Składniki:
mielona łopatka 60 dag,
bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka,
cebula 1 sztuka,
przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki,
płatki owsiane 4 łyżki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
jajka 1 sztuka "XL",
tarta bułka 1/2 szklanki,
śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate, olej rzepakowy - ile potrzeba,
przecier pomidorowy 1 kartonik,
cebula 1 sztuka,
kostka rosołowa 1 sztuka,
woda 2 szklanki,
śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate,
koperek mrożony 1 łyżka lub 1/2 pęczka świeżego
mięso mielone włożyć do miski, dodać płatki owsiane, jajko, przyprawę do wieprzowiny, pieprz mielony, gęstą śmietanę, tartą bułkę, płatki owsiane, odciśniętą z wody bułkę, posiekaną cebulę
wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę, formować kotlety z 3 cm grubości
smażyć na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym rumiane kotlety, odkładać usmażone na talerz
z patelni po smażeniu kotletów odlać nadmiar tłuszczu, wsypać posiekaną cebulę, dodać kostkę rosołową, podsmażać cebulę na złoto, wlać z kartonika przecier pomidorowy, wlać wodę i gotować z 5 minut, wlać śmietanę 18% i krótko zagotować, dodać koperek, użyłam zamrożony
kotlety podać z sosem, ziemniakami i surówką jaką się lubi - kotlety mielone z dodatkiem gęstej śmietany są bardzo soczyste i delikatne, bardzo lubimy z sosem ale również na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
16.11.2017
14.11.2017
Składniki:
na sernik ułożyć plasterki truskawek, całe truskawki małe lub połówki dużych, poukładać między truskawkami listki świeżej mięty
galaretki rozmieszać w 950 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać na wierzch sernika, schować do lodówki najlepiej na całą noc - najlepszy deser sernikowy i na lato i na pozostałe dni roku, można użyć truskawki mrożone ale po odmrożeniu..........SMACZNEGO!!!
sernik na zimno 1 opakowanie,
mleko zimne 400 ml,`
zimna śmietana 18% 200 ml,
truskawki dojrzałe nie duże1 kg,
listki świeżej mięty - ile potrzeba,
galaretka cytrynowa przeźroczysta 2 opakowania
użyłam sernik na zimno z torebki, sernik wsypać do pojemnika wysokiego, dodać śmietanę, mleko, wsypać truskawki miękkie i mikserem miksować z 5 minut
na sernik ułożyć plasterki truskawek, całe truskawki małe lub połówki dużych, poukładać między truskawkami listki świeżej mięty
galaretki rozmieszać w 950 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać na wierzch sernika, schować do lodówki najlepiej na całą noc - najlepszy deser sernikowy i na lato i na pozostałe dni roku, można użyć truskawki mrożone ale po odmrożeniu..........SMACZNEGO!!!
13.11.2017
Składniki:
bób świeży lub mrożony 1 kg, natka pietruszki 1 duży pęczek, główka czosnku 1 sztuka, masło klarowane 1/4 kostki, kucharek lub sól - do smaku, papryka ostra - szczypta
opłukany bób zalać wodą, gotować bez przykrycia do miękkości bobu, jeśli zostało za dużo wody to ją odlać
opłukany pęczek natki pietruszki razem z obranymi ząbkami czosnku w rozdrabniaczu zmiksować dokładnie
po odlaniu wody z bobu od razu dodać masło klarowane, zmiksowaną pietruszkę z czosnkiem i mieszać do rozpuszczenia masła
do smaku dodać np. kucharka lub sól, szczyptę papryki ostrej - bób bardzo lubimy jeść i świeży i mrożony, ten z pietruszką czosnkową jest bardzo smaczny, zdrowy i smakuje wybornie.........SMACZNEGO!!!
bób świeży lub mrożony 1 kg, natka pietruszki 1 duży pęczek, główka czosnku 1 sztuka, masło klarowane 1/4 kostki, kucharek lub sól - do smaku, papryka ostra - szczypta
opłukany bób zalać wodą, gotować bez przykrycia do miękkości bobu, jeśli zostało za dużo wody to ją odlać
opłukany pęczek natki pietruszki razem z obranymi ząbkami czosnku w rozdrabniaczu zmiksować dokładnie
po odlaniu wody z bobu od razu dodać masło klarowane, zmiksowaną pietruszkę z czosnkiem i mieszać do rozpuszczenia masła
do smaku dodać np. kucharka lub sól, szczyptę papryki ostrej - bób bardzo lubimy jeść i świeży i mrożony, ten z pietruszką czosnkową jest bardzo smaczny, zdrowy i smakuje wybornie.........SMACZNEGO!!!
12.11.2017
Składniki:
kalafior 1 duży, jajka 1 sztuka "XL", kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek, tarta bułka 2-3 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba
kalafior ugotować na "al dente" - nie rozgotować, odcedzić z wody dobrze, pałką blendera rozdrobnić ale nie za dokładnie, można również utłuc tłuczkiem do ziemniaków
do kalafiora dodać jajko, kucharka, natkę pietruszki posiekaną drobno lub w rozdrabniaczu, paprykę ostrą, mąkę ziemniaczaną, bułki tartej wsypać 2 szklanki i jeśli trzeba to po trochu dosypywać, zależy , ile kalafior wchłonie
wszystko dobrze ręką wyrobić, formować z 1-1,5 cm grubości kotleciki, na mocno gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony - kotleciki z kalafiora i natki pietruszki są bardzo smaczne, delikatne, aromatyczne, smakują podane na ciepło np. z sosem czosnkowym jogurtowym lub na zimno a`la hamburger warzywny........SMACZNEGO!!!
kalafior 1 duży, jajka 1 sztuka "XL", kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek, tarta bułka 2-3 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba
kalafior ugotować na "al dente" - nie rozgotować, odcedzić z wody dobrze, pałką blendera rozdrobnić ale nie za dokładnie, można również utłuc tłuczkiem do ziemniaków
do kalafiora dodać jajko, kucharka, natkę pietruszki posiekaną drobno lub w rozdrabniaczu, paprykę ostrą, mąkę ziemniaczaną, bułki tartej wsypać 2 szklanki i jeśli trzeba to po trochu dosypywać, zależy , ile kalafior wchłonie
wszystko dobrze ręką wyrobić, formować z 1-1,5 cm grubości kotleciki, na mocno gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony - kotleciki z kalafiora i natki pietruszki są bardzo smaczne, delikatne, aromatyczne, smakują podane na ciepło np. z sosem czosnkowym jogurtowym lub na zimno a`la hamburger warzywny........SMACZNEGO!!!
Składniki:
NADZIENIE: dynia po starciu 5 szklanek, cukinia po starciu 5 szklanek, woda 1 szklanka do dyni i 1 szklanka do cukini, cukier 1/2 szklanki do dyni i 1/2 szklanki do cukini, sok z cytryny 1 łyżeczka do dyni i 1 łyżeczka do cukini, cukier wanilinowy 1/2 opakowania do dyni i 1/2 opakowania do cukini, kisiel morelowy 2 opakowania do dyni, kisiel cytrynowy 2 opakowania do cukini
CIASTO Z CZARNĄ FASOLĄ: jajka 8 sztuk "L", cukier 1,1/4 szklanki, miękka margaryna 250 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, fasola czarna 1 puszka, kakao 4 łyżki
KRUSZONKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI: płatki owsiane 2 szklanki, margaryna miękka 15 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki
cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, dynię zetrzeć na tarce grubsze oczka osobno
do garnka wsypać dynię, wodę, cukier, sok z cytryny i gotować z 10 minut, wsypać kisiele morelowe i szybko zamieszać do zagęszczenia, przełożyć do miski do przestygnięcia i blenderem zmiksować
fasolę czarną w puszce odlać z wody i blenderem zmiksować
do garnka po dyni wsypać cukienię, cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, wodę i gotować z 10 minut, wsypać kisiele cytrynowe i szybko zamieszać do zagęszczenia, zostawić do przestygnięcia i blenderem zmiksować
jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być "zważona", wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, zmiksowaną fasolę czarną i mikserem połączyć składniki
użyłam dwie formy (jedna na wynos do pracy męża) 20x10 cm, 29x16 cm wyłożone papierem do pieczenia (lub jedna duża forma 34X25 cm), do form przełożyć ciasto, następnie letnią cukinię, dynię
z podanych składników zrobić w misce po cieście mikserem kruszonkę i rozsypać na wierzchu ciasta
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 60 minut, w piekarniku zostawić do wystudzenia, potem w chłodnym miejscu najlepiej całą noc, aby kisiele dobrze zastygły - jesienne warzywne ciasto jest tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce się je jeść i jeść i jest jakoś przyjemniej w chłodne dni jesieni, kruszonka z płatkami owsianymi jest chrupiąca.........SMACZNEGO!!!
#myambition - zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar "zobacz TUTAJ" - (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
czajnik Ambition Delis na indukcji gotuje szybko wodę, jest lekki, pojemność 2,7 litra i ma ładny design, ofertę czajników "zobacz TUTAJ czajniki"
ciasto podałam na talerzu deserowym Fusion Fresh 20 cm Ambition, również użyłam talerz do zupy Fusion Fresh 21 cm AMBITION, ofertę talerzy "zobacz TUTAJ talerze"
NADZIENIE: dynia po starciu 5 szklanek, cukinia po starciu 5 szklanek, woda 1 szklanka do dyni i 1 szklanka do cukini, cukier 1/2 szklanki do dyni i 1/2 szklanki do cukini, sok z cytryny 1 łyżeczka do dyni i 1 łyżeczka do cukini, cukier wanilinowy 1/2 opakowania do dyni i 1/2 opakowania do cukini, kisiel morelowy 2 opakowania do dyni, kisiel cytrynowy 2 opakowania do cukini
CIASTO Z CZARNĄ FASOLĄ: jajka 8 sztuk "L", cukier 1,1/4 szklanki, miękka margaryna 250 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, fasola czarna 1 puszka, kakao 4 łyżki
KRUSZONKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI: płatki owsiane 2 szklanki, margaryna miękka 15 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki
cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, dynię zetrzeć na tarce grubsze oczka osobno
do garnka wsypać dynię, wodę, cukier, sok z cytryny i gotować z 10 minut, wsypać kisiele morelowe i szybko zamieszać do zagęszczenia, przełożyć do miski do przestygnięcia i blenderem zmiksować
fasolę czarną w puszce odlać z wody i blenderem zmiksować
do garnka po dyni wsypać cukienię, cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, wodę i gotować z 10 minut, wsypać kisiele cytrynowe i szybko zamieszać do zagęszczenia, zostawić do przestygnięcia i blenderem zmiksować
jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być "zważona", wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, zmiksowaną fasolę czarną i mikserem połączyć składniki
użyłam dwie formy (jedna na wynos do pracy męża) 20x10 cm, 29x16 cm wyłożone papierem do pieczenia (lub jedna duża forma 34X25 cm), do form przełożyć ciasto, następnie letnią cukinię, dynię
z podanych składników zrobić w misce po cieście mikserem kruszonkę i rozsypać na wierzchu ciasta
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 60 minut, w piekarniku zostawić do wystudzenia, potem w chłodnym miejscu najlepiej całą noc, aby kisiele dobrze zastygły - jesienne warzywne ciasto jest tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce się je jeść i jeść i jest jakoś przyjemniej w chłodne dni jesieni, kruszonka z płatkami owsianymi jest chrupiąca.........SMACZNEGO!!!
#myambition - zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar "zobacz TUTAJ" - (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
czajnik Ambition Delis na indukcji gotuje szybko wodę, jest lekki, pojemność 2,7 litra i ma ładny design, ofertę czajników "zobacz TUTAJ czajniki"
ciasto podałam na talerzu deserowym Fusion Fresh 20 cm Ambition, również użyłam talerz do zupy Fusion Fresh 21 cm AMBITION, ofertę talerzy "zobacz TUTAJ talerze"
11.11.2017
Składniki:
fasola Jaś 50 dag, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, kostka rosołowa 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebulka 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, kotlety schabowe 5 sztuk, majeranek 3 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 3 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku
fasolę Jaś namoczyć w zimnej wodzie na całą noc, wodę z moczenia wylać, fasolę wsypać do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", wlać wodę około 2 litry, wsypać cukier, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i gotować w szybkowarze 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku z mięsem schabowym pokrojonym na kosteczki
do mięsa dodać ugotowaną fasolę, wywaru wlać tyle aby powstał sos, zagotować
do smaku dodać majeranek, paprykę ostrą, ocet jabłkowy, cukier do smaku, przyprawę w płynie, gotować wszystko z 15 minut, najlepiej ugotować wieczorem na następny dzień
wywar jeśli pozostał z gotowania fasoli można zamrozić i użyć później np. do zupy fasolowej - bardzo lubimy dania z fasoli w różnych wersjach, zwłaszcza fasola Jaś smakuje nam, podana jako gulasz jest sycącym daniem na obiad...........SMACZNEGO!!!
fasola Jaś 50 dag, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, kostka rosołowa 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebulka 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, kotlety schabowe 5 sztuk, majeranek 3 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 3 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku
fasolę Jaś namoczyć w zimnej wodzie na całą noc, wodę z moczenia wylać, fasolę wsypać do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", wlać wodę około 2 litry, wsypać cukier, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i gotować w szybkowarze 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku z mięsem schabowym pokrojonym na kosteczki
do mięsa dodać ugotowaną fasolę, wywaru wlać tyle aby powstał sos, zagotować
do smaku dodać majeranek, paprykę ostrą, ocet jabłkowy, cukier do smaku, przyprawę w płynie, gotować wszystko z 15 minut, najlepiej ugotować wieczorem na następny dzień
wywar jeśli pozostał z gotowania fasoli można zamrozić i użyć później np. do zupy fasolowej - bardzo lubimy dania z fasoli w różnych wersjach, zwłaszcza fasola Jaś smakuje nam, podana jako gulasz jest sycącym daniem na obiad...........SMACZNEGO!!!
