Składniki:
jogurt naturalny 400 ml,
maślanka truskawkowa 250 ml,
stewia 1 łyżeczka,
banan 1 sztuka,
nektarynka 1 sztuka,
kiwi 2 sztuki,
borówka amerykańska 1 szklanka,
maliny 1 szklanka,
białko serwatkowe natural 3 łyżki,
płatki owsiane 3/4 szklanki,
siemię lniane 2 łyżki,
kostki lodu 4 sztuki,
listki mięty - ile potrzeba
uwielbiam taki koktajl,jest dla mnie posiłkiem regenerującym po operacji żołądka,jest również idealny dla osób dużo trenujących,bardziej zdrowy od kupnych odżywek = przygotować składniki do koktajlu, kiwi obrać cienko ze skórki, z nektarynki usunąć pestkę, banana obrać, maliny, borówki opłukać
używam białko serwatkowe natural-bezsmakowe, smakuje jak mleko w proszku - wszystkie składniki oprócz kostek lodu dodać do blendera i zmiksować wszystko
na koniec dodać kostki lodu i zmiksować wszystko, blender Beko również kruszy lód i można szybko mieć zimny koktajl
podawać od razu do picia, można dodać listki mięty świeżej - jest zdrowy, sycący, regenerujący, odżywczy..........SMACZNEGO!!!
6.08.2017
4.08.2017
Składniki:
CIASTO KRUCHE: mąka pszenna 3 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, cukier puder 1/2 szklanki, margaryna 200 gram, żółtka 5 sztuk "M", śmietana gęsta 1,5 łyżki, kakao 1 łyżka
SERNIK: jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, serek twarogowy śmietankowy 1 kg, jogurt naturalny 200 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie lub sernix, rabarbar 1/2 kg
składniki do sernika o temperaturze pokojowej = zimną margarynę, mąkę, cukier, żółtka, śmietanę, proszek siekaczką lub nożem połączyć składniki, zrobić kulę, podzielić na 3/4 i 1/4 ciasta, większą zawinąć w folię i do lodówki, do mniejszej dać kakao i szybko wyrobić ciasto, zawinąć w folię i do zamrażalnika
jajka, cukier, cukier wanilinowy w robocie utrzeć do białości na dużych obrotach z 3 minuty
dodać twaróg śmietankowy-nie trzeba mielić i połączyć z jajkami
wsypać sernix lub budyń, dodać jogurt i krótko połączyć składniki
forma 30x25 wyłożona papierem do pieczenia, jasne ciasto palcami wylepić na dnie, wlać masę serową, dodac pokrojony i obrany rabarbar, na tarce duże oczka zetrzeć ciemne ciasto na kruszonę na rabarbar
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, zostawić w formie do wystygnięcia - sernik jest słodko-kwaskowaty z chrupiąca kruszonką...........SMACZNEGO!!!
CIASTO KRUCHE: mąka pszenna 3 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, cukier puder 1/2 szklanki, margaryna 200 gram, żółtka 5 sztuk "M", śmietana gęsta 1,5 łyżki, kakao 1 łyżka
SERNIK: jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, serek twarogowy śmietankowy 1 kg, jogurt naturalny 200 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie lub sernix, rabarbar 1/2 kg
składniki do sernika o temperaturze pokojowej = zimną margarynę, mąkę, cukier, żółtka, śmietanę, proszek siekaczką lub nożem połączyć składniki, zrobić kulę, podzielić na 3/4 i 1/4 ciasta, większą zawinąć w folię i do lodówki, do mniejszej dać kakao i szybko wyrobić ciasto, zawinąć w folię i do zamrażalnika
jajka, cukier, cukier wanilinowy w robocie utrzeć do białości na dużych obrotach z 3 minuty
dodać twaróg śmietankowy-nie trzeba mielić i połączyć z jajkami
wsypać sernix lub budyń, dodać jogurt i krótko połączyć składniki
forma 30x25 wyłożona papierem do pieczenia, jasne ciasto palcami wylepić na dnie, wlać masę serową, dodac pokrojony i obrany rabarbar, na tarce duże oczka zetrzeć ciemne ciasto na kruszonę na rabarbar
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, zostawić w formie do wystygnięcia - sernik jest słodko-kwaskowaty z chrupiąca kruszonką...........SMACZNEGO!!!
3.08.2017
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, pestki słonecznika 50 gram, cynamon 2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, jabłka 4 sztuki
do niskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia włożyć rozwinięte ciasto francuskie
jabłka obrane ze skóry, pokrojone na ćwiartki rozłożyć na środku ciasta
posypać cynamonem, cukrem i połową słonecznika
wolne brzegi ciasta nałożyć na jabłka, ciasto posmarować wodą, posypać resztą słonecznika
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 40 minut, ciasto wystudzić
pyszny deser z jabłkami i chrupiącym słonecznikiem...........SMACZNEGO!!!
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, pestki słonecznika 50 gram, cynamon 2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, jabłka 4 sztuki
do niskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia włożyć rozwinięte ciasto francuskie
jabłka obrane ze skóry, pokrojone na ćwiartki rozłożyć na środku ciasta
posypać cynamonem, cukrem i połową słonecznika
wolne brzegi ciasta nałożyć na jabłka, ciasto posmarować wodą, posypać resztą słonecznika
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 40 minut, ciasto wystudzić
pyszny deser z jabłkami i chrupiącym słonecznikiem...........SMACZNEGO!!!
2.08.2017
Składniki:
olej rzepakowy 3/4 szklanki, Grill - przyprawa pikantna 1/2 opakowania, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1 pęczek, sałatka z pomidorów w śmietanie - w opisie
olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa pikantny grill dobrze wymieszać w misce
podwójną pierś opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym piersi rozkroić na cieńsze porcje
włożyć do marynaty i na godzinę do lodówki schować i z dwa razy obrócić
ugotować oskrobane młode ziemniaki w nie solonej wodzie, odlać na durszlak
patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać, razem z marynatą kłaść porcje piersi, grillować z każdej strony na rumiano
na koniec nakryć patelnię grillową pokrywką i trzymać z 3 minuty na ogniu, następnie piersi przełożyć na talerz
do tłuszczu po piersiach wsypać z durszlaka ziemniaki i podsmażyć, delikatnie przemieszać do wchłonięcia tłuszczu (za dużo nie ma, ale jest dobry smak marynaty do ziemniaków), posypać 1/2 pęczkiem koperku
1 cebulę pokroić na kostkę, posypać 1 łyżką cukru, dodać sól i pieprz mielony do smaku, dodać pokrojone w kostkę 6 pomidorów, 1 łyżeczkę octu jabłkowego i śmietanę kwaśną 200 ml, wymieszać z 1/2 pęczkiem koperku - smaczne danie z grillowej patelni..............SMACZNEGO!!!
olej rzepakowy 3/4 szklanki, Grill - przyprawa pikantna 1/2 opakowania, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1 pęczek, sałatka z pomidorów w śmietanie - w opisie
olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa pikantny grill dobrze wymieszać w misce
podwójną pierś opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym piersi rozkroić na cieńsze porcje
włożyć do marynaty i na godzinę do lodówki schować i z dwa razy obrócić
ugotować oskrobane młode ziemniaki w nie solonej wodzie, odlać na durszlak
patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać, razem z marynatą kłaść porcje piersi, grillować z każdej strony na rumiano
na koniec nakryć patelnię grillową pokrywką i trzymać z 3 minuty na ogniu, następnie piersi przełożyć na talerz
do tłuszczu po piersiach wsypać z durszlaka ziemniaki i podsmażyć, delikatnie przemieszać do wchłonięcia tłuszczu (za dużo nie ma, ale jest dobry smak marynaty do ziemniaków), posypać 1/2 pęczkiem koperku
1 cebulę pokroić na kostkę, posypać 1 łyżką cukru, dodać sól i pieprz mielony do smaku, dodać pokrojone w kostkę 6 pomidorów, 1 łyżeczkę octu jabłkowego i śmietanę kwaśną 200 ml, wymieszać z 1/2 pęczkiem koperku - smaczne danie z grillowej patelni..............SMACZNEGO!!!
1.08.2017
Składniki:
golonka wieprzowa 4 średnie, czubrica zielona Royal Brand 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, pory 2 sztuki, smalec 1 łyżka, woda 2 szklanki
umyte golonki mocno natrzeć przyprawą zieloną czubricą, schować do lodówki na 2 godziny
w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu zrumienić golonki z każdej strony, dodać pory
wsypać kucharka, pieprz mielony, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wywar można zmiksować i jest sosik do ziemniaków - golonki są soczyste, miękkie i aromatyczne............SMACZNEGO!!!
golonka wieprzowa 4 średnie, czubrica zielona Royal Brand 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, pory 2 sztuki, smalec 1 łyżka, woda 2 szklanki
umyte golonki mocno natrzeć przyprawą zieloną czubricą, schować do lodówki na 2 godziny
w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu zrumienić golonki z każdej strony, dodać pory
wsypać kucharka, pieprz mielony, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wywar można zmiksować i jest sosik do ziemniaków - golonki są soczyste, miękkie i aromatyczne............SMACZNEGO!!!
Składniki:
makaron rurki razowy 1 opakowanie, marchewka ugotowana 4 średnie, fasolka szparagowa mamut 15 dag, ogórek gruntowy 2 średnie, jaja na twardo 5 sztuk, kukurydza w puszce 1 puszka, groszek konserwowy 1 puszka, koperek 1/2 pęczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 4 sztuki, sos sałatkowy włoski 1 opakowanie, majonez 4 łyżki, maślanka 1 szklanka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka
makaron razowy rurki ugotować wg opisu, na durszlaku przelać zimną wodą, wsypać do większej miski dodać pokrojone w talarki marchewki, ogórek gruntowy, fasolę mamut ugotowaną pokroić na kawałki
dodać posiekany koperek i pietruszkę, wyciśnięte w prasce 4 ząbki czosnku, jajka pokrojone na ćwiartki
4 łyżki majonezu, 1 szklanka maślanki, sos sałatkowy włoski przyprawa - wszystko dobrze wymieszać i wlać do makaronu
dodać można do dekoracji pomidory - sałatka jest pyszna, lekka ale i też sycąca......SMACZNEGO!!!
makaron rurki razowy 1 opakowanie, marchewka ugotowana 4 średnie, fasolka szparagowa mamut 15 dag, ogórek gruntowy 2 średnie, jaja na twardo 5 sztuk, kukurydza w puszce 1 puszka, groszek konserwowy 1 puszka, koperek 1/2 pęczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 4 sztuki, sos sałatkowy włoski 1 opakowanie, majonez 4 łyżki, maślanka 1 szklanka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka
makaron razowy rurki ugotować wg opisu, na durszlaku przelać zimną wodą, wsypać do większej miski dodać pokrojone w talarki marchewki, ogórek gruntowy, fasolę mamut ugotowaną pokroić na kawałki
dodać posiekany koperek i pietruszkę, wyciśnięte w prasce 4 ząbki czosnku, jajka pokrojone na ćwiartki
4 łyżki majonezu, 1 szklanka maślanki, sos sałatkowy włoski przyprawa - wszystko dobrze wymieszać i wlać do makaronu
dodać można do dekoracji pomidory - sałatka jest pyszna, lekka ale i też sycąca......SMACZNEGO!!!
29.07.2017
Składniki:
jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 2 opakowania, margaryna 200 gram, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 70 dag, porzeczki czerwone 250 gram, cukier puder - ile potrzeba
obrane, opłukane porzeczki kilka godzin przed pieczeniem zasypać 3 łyżkami cukru, wymieszać = mikserem utrzeć do białości miękką margarynę, cukier, jajka, cukry wanilinowe, masa będzie "zważona" ale ma taka być
wsypać mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto
forma silikonowa tortownica 28 cm, ciasto rozsmarować w formie łyżką
na cieście rozsypać kawałeczki rabarbaru i porzeczki czerwone z cukrem
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto wystudzić dobrze w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest aromatyczne, kwaskowato-słodkie i szybko się zjada..........SMACZNEGO!!!
jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 2 opakowania, margaryna 200 gram, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 70 dag, porzeczki czerwone 250 gram, cukier puder - ile potrzeba
obrane, opłukane porzeczki kilka godzin przed pieczeniem zasypać 3 łyżkami cukru, wymieszać = mikserem utrzeć do białości miękką margarynę, cukier, jajka, cukry wanilinowe, masa będzie "zważona" ale ma taka być
wsypać mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto
forma silikonowa tortownica 28 cm, ciasto rozsmarować w formie łyżką
na cieście rozsypać kawałeczki rabarbaru i porzeczki czerwone z cukrem
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto wystudzić dobrze w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest aromatyczne, kwaskowato-słodkie i szybko się zjada..........SMACZNEGO!!!
28.07.2017
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 100 gram, mąka tortowa 500-600 gram, sól - szczypta, jabłka 4 sztuki, dżem jabłkowy 250 ml, cynamon 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, kruszonka - w opisie
drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/4 szklanki letniego mleka, na 30 minut do podrosnięcia nakryć talerzem wsypać mąkę, sól, wlać resztę mleka, stopioną margarynę letnią, wbić jajka i hakiem wyrabiać z 10 minut
jabłka bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać słoiczek przecieru jabłkowego lub innego dżemu jaki lubimy, dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać
ciasto po 1 godzinie mocno wyrosło
blacha 34x25 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce, na cieście rozsmarować owoce
kruszonka: 100 gra, miękka margaryna, cukier, 150 gram mąka pszenna, wyrobić kruszonkę palcami i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto w blaszce dobrze wystudzić - drożdżówka jest po prostu pyszna...........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 100 gram, mąka tortowa 500-600 gram, sól - szczypta, jabłka 4 sztuki, dżem jabłkowy 250 ml, cynamon 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, kruszonka - w opisie
drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/4 szklanki letniego mleka, na 30 minut do podrosnięcia nakryć talerzem wsypać mąkę, sól, wlać resztę mleka, stopioną margarynę letnią, wbić jajka i hakiem wyrabiać z 10 minut
jabłka bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać słoiczek przecieru jabłkowego lub innego dżemu jaki lubimy, dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać
ciasto po 1 godzinie mocno wyrosło
blacha 34x25 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce, na cieście rozsmarować owoce
kruszonka: 100 gra, miękka margaryna, cukier, 150 gram mąka pszenna, wyrobić kruszonkę palcami i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto w blaszce dobrze wystudzić - drożdżówka jest po prostu pyszna...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
ziemniaki ugotowane 3/4 kg, jajka 1 sztuka "M", sól - ile potrzeba, mąka tortowa - ile potrzeba, boczek wędzony 20 dag, smalec 2 łyżki, cebula 5 sztuk, majeranek 1 łyżeczka
użyłam ziemniaki dzień wcześniej wieczorem ugotowane w mundurkach, okrasy nie solę gdyż boczek wędzony był dość słony = letnie ziemniaki utłuc dokładnie tłuczkiem, nakryć talerzem i schować do lodówki na następny dzień
do ziemniaków dodać soli do smaku, wbić jajko, wsypać mąki z 1,5 szklanki
szybko zagnieść ciasto nie klejące ciasto, jeśli trzeba to po trochu podsypywać mąką, z porcji ciasta na desce robić wałki, i kroić z nich małe kopytka, wrzucać do osolonej wody z łyżką oleju, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerze
na smalcu podsmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojone cebule i podsmażyć na złocisto, dodać majeranek i pieprz mielony, zamieszać, kopytka podawać polane okrasą - kopytka są delikatne, smaczne............SMACZNEGO!!!
ziemniaki ugotowane 3/4 kg, jajka 1 sztuka "M", sól - ile potrzeba, mąka tortowa - ile potrzeba, boczek wędzony 20 dag, smalec 2 łyżki, cebula 5 sztuk, majeranek 1 łyżeczka
użyłam ziemniaki dzień wcześniej wieczorem ugotowane w mundurkach, okrasy nie solę gdyż boczek wędzony był dość słony = letnie ziemniaki utłuc dokładnie tłuczkiem, nakryć talerzem i schować do lodówki na następny dzień
do ziemniaków dodać soli do smaku, wbić jajko, wsypać mąki z 1,5 szklanki
szybko zagnieść ciasto nie klejące ciasto, jeśli trzeba to po trochu podsypywać mąką, z porcji ciasta na desce robić wałki, i kroić z nich małe kopytka, wrzucać do osolonej wody z łyżką oleju, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerze
na smalcu podsmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojone cebule i podsmażyć na złocisto, dodać majeranek i pieprz mielony, zamieszać, kopytka podawać polane okrasą - kopytka są delikatne, smaczne............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)