Składniki:
PIEROGI NA MLEKU:
mąka tortowa 70 dag,
mleko 3,2% 1 szklanka,
gorąca woda 1,5-2,5 szklanki,
masło 1 łyżka/miękkie,
sól 1 łyżeczka
FARSZ :
ziemniaki ugotowane 80 dag,
twaróg 25 dag,
majeranek 2 łyżki,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżeczki,
cebula podsmażona 8 łyżek
OKRASA:
cebula 8 sztuk,
smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek,
kucharek 1 łyżeczka,
wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka
DODATKI:
woda 4,5 litra,
sól 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 5 łyżek
na domowym smalcu ze skwarkami podsmażyć pokrojoną cebulę z kucharkiem, papryką wędzoną
do misy robota wsypać mąkę, sól, dodać miękkie masło, wlać mleko zimne
wyrabiać hakiem ciasto, w trakcie dolewać gorącej wody tyle, aby uzyskać sprężyste, gładkie ciasto, wyrabiałam z 5 minut, ciasto włożyć do woreczka foliowego na 20 minut
ziemniaki zmielić z twarogiem w maszynce do mięsa, wymieszać z podsmażoną cebulą, majerankiem, papryką, kucharkiem
z ciasta odkrawać porcje ciasta, na stolnicy podsypanej mąką wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką z większym rantem (od whisky) placki, nakładać na placki porcję farszu łyżką
dokładnie zlepiać pierogi, odkładać na podsypaną mąką tacę
do gotującej się wody z solą i olejem wkładać partiami pierogi, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerze
pierogi podawać z okrasą z cebuli, można je również zamrozić - ciasto pierogowe na mleku jest delikatne, miękkie..........SMACZNEGO!!!
22.09.2017
21.09.2017
Składniki:
prawdziwki 1 kg, cebula 2 sztuki, pepperoni 1 sztuka/żółta, olej rzepakowy 1/2 szklanki, wywar grzybowy 1 szklanka, kucharek 2 łyżeczki, śmietana 12% 200 ml, natka pietruszki 1/2 pęczka
prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki i w niedużej ilości gotować z 20 minut, w trakcie gotowania usuwać pianę, ugotowane wylać na sitko
na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby z sitka, podsmażać z 5 minut
dodać drobno pokrojoną pepperoni bez pestek, wlać wywar z grzybów i dusić z 15 minut, dodać kucharka
dodać śmietanę, zamieszać i krótko zagotować - pyszne prawdziwki do ziemniaków, kaszy, pieczywa..........SMACZNEGO!!!
prawdziwki 1 kg, cebula 2 sztuki, pepperoni 1 sztuka/żółta, olej rzepakowy 1/2 szklanki, wywar grzybowy 1 szklanka, kucharek 2 łyżeczki, śmietana 12% 200 ml, natka pietruszki 1/2 pęczka
prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki i w niedużej ilości gotować z 20 minut, w trakcie gotowania usuwać pianę, ugotowane wylać na sitko
na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby z sitka, podsmażać z 5 minut
dodać drobno pokrojoną pepperoni bez pestek, wlać wywar z grzybów i dusić z 15 minut, dodać kucharka
dodać śmietanę, zamieszać i krótko zagotować - pyszne prawdziwki do ziemniaków, kaszy, pieczywa..........SMACZNEGO!!!
20.09.2017
Składniki:
CIASTO CIEMNE: margaryna 250 gram, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, woda 3 łyżki, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 2 pełne szklanki, proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki, jajka 6 sztuk "M"
SERNIK: twaróg 1 kg/chudy, jajka 10 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, margaryna 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, miechunka 100 gram/złote owoce Bakalland opakowanie
do garnuszka włożyć margarynę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, wodę i po zagotowaniu na małym ogniu gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając, odlać 1/2 szklanki na polewę, resztę wystudzić
świeży, chudy twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku
do wystudzonego kakao wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić żółtka i mikserem utrzeć na jednolitą masę
dodać ubitą pianę na sztywno do ciasta i na małych obrotach mikserem wmieszać w ciasto
do zmielonego twarogu dodać miękką margarynę, żółtka, cukier, aromat pomarańczowy, proszek do pieczenia, budyń i mikserem wszystko utrzeć z 3 minuty
wsypać opakowanie miechunki "złote owoce" Bakalland
dodać ubitą na sztywno pianę z białek i na małych obrotach mikserem wmieszać w sernik
forma 29x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, na ciasto delikatnie wyłożyć sernik, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 50 minut, w formie wystudzić, polać polewą ze szklanki i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu - sernik jest pyszny a ciasto może być jako ucierane również do innych wypieków............SMACZNEGO!!!
CIASTO CIEMNE: margaryna 250 gram, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, woda 3 łyżki, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 2 pełne szklanki, proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki, jajka 6 sztuk "M"
SERNIK: twaróg 1 kg/chudy, jajka 10 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, margaryna 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, miechunka 100 gram/złote owoce Bakalland opakowanie
do garnuszka włożyć margarynę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, wodę i po zagotowaniu na małym ogniu gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając, odlać 1/2 szklanki na polewę, resztę wystudzić
świeży, chudy twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku
do wystudzonego kakao wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić żółtka i mikserem utrzeć na jednolitą masę
dodać ubitą pianę na sztywno do ciasta i na małych obrotach mikserem wmieszać w ciasto
do zmielonego twarogu dodać miękką margarynę, żółtka, cukier, aromat pomarańczowy, proszek do pieczenia, budyń i mikserem wszystko utrzeć z 3 minuty
wsypać opakowanie miechunki "złote owoce" Bakalland
dodać ubitą na sztywno pianę z białek i na małych obrotach mikserem wmieszać w sernik
forma 29x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, na ciasto delikatnie wyłożyć sernik, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 50 minut, w formie wystudzić, polać polewą ze szklanki i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu - sernik jest pyszny a ciasto może być jako ucierane również do innych wypieków............SMACZNEGO!!!
Składniki:
pieczarki 50 dag, olej słonecznikowy - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, pepperoni żółta 1 mniejsza, kucharek 1 łyżeczka, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M", majonez 3 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka, bułki pszenne - ile potrzeba, pomidor+cebula czerwona - ile potrzeba
sam farsz pieczarkowy można przygotować wieczorem, rano wymieszać z żółtkami i majonezem = jajka ugotować na twardo i wystudzone obrać ze skorupki
na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki, paprykę pepperoni, kucharka, podsmażać do odparowania płynu
jajka przekroić wzdłuż na połowę, wyjąć delikatnie żółtka do pieczarek, dodać majonez i łyżką ucierając wymieszać składniki, wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać
łyżką napełniać połówki jajek, pozostały farsz wykorzystać do posmarowania bułek
bułki przekroić 3 porcje, posmarować z każdej strony olejem słonecznikowym i na patelni po pieczarkach podsmażyć na grzanki bułki posmarować farszem, dodać po plastrze pomidora z czerwoną cebulą i połówkami faszerownych jajek
takie pyszne weekendowe śniadanie lubię z kawą zbożową z mlekiem........SMACZNEGO!!!
pieczarki 50 dag, olej słonecznikowy - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, pepperoni żółta 1 mniejsza, kucharek 1 łyżeczka, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M", majonez 3 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka, bułki pszenne - ile potrzeba, pomidor+cebula czerwona - ile potrzeba
sam farsz pieczarkowy można przygotować wieczorem, rano wymieszać z żółtkami i majonezem = jajka ugotować na twardo i wystudzone obrać ze skorupki
na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki, paprykę pepperoni, kucharka, podsmażać do odparowania płynu
jajka przekroić wzdłuż na połowę, wyjąć delikatnie żółtka do pieczarek, dodać majonez i łyżką ucierając wymieszać składniki, wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać
łyżką napełniać połówki jajek, pozostały farsz wykorzystać do posmarowania bułek
bułki przekroić 3 porcje, posmarować z każdej strony olejem słonecznikowym i na patelni po pieczarkach podsmażyć na grzanki bułki posmarować farszem, dodać po plastrze pomidora z czerwoną cebulą i połówkami faszerownych jajek
takie pyszne weekendowe śniadanie lubię z kawą zbożową z mlekiem........SMACZNEGO!!!
19.09.2017
Składniki:
śmietana wiejska 1250 ml, sól 3/4 łyżeczki
przy obecnych cenach wysokich masła tutaj mam czyste masło 758 gram za 25 zł z prawdziwej wiejskiej śmietany, robiłam też z 36% śmietany z kartonika i było dobre, ale teraz mam porównanie i niestety, trochę przegrywa z masłem z wiejskiej śmietany "zobacz TUTAJ" = śmietana wiejska kupiona na rynku od gospodarza, ile procentowa to nie wiem, ale musi być wysoko procentowa bo ze słoików trzeba było wyjmować łyżką, tak była gęsta, mocno zimną śmietanę przełożyć do misy robota
misę nakryć pokrywą aby maślanka nie ochlapała kuchni, ubijać na największych obrotach
gdy powstanie maślanka, na niskich obrotach ubijać tyle, aby masło zaczęło sie zbijać, przelać na sitko drobne lub na gazę do innego naczynia aby zlać maślankę, (wolę na sitko, potem można szybko umyć w gorącej wodzie), masło na sitku opłukać pod zimną wodą z maślanki i odcisnąć nadmiar wody, uformować osełkę, pokroić na 4 porcje, 3 porcje zawinąć osobno w woreczek foliowy i do zamrażalnika, jedna porcja do maselniczki
z tej ilości wyszło 758 gram masła i z 1,5 szklanki maślanki, maślankę wykorzystałam do żurku - masło jest w czystej postaci masła, pięknie pachnie, dobrze się smaruje, nie ma porówniania z kupnym masłem.........SMACZNEGO!!!
śmietana wiejska 1250 ml, sól 3/4 łyżeczki
przy obecnych cenach wysokich masła tutaj mam czyste masło 758 gram za 25 zł z prawdziwej wiejskiej śmietany, robiłam też z 36% śmietany z kartonika i było dobre, ale teraz mam porównanie i niestety, trochę przegrywa z masłem z wiejskiej śmietany "zobacz TUTAJ" = śmietana wiejska kupiona na rynku od gospodarza, ile procentowa to nie wiem, ale musi być wysoko procentowa bo ze słoików trzeba było wyjmować łyżką, tak była gęsta, mocno zimną śmietanę przełożyć do misy robota
misę nakryć pokrywą aby maślanka nie ochlapała kuchni, ubijać na największych obrotach
gdy powstanie maślanka, na niskich obrotach ubijać tyle, aby masło zaczęło sie zbijać, przelać na sitko drobne lub na gazę do innego naczynia aby zlać maślankę, (wolę na sitko, potem można szybko umyć w gorącej wodzie), masło na sitku opłukać pod zimną wodą z maślanki i odcisnąć nadmiar wody, uformować osełkę, pokroić na 4 porcje, 3 porcje zawinąć osobno w woreczek foliowy i do zamrażalnika, jedna porcja do maselniczki
z tej ilości wyszło 758 gram masła i z 1,5 szklanki maślanki, maślankę wykorzystałam do żurku - masło jest w czystej postaci masła, pięknie pachnie, dobrze się smaruje, nie ma porówniania z kupnym masłem.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
mięso mielone drobiowe 75 dag, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 3/4 szklanki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, koperek 1 pęczek, kucharek 2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki, woda 2 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, śmietana gęsta 200 ml, warzywa - w opisie, ziemniaki - w opisie, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba
drobiowe mielone dobrze wyrobić z jajkiem, kaszą manną, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem mielonym, pokrojoną cebulą, koperkiem, formować małe pulpety i obtaczać w mące dokładnie
do szybkowara wlać "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, wkładać pulpety i po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, ugotowane cedzakiem wyjmować na talerz
śmietanę wymieszać z 2 łyżkami mąki, zahartować trochę wywarem, wlać do wywaru i mieszać do zagęstnienia sosu, do smaku doprawić przyprawą w płynie
10 ziemniaków, 1/2 kg fasolki szparagowej, 10 małych marchewek obrać, wszystko włożyć do szybkowara wlać 2 szklanki, 1/2 łyżeczki soli, gotować w szybkowarze 25 minut, ugotowane wylać na durszlak
pyszne, delikatne pulpety z warzywami na smaczny obiad...........SMACZNEGO!!!
mięso mielone drobiowe 75 dag, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 3/4 szklanki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, koperek 1 pęczek, kucharek 2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki, woda 2 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, śmietana gęsta 200 ml, warzywa - w opisie, ziemniaki - w opisie, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba
drobiowe mielone dobrze wyrobić z jajkiem, kaszą manną, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem mielonym, pokrojoną cebulą, koperkiem, formować małe pulpety i obtaczać w mące dokładnie
do szybkowara wlać "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, wkładać pulpety i po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, ugotowane cedzakiem wyjmować na talerz
śmietanę wymieszać z 2 łyżkami mąki, zahartować trochę wywarem, wlać do wywaru i mieszać do zagęstnienia sosu, do smaku doprawić przyprawą w płynie
10 ziemniaków, 1/2 kg fasolki szparagowej, 10 małych marchewek obrać, wszystko włożyć do szybkowara wlać 2 szklanki, 1/2 łyżeczki soli, gotować w szybkowarze 25 minut, ugotowane wylać na durszlak
pyszne, delikatne pulpety z warzywami na smaczny obiad...........SMACZNEGO!!!
18.09.2017
Składniki:
mąka tortowa 25 dag, cukier 125 gram, margaryna 125 gram, jajka 2 sztuki "M", proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, aronia 250 ml/słoik, jabłka 2 sztuki/starte, rabarbar 4 sztuki, cukier 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie
zimną margarynę pokroić w kostki do misy robota, wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wbić jajka i utrzeć ciasto na kruszonkę, zawinąć w folię i do lodówki na godzinę
dżem z aronii (mój domowy, jest u mnie w przepisach), starte jabłka, pokrojony drobno rabarbar wymieszać z cukrem i budyniem
niska forma silikonowa 28 cm, ciasto wylepić na dnie formy, nakryć folią, wysypać np. kaszę jęczmienną i podpiec 15 minut w temepraturze 180 C, grzanie góra/dół, na podpieczone ciasto wyłożyć budyń z owocami, piec jeszcze około 40 minut, tartę dobrze wystudzić w formie w chłodnym miejscu aby budyń dobrze stężał - tarta jest smaczna z takim budyniowym nadzieniem...........SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 25 dag, cukier 125 gram, margaryna 125 gram, jajka 2 sztuki "M", proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, aronia 250 ml/słoik, jabłka 2 sztuki/starte, rabarbar 4 sztuki, cukier 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie
zimną margarynę pokroić w kostki do misy robota, wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wbić jajka i utrzeć ciasto na kruszonkę, zawinąć w folię i do lodówki na godzinę
dżem z aronii (mój domowy, jest u mnie w przepisach), starte jabłka, pokrojony drobno rabarbar wymieszać z cukrem i budyniem
niska forma silikonowa 28 cm, ciasto wylepić na dnie formy, nakryć folią, wysypać np. kaszę jęczmienną i podpiec 15 minut w temepraturze 180 C, grzanie góra/dół, na podpieczone ciasto wyłożyć budyń z owocami, piec jeszcze około 40 minut, tartę dobrze wystudzić w formie w chłodnym miejscu aby budyń dobrze stężał - tarta jest smaczna z takim budyniowym nadzieniem...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, kapusta biała 1/4 główki, ziemniaki 7 sztuk, papryka 3 sztuki/kolorowe, groszek konserwowy 1 puszka, masło 1/4 kostki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta - ile potrzeba
kapustę drobno pokroić, ziemniaki obrane pokroić w kostkę, włoszczyznę razem z nacią selera i obraną w rozdrabniaczu rozdrobnić, wszystko zalać woda i gotować z 15 minut
dodać pokrojone papryki kolorowe, kostki rosołowe, kucharka, dodać masło, wlać z puszki groszek z zalewą, gotować z 10 minut
na koniec wsypać pieprz mielony, podawać ze śmietaną - zupa jest lekka, smaczna...........SMACZNEGO!!!
woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, kapusta biała 1/4 główki, ziemniaki 7 sztuk, papryka 3 sztuki/kolorowe, groszek konserwowy 1 puszka, masło 1/4 kostki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta - ile potrzeba
kapustę drobno pokroić, ziemniaki obrane pokroić w kostkę, włoszczyznę razem z nacią selera i obraną w rozdrabniaczu rozdrobnić, wszystko zalać woda i gotować z 15 minut
dodać pokrojone papryki kolorowe, kostki rosołowe, kucharka, dodać masło, wlać z puszki groszek z zalewą, gotować z 10 minut
na koniec wsypać pieprz mielony, podawać ze śmietaną - zupa jest lekka, smaczna...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, śliwki 12 sztuk, cukier 8 łyżeczek, cynamon 8 szczypt
użyłam śliwki małe węgierki i duże przekrojone na połowę, bez pestek
ciasto francuskie rozwinąć i podzielić ostrym nożem na osiem porcji
na każdą porcję nałożyć 1,5 śliwki, posypać cukrem, cynamonem, wolne ciasto nałożyć na śliwki
układać na blaszce z papierem do pieczenia, pędzelkiem maczanym w wodzie posmarować ciasto
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, zostawić na blaszce do wystudzenia w chłodnym miejscu - ciasto francuskie jest pysznie śliwkowe...........SMACZNEGO!!!
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, śliwki 12 sztuk, cukier 8 łyżeczek, cynamon 8 szczypt
użyłam śliwki małe węgierki i duże przekrojone na połowę, bez pestek
ciasto francuskie rozwinąć i podzielić ostrym nożem na osiem porcji
na każdą porcję nałożyć 1,5 śliwki, posypać cukrem, cynamonem, wolne ciasto nałożyć na śliwki
układać na blaszce z papierem do pieczenia, pędzelkiem maczanym w wodzie posmarować ciasto
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, zostawić na blaszce do wystudzenia w chłodnym miejscu - ciasto francuskie jest pysznie śliwkowe...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)