9.11.2017
Składniki:
GOŁĄBKI: kapusta biała 1 główka nie za mocno zbita 1 sztuka, mielone z kurczaka 60 dag, ryż ugotowany 2,5 szklanki, płatki owsiane i szklanka, bułka moczona w wodzie 1 sztuka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, jajka 2 sztuki "XL", papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, sos pomidorowy 1 torebka, woda 4 szklanki
SOS POMIDOROWY: cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 1 kartonik, wywar z gołąbków, śmietana 12% 200 ml, mąka pszenna 2 łyżki, koperek zamrożony 2 łyżki lub 1/2 pęczka świeżego
z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, gotować i ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści wyciąć nerw gruby
mielone z kurczaka dobrze wyrobić z ugotowanym ryżem, płatkami owsianymi (płatki owsiane doskonale smakują w gołąbkach), przyprawą do drobiu, papryką ostrą w proszku, jajkami, bułką odciśniętą z wody, sosem pomidorowym w proszku
nakładać farsz na liście kapusty i zawijać gołąbki, w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na dnie ułożyć dwa liście (szybkowarze gołąbki są szybko gotowe i kapusta zawsze jest miękka), układać gołąbki, wlać wodę, gotować w szybkowarze z 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, gołąbki wyjąć na talerz jak przestygną, kapusta się nie rozleci
w garnku na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę z cukrem, czosnkiem, dodać przecier pomidorowy z pudełka, wlać wywar z gołąbków - nie pełną szklankę wywaru zostawić do wymieszania śmietany z mąką, gotować z 3 minuty, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i mieszać do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gołąbki są bardzo smaczne, bardzo delikatne, bardzo aromatyczne, sos pomidorowy uzupełnia walory smakowe..........SMACZNEGO!!!
GOŁĄBKI: kapusta biała 1 główka nie za mocno zbita 1 sztuka, mielone z kurczaka 60 dag, ryż ugotowany 2,5 szklanki, płatki owsiane i szklanka, bułka moczona w wodzie 1 sztuka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, jajka 2 sztuki "XL", papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, sos pomidorowy 1 torebka, woda 4 szklanki
SOS POMIDOROWY: cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 1 kartonik, wywar z gołąbków, śmietana 12% 200 ml, mąka pszenna 2 łyżki, koperek zamrożony 2 łyżki lub 1/2 pęczka świeżego
z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, gotować i ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści wyciąć nerw gruby
mielone z kurczaka dobrze wyrobić z ugotowanym ryżem, płatkami owsianymi (płatki owsiane doskonale smakują w gołąbkach), przyprawą do drobiu, papryką ostrą w proszku, jajkami, bułką odciśniętą z wody, sosem pomidorowym w proszku
nakładać farsz na liście kapusty i zawijać gołąbki, w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na dnie ułożyć dwa liście (szybkowarze gołąbki są szybko gotowe i kapusta zawsze jest miękka), układać gołąbki, wlać wodę, gotować w szybkowarze z 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, gołąbki wyjąć na talerz jak przestygną, kapusta się nie rozleci
w garnku na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę z cukrem, czosnkiem, dodać przecier pomidorowy z pudełka, wlać wywar z gołąbków - nie pełną szklankę wywaru zostawić do wymieszania śmietany z mąką, gotować z 3 minuty, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i mieszać do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gołąbki są bardzo smaczne, bardzo delikatne, bardzo aromatyczne, sos pomidorowy uzupełnia walory smakowe..........SMACZNEGO!!!
8.11.2017
Składniki:
papryka kolorowa 10 sztuk, cebula 1 sztuka większa, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mielone drobiowe 50 dag, ryż ugotowany 2 woreczki, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka pikantna 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "XL", śmietana gęsta 2 łyżki, koperek posiekany 1 pęczek, woda 2 szklanki
z jędrnych papryk kolorowych ściąć czubek, delikatnie usunąć miąższ z pestkami, dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym
na patelni z olejem rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę z cukrem, wystudzić
mięso drobiowe mielone dokładnie wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, cebulą z olejem z patelni, kucharkiem, przyprawą do kurczaka, śmietaną gęstą, posiekanym koperkiem
faszerować nadzieniem papryki do pełna
układać w szybkowarze (włożyć sitko rozkładane,nie przypala dno) "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", wlać z dwie szklanki wody, po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
z wywaru można zrobić sos lub zamrozić i dodać np. do zupy paprykowej, gulaszu
przed podaniem posypać posiekanym koperkiem - papryki kolorowe lubimy bardzo i to w różnych daniach, od sałatek po faszerowane, papryka z szybkowara jest krucha, miękka, aromatyczna, doskonała na lekki obiad czy na kolację........SMACZNEGO!!!
#myambition - zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar
"zobacz TUTAJ" - (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
papryka kolorowa 10 sztuk, cebula 1 sztuka większa, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mielone drobiowe 50 dag, ryż ugotowany 2 woreczki, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka pikantna 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "XL", śmietana gęsta 2 łyżki, koperek posiekany 1 pęczek, woda 2 szklanki
z jędrnych papryk kolorowych ściąć czubek, delikatnie usunąć miąższ z pestkami, dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym
na patelni z olejem rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę z cukrem, wystudzić
mięso drobiowe mielone dokładnie wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, cebulą z olejem z patelni, kucharkiem, przyprawą do kurczaka, śmietaną gęstą, posiekanym koperkiem
faszerować nadzieniem papryki do pełna
układać w szybkowarze (włożyć sitko rozkładane,nie przypala dno) "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", wlać z dwie szklanki wody, po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
z wywaru można zrobić sos lub zamrozić i dodać np. do zupy paprykowej, gulaszu
przed podaniem posypać posiekanym koperkiem - papryki kolorowe lubimy bardzo i to w różnych daniach, od sałatek po faszerowane, papryka z szybkowara jest krucha, miękka, aromatyczna, doskonała na lekki obiad czy na kolację........SMACZNEGO!!!
Składniki:
łopatka świeża 70 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, kalarepka 1 sztuka większa, dynia pokrojona w kostkę 4 szklanki, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka, sól morska 1 łyżeczka, papryka ostra w proszku 1/2 łyżeczki, woda 4 szklanki, śmietana 18% 1/2 szklanki, mąka kukurydziana 3 łyżki, koperek mrożony 2 łyżki lub 1/2 pęczka świeżego
świeżą łopatkę pokroić w kostkę, na oleju zrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 3 minuty mieszając co jakiś czas
dodać pokrojoną w kostkę obraną dynię, paprykę, kalarepkę, ząbki czosnku, przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą w proszku, podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas
wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości mięsa
śmietanę wymieszać z solą morską, mąką kukurydzianą, wlać do wywaru i mieszając do zagęszczenia sosu zagotować, na koniec wsypać koperek, użyłam zamrożony posiekany pachnący latem koperek
podawać z czym się lubi: ziemniaki, kasza, ryż, makaron, pieczywo - wieprzowo dyniowy gulasz jest bardzo szybkim, łatwym i jednocześnie sycącym, odżywczym daniem jesiennnym, jednogarnkowym na jesienne dni, gulasz również można zjeść na ciepłą kolację z pieczywem..........SMACZNEGO!!!
#myambition - zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar
"zobacz TUTAJ" - (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
najlepszy jest do tej potrawy garnek z pokrywką Silverstone 24 cm AMBITION, który nie przypala dna -
"zobacz TUTAJ silverstone"
łopatka świeża 70 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, kalarepka 1 sztuka większa, dynia pokrojona w kostkę 4 szklanki, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka, sól morska 1 łyżeczka, papryka ostra w proszku 1/2 łyżeczki, woda 4 szklanki, śmietana 18% 1/2 szklanki, mąka kukurydziana 3 łyżki, koperek mrożony 2 łyżki lub 1/2 pęczka świeżego
świeżą łopatkę pokroić w kostkę, na oleju zrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 3 minuty mieszając co jakiś czas
dodać pokrojoną w kostkę obraną dynię, paprykę, kalarepkę, ząbki czosnku, przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą w proszku, podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas
wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości mięsa
śmietanę wymieszać z solą morską, mąką kukurydzianą, wlać do wywaru i mieszając do zagęszczenia sosu zagotować, na koniec wsypać koperek, użyłam zamrożony posiekany pachnący latem koperek
podawać z czym się lubi: ziemniaki, kasza, ryż, makaron, pieczywo - wieprzowo dyniowy gulasz jest bardzo szybkim, łatwym i jednocześnie sycącym, odżywczym daniem jesiennnym, jednogarnkowym na jesienne dni, gulasz również można zjeść na ciepłą kolację z pieczywem..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)