Składniki:
4 porcje schabu bez kości o 3 cm grubości każdy,
jajka 2 sztuki,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
maślanka 1/2 szklanki,
olej Wielkopolski rzepakowy - ile potrzeba,
mąka pszenna+tarta bułka - ile potrzeba,
prawdziwki 50 dag,
cebula 1 sztuka,
kucharek 1 łyżeczka,
papryczka pepperoni 1 mała,
śmietana gęsta 2 łyżki,
frytki domowe - w opisie,
mizeria - w opisie
grube kotlety schabowe w worku foliowym mocno i cienko rozbić, włożyć do roztrzepanych widelcem jajek z maślanką, kucharkiem, pieprzem i marynować klika godzin
grzyby prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki i gotować w niedużej ilości wody z 20 minut, wystudzić i wylać na sitko
na oleju Wielkopolskim rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule, dodać z sitka prawdziwki, wsypać kucharka, dodać pokrojoną drobno pepperoni bez pestek i smażyć z 10 minut co jakiś czas mieszając, na koniec dodać śmietanę i smażyć do zagęstnienia, wystudzić
kotlet wyjąć z marynaty na talerz, na połowę nałożyć porcje prawdziwków, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami
w woreczku wymieszać mąkę z tartą bułką i obtaczać w woreczku kotlety - nie sypie się na blat
1 kg obranych ziemniaków pokroić na frytki do większej miski, posypać 2 łyżkami cukru i zalać mocno zimną wodą na 30 minut, potem wodę wylać, frytki osuszyć ręcznikiem kuchennym, i w misce z 2 łyżkami oleju Wielkoposkiego słonecznikowego dobrze wymieszać, włożyć do urządzenia PHILIPS-Airfryer i wg instrukcji piec frytki, można je zrobić również w piekarniku z termoobiegiem
3 ogórki gruntowe obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać z natką pietruszki i do smaku z cukrem, solą, octem, pieprzem
kotlety są bardzo soczyste, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
15.09.2017
14.09.2017
Składniki:
mleko 1/2 litra, wątróbka 1 kg/wieprzowa, mąka pszenna 8 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa Shoarma Royal Brand 2 łyżki, cebula 3 sztuki, jabłka 1 sztuka, majeranek 1 łyżka, sól - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, woda 1 szklanka, ziemniaki ugotowane 1 kg, surówka - w opisie, koperek 1./2 pęczka
z wątróbki wieprzowej usunąć błony, żyłki, pokroić na mniejsze kawałki, opłukać, włożyć do mleka i moczyć kilka godzin, potem wylać na durszlak i opłukać wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym
obsypać wątróbki mąką i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony, dodać pokrojoną cebulę, jabłko, przyprawę shoarmę, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 20 minut, na koniec wsypać majeranek i zamieszać
SURÓWKA: 4 większe marchewki zetrzeć na tarce z jabłkiem, dodać 1 łyżkę chrzanu i śmietany, do smaku dać cukier i sok z cytryny, wymieszać
posolić i popieprzyć przed podaniem, wątróbkę podawać z ugotowanymi ziemniakami, surówką - wątróbka jest krucha, soczysta...........SMACZNEGO!!!
mleko 1/2 litra, wątróbka 1 kg/wieprzowa, mąka pszenna 8 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa Shoarma Royal Brand 2 łyżki, cebula 3 sztuki, jabłka 1 sztuka, majeranek 1 łyżka, sól - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, woda 1 szklanka, ziemniaki ugotowane 1 kg, surówka - w opisie, koperek 1./2 pęczka
z wątróbki wieprzowej usunąć błony, żyłki, pokroić na mniejsze kawałki, opłukać, włożyć do mleka i moczyć kilka godzin, potem wylać na durszlak i opłukać wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym
obsypać wątróbki mąką i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony, dodać pokrojoną cebulę, jabłko, przyprawę shoarmę, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 20 minut, na koniec wsypać majeranek i zamieszać
SURÓWKA: 4 większe marchewki zetrzeć na tarce z jabłkiem, dodać 1 łyżkę chrzanu i śmietany, do smaku dać cukier i sok z cytryny, wymieszać
posolić i popieprzyć przed podaniem, wątróbkę podawać z ugotowanymi ziemniakami, surówką - wątróbka jest krucha, soczysta...........SMACZNEGO!!!
13.09.2017
Składniki:
jajka 6 sztuk "M", margaryna miękka 20 dag, cukier 1 szklanka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, marchew starta 2 szklanki, gruszki 6 sztuk, biała czekolada 100 gram + 1 łyżka gęstej śmietany
nóż Victorinox z ząbkami jest bardzo ostry, znakomicie ukroi świeże ciasto z dużą ilością owoców bez poszarpania i ciasto wygląda apetycznie na talerzu: #MyVictorinox = marchew zetrzeć na tarce drobne oczka do marchewki w ilości na dwie szklanki utartej
jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć na pianę, masa będzie zważona i taka ma być
do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mikserem dobrze połączyć składniki, następnie wsypać utartą marchew i mikserem krótko połączyć składniki
forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, powkładać w ciasto wydrążone z gniazda nasion gruszki, czubki za mocno wystające ściąć ostrym nożem #MyVictorinox, ścięte końcówki powkładać w wolne miejsca do ciasta
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić, w kąpieli wodnej stopić białą czekoladę, wymieszać ze śmietaną i polać wierzch ciasta, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu - bardzo wilgotne, lekkie ciasto z soczystymi gruszkami smakuje wybornie............SMACZNEGO!!!
jajka 6 sztuk "M", margaryna miękka 20 dag, cukier 1 szklanka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, marchew starta 2 szklanki, gruszki 6 sztuk, biała czekolada 100 gram + 1 łyżka gęstej śmietany
nóż Victorinox z ząbkami jest bardzo ostry, znakomicie ukroi świeże ciasto z dużą ilością owoców bez poszarpania i ciasto wygląda apetycznie na talerzu: #MyVictorinox = marchew zetrzeć na tarce drobne oczka do marchewki w ilości na dwie szklanki utartej
jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć na pianę, masa będzie zważona i taka ma być
do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mikserem dobrze połączyć składniki, następnie wsypać utartą marchew i mikserem krótko połączyć składniki
forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, powkładać w ciasto wydrążone z gniazda nasion gruszki, czubki za mocno wystające ściąć ostrym nożem #MyVictorinox, ścięte końcówki powkładać w wolne miejsca do ciasta
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić, w kąpieli wodnej stopić białą czekoladę, wymieszać ze śmietaną i polać wierzch ciasta, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu - bardzo wilgotne, lekkie ciasto z soczystymi gruszkami smakuje wybornie............SMACZNEGO!!!
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, jajka 6 sztuk "M", margaryna 100 gram, rabarbar 1/2 kg, jabłka 3 sztuki, cynamon 3 łyżki, cukier 4 łyżki, cukier puder - ile potrzeba
drożdże wkruszyć do misy robota, wlać 1/2 szklanki mleka letniego, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wymieszać, nakryć talerzem i odstawić na 30 minut
jajka dobrze roztrzepać rózgą lub widelcem
do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, wlać jajka i resztę mleka, hakiem robota wyrabiać ciasto
wlać letnią, stopioną margarynę i wyrabiać hakiem ciasto z 8 minut
nakryć misę talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę
forma 30x20 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, na wierzchu poukładać rabarbar i jabłka
owoce posypać cukrem i rabarbarem, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać cukrem pudrem - pyszna kwaskowata drożdżówka do kawy i herbaty..........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, jajka 6 sztuk "M", margaryna 100 gram, rabarbar 1/2 kg, jabłka 3 sztuki, cynamon 3 łyżki, cukier 4 łyżki, cukier puder - ile potrzeba
drożdże wkruszyć do misy robota, wlać 1/2 szklanki mleka letniego, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wymieszać, nakryć talerzem i odstawić na 30 minut
jajka dobrze roztrzepać rózgą lub widelcem
do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, wlać jajka i resztę mleka, hakiem robota wyrabiać ciasto
wlać letnią, stopioną margarynę i wyrabiać hakiem ciasto z 8 minut
nakryć misę talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę
forma 30x20 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, na wierzchu poukładać rabarbar i jabłka
owoce posypać cukrem i rabarbarem, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać cukrem pudrem - pyszna kwaskowata drożdżówka do kawy i herbaty..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
wątróbki z kurczaka 1 kg, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 4 sztuki, jabłka 2 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, woda 1-2 szklanki, majeranek 1 łyżka, sól - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba
wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć
do worka foliowego wsypać mąkę, włożyć watróbkę, zawiązać i dobrze mąką w worku wątróbkę obsypać
na mocno gorącym oleju smażyć na rumiano wątróbki z każdej strony, aby nie pryskało naokoło nakładam takie sitko płaskie na patelnię, coś tam zawsze pomoże i zabezpieczy przed skaczącą wątróbką
do wątróbki dodać pokrojoną w piórka cebulę, plasterki jabłek, wsypać przyprawę do wieprzowiny, wlać wodę i duisić pod przykrywką z 10 minut na średnim ogniu
na koniec wsypać majeranek i wymieszać, na talerzu do smaku posypać solą i pieprzem - wątróbka smakuje i na ciepło z ziemniakami i na zimno do pieczywa...........SMACZNEGO!!!
wątróbki z kurczaka 1 kg, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 4 sztuki, jabłka 2 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, woda 1-2 szklanki, majeranek 1 łyżka, sól - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba
wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć
do worka foliowego wsypać mąkę, włożyć watróbkę, zawiązać i dobrze mąką w worku wątróbkę obsypać
na mocno gorącym oleju smażyć na rumiano wątróbki z każdej strony, aby nie pryskało naokoło nakładam takie sitko płaskie na patelnię, coś tam zawsze pomoże i zabezpieczy przed skaczącą wątróbką
do wątróbki dodać pokrojoną w piórka cebulę, plasterki jabłek, wsypać przyprawę do wieprzowiny, wlać wodę i duisić pod przykrywką z 10 minut na średnim ogniu
na koniec wsypać majeranek i wymieszać, na talerzu do smaku posypać solą i pieprzem - wątróbka smakuje i na ciepło z ziemniakami i na zimno do pieczywa...........SMACZNEGO!!!
12.09.2017
Składniki:
boczek surowy 1,3 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, woda 1 szklanka
mało tłusty kawałek boczku wieprzowego ze skórą bez kości umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć
skórę naciąć skośnie, boczek dobrze natrzeć przyprawą do wieprzowiny i schować do lodówki najlepiej na całą noc
w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na łyżeczce smalcu zrumienić z każdej strony boczek, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty z praski, wlać wodę
zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 80 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić do dobrego wystudzenia w lodówce
zebrać z wierzchu tłuszcz, zostawić tylko galaretkę, boczek cienko kroić do pieczywa - boczek jest kruchy, mięciutki i smakuje z chrzanem lub ćwikłą.........SMACZNEGO!!!
boczek surowy 1,3 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, woda 1 szklanka
mało tłusty kawałek boczku wieprzowego ze skórą bez kości umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć
skórę naciąć skośnie, boczek dobrze natrzeć przyprawą do wieprzowiny i schować do lodówki najlepiej na całą noc
w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na łyżeczce smalcu zrumienić z każdej strony boczek, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty z praski, wlać wodę
zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 80 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić do dobrego wystudzenia w lodówce
zebrać z wierzchu tłuszcz, zostawić tylko galaretkę, boczek cienko kroić do pieczywa - boczek jest kruchy, mięciutki i smakuje z chrzanem lub ćwikłą.........SMACZNEGO!!!
11.09.2017
Składniki:
margaryna 200 gram, jajka 3 sztuki "M", cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2-2,5 szklanki, jabłka 1 kg, budyń waniliowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, orzeszki pistacjowe 100 gram
miękką margarynę, cukier, jajka, proszek do pieczenia, mąkę spiralami miksera utrzeć na kruszonkę
tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wylepić na dnie i trochę na rancie
obrane jabłka zetrzeć na tarce duże oczka, wymieszać z cukrem, cynamonem, budyniem
masę jabłkową wyłożyć na ciasto
resztę kruszonki wymieszać z orzeszkami
wysypać kruszonkę z orzechami na jabłka
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, ciasto w tortownicy dobrze wystudzić, najlepiej całą noc - ciasto jest bardzo smaczne i aromatyczne i chrupiące..........SMACZNEGO!!!
margaryna 200 gram, jajka 3 sztuki "M", cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2-2,5 szklanki, jabłka 1 kg, budyń waniliowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, orzeszki pistacjowe 100 gram
miękką margarynę, cukier, jajka, proszek do pieczenia, mąkę spiralami miksera utrzeć na kruszonkę
tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wylepić na dnie i trochę na rancie
obrane jabłka zetrzeć na tarce duże oczka, wymieszać z cukrem, cynamonem, budyniem
masę jabłkową wyłożyć na ciasto
resztę kruszonki wymieszać z orzeszkami
wysypać kruszonkę z orzechami na jabłka
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, ciasto w tortownicy dobrze wystudzić, najlepiej całą noc - ciasto jest bardzo smaczne i aromatyczne i chrupiące..........SMACZNEGO!!!
10.09.2017
Składniki:
makaron Czaniecki walcowana nitka 200 gram, cebula 1 sztuka, papryczka chili 1 średnia, jajka 2 sztuki "M", przyprawa Shoarma Royal Brand 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2-3/4 szklanki, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba
ugotowany wg opisu makaron nitka szersza walcowana odcedzić dobrze na durszlaku, nie hartować zimną wodą, ma być klejący, dodać jajka, shoarmę, posiekany koperek i cebulę, paprykę chili bez pestek, tartej bułki wsypać tyle, aby masa była zwarta
wszystko ręką dokładnie wyrobić na jednolitą masę
formować zwilżoną dłonią nie duże kotlety i kłaść na mocno gorący olej rzepakowy
smażyć z każdej strony na złocisto, odkładać na ręcznik papierowy - kotleciki smakują z różnymi sosami, bez niczego i na ciepło i na zimno............SMACZNEGO!!!
makaron Czaniecki walcowana nitka 200 gram, cebula 1 sztuka, papryczka chili 1 średnia, jajka 2 sztuki "M", przyprawa Shoarma Royal Brand 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2-3/4 szklanki, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba
ugotowany wg opisu makaron nitka szersza walcowana odcedzić dobrze na durszlaku, nie hartować zimną wodą, ma być klejący, dodać jajka, shoarmę, posiekany koperek i cebulę, paprykę chili bez pestek, tartej bułki wsypać tyle, aby masa była zwarta
wszystko ręką dokładnie wyrobić na jednolitą masę
formować zwilżoną dłonią nie duże kotlety i kłaść na mocno gorący olej rzepakowy
smażyć z każdej strony na złocisto, odkładać na ręcznik papierowy - kotleciki smakują z różnymi sosami, bez niczego i na ciepło i na zimno............SMACZNEGO!!!
9.09.2017
Składniki:
udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, curry 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, woda 1 szklanka
umyte i osuszone duże udka kurczaka podzielić na podudzie i pałkę, odciąć nadmiar tłustej skóry
do miski wsypać curry, przyprawę do kurczaka i dobrze natrzeć porcje mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą noc
w naczyniu żaroodpornym ułożyć porcje mięsa, polać przyprawą w płynie
piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dól, piec pod przykryciem około 40 minut, w tym czasie mięso polać łyżkami wody, następnie bez przykrycia w 160 C na termoobiegu piec z 15 minut, skórka będzie chrupiąca
podawać na ciepło lub na zimno............SMACZNEGO!!!
udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, curry 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, woda 1 szklanka
umyte i osuszone duże udka kurczaka podzielić na podudzie i pałkę, odciąć nadmiar tłustej skóry
do miski wsypać curry, przyprawę do kurczaka i dobrze natrzeć porcje mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą noc
w naczyniu żaroodpornym ułożyć porcje mięsa, polać przyprawą w płynie
piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dól, piec pod przykryciem około 40 minut, w tym czasie mięso polać łyżkami wody, następnie bez przykrycia w 160 C na termoobiegu piec z 15 minut, skórka będzie chrupiąca
podawać na ciepło lub na zimno............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)