Składniki:
golonka wieprzowa 1 większa,
biodrówka 1 kg,
łopatka wieprzowa 50 dag,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
cebula 1 sztuka,
kucharek 1 łyżka,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
woda 3 litry,
czosnek niedźwiedzi 2 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
ocet 1 łyżeczka
pozostały wywar i włoszczyznę można wykorzystać np. do zupy fasolowej czy grochowej = z golonki opalić włosy, opłukać, łopatkę i biodrówkę z kością opłukać, włożyć do garnka, wsypać kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę, cebulę w łupince
wlać wodę do szybkowara, zamknąć, od chwili zasyczenia pary gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
wystudzone mięso obrać z kości, drobno pokroić, marchew pokroić drobno, wszystko wsypać do garnka
wlać wywaru tyle, aby zakrył mięso, dodać pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, wlać ocet i zagotować krótko
do foremek np. silikonowych przelać galaretkę, wystudzić, schować do lodówki najlepiej na całą noc - galareta jest pyszna i do zakąski i na kolację do pieczywa z masłem...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz