ciasto jogurtowe Delecta, jajka 4 sztuki, margaryna 17,5 dag, jogurt naturalny 150 gram, mleko 50 gram
GALARETKOWE JABŁKA: jabłka 1 kg, woda 2 szklanki, goździki 10 sztuk, galaretka truskawkowa Delecta 2 opakowania, orzechy włoskie opcjonalnie do posypania
margarynę użyłam miękką-nie stopioną = ciasto jogurtowe wsypać do pojemnika,wlać mleko, jogurt, wbić jajka, dodać miękką margarynę, mikserem wyrabiać z 4 minuty na gęste ciasto
forma 30x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić
umyte jabłka wydrążyć z gniazdek, kroić ze skórką na połówki do szybkowara, wlać wodę, wsypać goździki i w szybkowarze gotować 20 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie, nadmiar wody wylać do dzbanka i po dosłodzeniu i dolaniu wody przegotowanej jest sok do picia
letnie jabłka zmiksować blenderem, przełożyć do garnka co nie przypala, wsypać galaretki i mieszając doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i wystudzić
wystudzone ciasto z papierem wyjąć z formy i przekroić na dwie części, włożyć z papierem jedną część do formy, nałożyć odpowiednią ilość galaretkowych jabłek, nakryć drugą częścią ciasta, lekko przycisnąć do masy, wierzch posmarować jabłkami, posypać orzechami włoskimi, w chłodnym miejscu lub lodówce na kilka godzin do stężenia galaretkowych jabłek
ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i smakuje wybornie bez okazji jak i na świąteczny stół.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz