Składniki:
groszek konserwowy 400 gram/puszka,
jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M",
pory 4 średnie,
jabłka 1 duże,
cukier 1,5 łyżki,
sok z cytryny 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
sól 3/4 łyżeczki,
majonez 2 łyżki,
śmietana gęsta 6 łyżek
umyte pory drobno pokroić, wsypać do durszlaka i przelać wrzącą wodą, odcedzić z wody, ugotowane jajka na twardo obrać, jabłko obrać ze skórki, z groszku odlać wodę z puszki
do większego naczynia wsypać sparzone pory, odsączony groszek, starte jabłko na tarce grubsze oczka, jajka przecisnąć przez kratkę do jajek, wsypać pieprz świeżo mielony
wsypać cukier, sól, sok z cytryny, dodać majonez, śmietanę gęstą 18%, wszystko dokładnie wymieszać, schować do lodówki na 30 minut - sałatka jest pyszna jako samodzielne danie do pieczywa z masłem, tostów...........SMACZNEGO!!!
6.04.2017
5.04.2017
Składniki:
białka 8 sztuk "L", cukier drobny 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mrożone truskawki 1 opakowanie, tortenguss red 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śmietan fix 1 opakowanie
zimne białka wlać do misy robota i na dużych obrotach ubić na sztywno, gdy już sztywnieją to porcjami dosypywać cukier w trakcie ubijania, następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać ocet i połączyć tylko składniki
forma 25x24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ubitą pianę, piekarnik nagrzany na 160 C, grzanie góra/dół, piec 10 minut, potem w temperaturze 130 C piec około 100 minut
na koniec na termoobiegu w 130 C suszyć 10 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilinowym, śmietan fixem, trochę posmarować wierzch bezy
można użyć połowę kisielu w proszku - truskawki wsypać do garnka, wlać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier i gotować z 3 minuty, tortenguss red wymieszać w 1/2 szklanki wody, wlać do truskawek i mieszać do zagęszczenia , wystudzić, zimne wyłożyć na bezę
resztę śmietany szprycką nałożyć na truskawki - beza jest delikatna w środku, na wierzchu chrupiąca, smakuje wybornie.............SMACZNEGO!!!
białka 8 sztuk "L", cukier drobny 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mrożone truskawki 1 opakowanie, tortenguss red 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śmietan fix 1 opakowanie
zimne białka wlać do misy robota i na dużych obrotach ubić na sztywno, gdy już sztywnieją to porcjami dosypywać cukier w trakcie ubijania, następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać ocet i połączyć tylko składniki
forma 25x24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ubitą pianę, piekarnik nagrzany na 160 C, grzanie góra/dół, piec 10 minut, potem w temperaturze 130 C piec około 100 minut
na koniec na termoobiegu w 130 C suszyć 10 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilinowym, śmietan fixem, trochę posmarować wierzch bezy
można użyć połowę kisielu w proszku - truskawki wsypać do garnka, wlać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier i gotować z 3 minuty, tortenguss red wymieszać w 1/2 szklanki wody, wlać do truskawek i mieszać do zagęszczenia , wystudzić, zimne wyłożyć na bezę
resztę śmietany szprycką nałożyć na truskawki - beza jest delikatna w środku, na wierzchu chrupiąca, smakuje wybornie.............SMACZNEGO!!!
Składniki:
golonka wieprzowa 1 większa, biodrówka 1 kg, łopatka wieprzowa 50 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 3 litry, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet 1 łyżeczka
pozostały wywar i włoszczyznę można wykorzystać np. do zupy fasolowej czy grochowej = z golonki opalić włosy, opłukać, łopatkę i biodrówkę z kością opłukać, włożyć do garnka, wsypać kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę, cebulę w łupince
wlać wodę do szybkowara, zamknąć, od chwili zasyczenia pary gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
wystudzone mięso obrać z kości, drobno pokroić, marchew pokroić drobno, wszystko wsypać do garnka
wlać wywaru tyle, aby zakrył mięso, dodać pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, wlać ocet i zagotować krótko
do foremek np. silikonowych przelać galaretkę, wystudzić, schować do lodówki najlepiej na całą noc - galareta jest pyszna i do zakąski i na kolację do pieczywa z masłem...........SMACZNEGO!!!
golonka wieprzowa 1 większa, biodrówka 1 kg, łopatka wieprzowa 50 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 3 litry, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet 1 łyżeczka
pozostały wywar i włoszczyznę można wykorzystać np. do zupy fasolowej czy grochowej = z golonki opalić włosy, opłukać, łopatkę i biodrówkę z kością opłukać, włożyć do garnka, wsypać kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę, cebulę w łupince
wlać wodę do szybkowara, zamknąć, od chwili zasyczenia pary gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
wystudzone mięso obrać z kości, drobno pokroić, marchew pokroić drobno, wszystko wsypać do garnka
wlać wywaru tyle, aby zakrył mięso, dodać pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, wlać ocet i zagotować krótko
do foremek np. silikonowych przelać galaretkę, wystudzić, schować do lodówki najlepiej na całą noc - galareta jest pyszna i do zakąski i na kolację do pieczywa z masłem...........SMACZNEGO!!!
4.04.2017
Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki, cukier 3 łyżki, jajka 2 sztuki, margaryna 50 gram, mleko ciepłe 1/2 szklanki, drożdże świeże 25 gram, sól - szczypta
NADZIENIE: twaróg 250 gram, żółtko 1 sztuka, cukier wanilinowy 1/2 opakowania, cukier 2 łyżki, wiśnie 1 szklanka
KRUSZONKA: mąka tortowa 4 łyżki, cukier 2 łyżki, margaryna 2 łyżki, lukier biały - w opisie
z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto mikserem spiralami, przykryte odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, następnie ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt na podsypanej mąką stolnicy
na nadzienie składniki wymieszać dokładnie ze sobą, twarogu nie mielę, lubimy grudkowaty, na każdy z prostokątów wyłożyć połowę nadzienia i rozsmarować, poukładać wiśnie z kompotu lub świeże, zwinąć roladę, końcówki podwinąć pod spód, zostawić na blasze z papierem do pieczenia do wyrośnięcia na 30 minut
z podanych składników (miękka margaryna) mikserem utrzeć kruszonkę
wyrośnięte strucle naciąć wzdłuż (nacinać głęboko), lekko rozchylić i posypać kruszonką, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, upieczone zostawić do wystudzenia, LUKIER: 1/2 szklanki cukru pudru, ciut śmietany wymieszać na dość rzadki lukier, polać po wierzchu - najlepiej smakują strucle z masłem do kawy.............SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 3 szklanki, cukier 3 łyżki, jajka 2 sztuki, margaryna 50 gram, mleko ciepłe 1/2 szklanki, drożdże świeże 25 gram, sól - szczypta
NADZIENIE: twaróg 250 gram, żółtko 1 sztuka, cukier wanilinowy 1/2 opakowania, cukier 2 łyżki, wiśnie 1 szklanka
KRUSZONKA: mąka tortowa 4 łyżki, cukier 2 łyżki, margaryna 2 łyżki, lukier biały - w opisie
z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto mikserem spiralami, przykryte odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, następnie ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt na podsypanej mąką stolnicy
na nadzienie składniki wymieszać dokładnie ze sobą, twarogu nie mielę, lubimy grudkowaty, na każdy z prostokątów wyłożyć połowę nadzienia i rozsmarować, poukładać wiśnie z kompotu lub świeże, zwinąć roladę, końcówki podwinąć pod spód, zostawić na blasze z papierem do pieczenia do wyrośnięcia na 30 minut
z podanych składników (miękka margaryna) mikserem utrzeć kruszonkę
wyrośnięte strucle naciąć wzdłuż (nacinać głęboko), lekko rozchylić i posypać kruszonką, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, upieczone zostawić do wystudzenia, LUKIER: 1/2 szklanki cukru pudru, ciut śmietany wymieszać na dość rzadki lukier, polać po wierzchu - najlepiej smakują strucle z masłem do kawy.............SMACZNEGO!!!
3.04.2017
Składniki:
pierś z kurczaka podwójna 2 sztuki, ser żółty 20 dag, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, mleko 3,2% 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, marchewka z groszkiem 1 opakowanie/w opisie
piersi rozciąć na porcje, lekko je rozbić w woreczku foliowym na kotlety, ułożyć plasterki sera żółtego (użyłam holenderski), posypać przyprawami, zawinąć kotlety z nadzieniem, spiąć wykałaczką
do panierki przygotować mąkę tortową, tartą bułkę, mleko 3,2%, panierka jest bez jajka, kotlety maczać w mleku, w mące, w mleku, w tartej bułce
na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety z każdej strony, na koniec przykryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić z 7-10 minut
mrożony groszek z marchewką wsypać do wody, gotować do miękkości, odlać wodę, dodać łyżkę masła, sól, wsypać łyżkę tartej bułki i szybko wymieszać, ziemniaki ugotowane odlać z wody, wlać tłuszcz z patelni po kotletach i utłuc tłuczkiem ziemniaki, podać posypane czosnkiem niedźwiedzim - sycący, smaczny obiad z soczystymi kotletami...........SMACZNEGO!!!
pierś z kurczaka podwójna 2 sztuki, ser żółty 20 dag, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, mleko 3,2% 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, marchewka z groszkiem 1 opakowanie/w opisie
piersi rozciąć na porcje, lekko je rozbić w woreczku foliowym na kotlety, ułożyć plasterki sera żółtego (użyłam holenderski), posypać przyprawami, zawinąć kotlety z nadzieniem, spiąć wykałaczką
do panierki przygotować mąkę tortową, tartą bułkę, mleko 3,2%, panierka jest bez jajka, kotlety maczać w mleku, w mące, w mleku, w tartej bułce
na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety z każdej strony, na koniec przykryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić z 7-10 minut
mrożony groszek z marchewką wsypać do wody, gotować do miękkości, odlać wodę, dodać łyżkę masła, sól, wsypać łyżkę tartej bułki i szybko wymieszać, ziemniaki ugotowane odlać z wody, wlać tłuszcz z patelni po kotletach i utłuc tłuczkiem ziemniaki, podać posypane czosnkiem niedźwiedzim - sycący, smaczny obiad z soczystymi kotletami...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
wiśnie mrożone 300 gram, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 180 ml, biszkopty okrągłe 10 sztuk
z dużej 2 litrowej butelki plastikowej po soku odciąć ostrym nożem wlot, tylko tyle, aby można było wkładać biszkopty
galaretkę truskawkową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wlać do butelki, dodać część wiśni mrożonych bez pestek, schować do stężenia w lodówce
galaretkę agrestową rozmieszać w 300 ml gorącej wody, dodać jogurt, wymieszać, schłodzić, na galaretkę truskawkową położyć kilka biszkoptów, wlać jogurt, schować do lodówki
pozostałe odmrożone już wiśnie wsypać z sokiem do pojemnika z miarką, teraz wlać do innego naczynia tyle gorącej wody ile brakuje do 450 ml z wiśniami, w tej wodzie rozmieszać galaretkę i wlać do wiśni, zimne wlać do butelki na jogurt, do lodówki
galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i zimną wlać na do butelki, schować do lodówki do stężenia
butelkę ostrożnie rozciąć wzdłuż ostrymi nożyczkami, odciąć denko i delikatnie usunąć butelkę z deseru, kroić porcje i podawać - pyszny galaretkowy deser..........SMACZNEGO!!!
wiśnie mrożone 300 gram, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 180 ml, biszkopty okrągłe 10 sztuk
z dużej 2 litrowej butelki plastikowej po soku odciąć ostrym nożem wlot, tylko tyle, aby można było wkładać biszkopty
galaretkę truskawkową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wlać do butelki, dodać część wiśni mrożonych bez pestek, schować do stężenia w lodówce
galaretkę agrestową rozmieszać w 300 ml gorącej wody, dodać jogurt, wymieszać, schłodzić, na galaretkę truskawkową położyć kilka biszkoptów, wlać jogurt, schować do lodówki
pozostałe odmrożone już wiśnie wsypać z sokiem do pojemnika z miarką, teraz wlać do innego naczynia tyle gorącej wody ile brakuje do 450 ml z wiśniami, w tej wodzie rozmieszać galaretkę i wlać do wiśni, zimne wlać do butelki na jogurt, do lodówki
galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i zimną wlać na do butelki, schować do lodówki do stężenia
butelkę ostrożnie rozciąć wzdłuż ostrymi nożyczkami, odciąć denko i delikatnie usunąć butelkę z deseru, kroić porcje i podawać - pyszny galaretkowy deser..........SMACZNEGO!!!
2.04.2017
Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1 łyżeczka, sól - szczypta, jajka 2 sztuki "M", olej rzepakowy 4 łyżki, mleko 2-2,5 szklanki, woda gazowana 1 szklanka, serek twarogowy śmietankowy 40 dag, śmietana gęsta 18% 100 ml, cukier wanilinowy 2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, sos malinowy dr.Oetker - ile potrzeba
mąkę tortową, jajka, olej, mleko, wodę, cukier, sól wsypać do naczynia i mikserem dokładnie zmiksować na lejące ciasto, odstawić na 30 minut
patelnia naleśnikarka 22 cm - patelnię tylko raz posmarować olejem i mocno rozgrzać
kłaść porcję ciasta z chochelki i smażyć złociste naleśniki
twaróg śmietankowy, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę dobrze łyżką rozetrzeć - wymieszać na jednolitą masę
na każdy naleśnik nakładać porcję twarogu i składać na kwadraty, polać sokiem malinowym - naleśniki są pyszne, lekkie i zarazem syte i na obiad i na kolację.............SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1 łyżeczka, sól - szczypta, jajka 2 sztuki "M", olej rzepakowy 4 łyżki, mleko 2-2,5 szklanki, woda gazowana 1 szklanka, serek twarogowy śmietankowy 40 dag, śmietana gęsta 18% 100 ml, cukier wanilinowy 2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, sos malinowy dr.Oetker - ile potrzeba
mąkę tortową, jajka, olej, mleko, wodę, cukier, sól wsypać do naczynia i mikserem dokładnie zmiksować na lejące ciasto, odstawić na 30 minut
patelnia naleśnikarka 22 cm - patelnię tylko raz posmarować olejem i mocno rozgrzać
kłaść porcję ciasta z chochelki i smażyć złociste naleśniki
twaróg śmietankowy, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę dobrze łyżką rozetrzeć - wymieszać na jednolitą masę
na każdy naleśnik nakładać porcję twarogu i składać na kwadraty, polać sokiem malinowym - naleśniki są pyszne, lekkie i zarazem syte i na obiad i na kolację.............SMACZNEGO!!!
31.03.2017
Składniki:
mięso mielone wieprzowe 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 1 sztuka, jabłka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba
mieloną łopatkę wymieszać z jajkiem, startym jabłkiem z cebulą na grubszych oczkach tarki, kucharkiem, bułką namoczoną w wodzie i odciśniętą dobrze z wody, śmietaną gęstą 18%
dodać tartej bułki, mielony pieprz, zimną wodę, dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę
na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano, pod koniec przykryć patelnię, dusić z 5 minut, następnie bez przykrycia na większym ogniu z 2 minuty, kotlety przewrócić na patelni
podawać z ziemniakami tłuczonymi i np. z młodą zasmażaną kapustą białą - kotlety są soczyste, miękkie, z jabłkiem smakują wyśmienicie i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO!!!
mięso mielone wieprzowe 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 1 sztuka, jabłka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba
mieloną łopatkę wymieszać z jajkiem, startym jabłkiem z cebulą na grubszych oczkach tarki, kucharkiem, bułką namoczoną w wodzie i odciśniętą dobrze z wody, śmietaną gęstą 18%
dodać tartej bułki, mielony pieprz, zimną wodę, dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę
na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano, pod koniec przykryć patelnię, dusić z 5 minut, następnie bez przykrycia na większym ogniu z 2 minuty, kotlety przewrócić na patelni
podawać z ziemniakami tłuczonymi i np. z młodą zasmażaną kapustą białą - kotlety są soczyste, miękkie, z jabłkiem smakują wyśmienicie i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)