozłożyć kulki mozzarelli, plastry pomodorów, posypać wędzoną papryką, ułożyć białą kiełbasę, posypać oregano
piekarnik nagrzany na 200c, grzanie góra/dół, piec z 40 minut, pomidory i oregano dają śródziemnomorski smak - pyszne danie obiadowe jest smacznym obiadem, można je zjeść z surówką lub musztardą, chrzanem, keczupem.........SMACZNEGO!!!
19.11.2017
Składniki:
wywar z gotowania buraków 2 litry, woda 2 litry, ziemniaki 8-10 sztuk , barszcz ukraiński mrożonka 1 opakowanie, fasola czerwona 1 puszka, groszek zielony 1 puszka, kucharek 1,5 łyżki, cząber suszony 1 łyżka, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 200 ml, cukier 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, olej rzepakowy chili 4 łyżki, olej rzepakowy czosnek 4 łyżki
wywar z gotowania dzień wcześniej w szybkowarze buraków czerwonych podłużnych wlać do garnka, dolać z 2 litry wody
dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, opakowanie mrożonki barszcz ukraiński, zagotować
dodać z zalewą z puszki czerwoną fasolę, groszek zielony, gotować do miękkości ziemniaków
do szklanki wlać sam wywar i wystudzić
dodać kucharka, cząber suszony, cukier, ocet jabłkowy, śmietanę wymieszać z 1 szklanką wystudzonego wywaru i mąką, wlać do zupy i mieszać do zagotowania
na koniec wlać po 4 łyżki oleju rzepakowego chili i czosnek, wymieszać - wywar z gotowania w szybkowarze buraków jak najbardziej nadaje się do wykorzystania jako baza do barszczu, barszcz jest najlepszy na drugi dzień, zawsze gotuję wieczorem i na następny dzień jest gotowe gdy smaki się przegryzły.........SMACZNEGO!!!
wywar z gotowania buraków 2 litry, woda 2 litry, ziemniaki 8-10 sztuk , barszcz ukraiński mrożonka 1 opakowanie, fasola czerwona 1 puszka, groszek zielony 1 puszka, kucharek 1,5 łyżki, cząber suszony 1 łyżka, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 200 ml, cukier 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, olej rzepakowy chili 4 łyżki, olej rzepakowy czosnek 4 łyżki
wywar z gotowania dzień wcześniej w szybkowarze buraków czerwonych podłużnych wlać do garnka, dolać z 2 litry wody
dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, opakowanie mrożonki barszcz ukraiński, zagotować
dodać z zalewą z puszki czerwoną fasolę, groszek zielony, gotować do miękkości ziemniaków
do szklanki wlać sam wywar i wystudzić
dodać kucharka, cząber suszony, cukier, ocet jabłkowy, śmietanę wymieszać z 1 szklanką wystudzonego wywaru i mąką, wlać do zupy i mieszać do zagotowania
na koniec wlać po 4 łyżki oleju rzepakowego chili i czosnek, wymieszać - wywar z gotowania w szybkowarze buraków jak najbardziej nadaje się do wykorzystania jako baza do barszczu, barszcz jest najlepszy na drugi dzień, zawsze gotuję wieczorem i na następny dzień jest gotowe gdy smaki się przegryzły.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)