Składniki:
fasola Jaś 50 dag,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
cukier 2 łyżki,
kostka rosołowa 2 sztuki,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
cebulka 2 sztuki,
ząbki czosnku 5 sztuk,
kotlety schabowe 5 sztuk,
majeranek 3 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
ocet jabłkowy 3 łyżki,
przyprawa w płynie - do smaku
fasolę Jaś namoczyć w zimnej wodzie na całą noc, wodę z moczenia wylać, fasolę wsypać do szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", wlać wodę około 2 litry, wsypać cukier, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i gotować w szybkowarze 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku z mięsem schabowym pokrojonym na kosteczki
do mięsa dodać ugotowaną fasolę, wywaru wlać tyle aby powstał sos, zagotować
do smaku dodać majeranek, paprykę ostrą, ocet jabłkowy, cukier do smaku, przyprawę w płynie, gotować wszystko z 15 minut, najlepiej ugotować wieczorem na następny dzień
wywar jeśli pozostał z gotowania fasoli można zamrozić i użyć później np. do zupy fasolowej - bardzo lubimy dania z fasoli w różnych wersjach, zwłaszcza fasola Jaś smakuje nam, podana jako gulasz jest sycącym daniem na obiad...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz