Składniki:
szpinak mrożony 1 opakowanie/drobny,
jajka 4 sztuki,
cukier 1 szklanka,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
wiśnie mrożone 1/2 opakowania,
woda 1 szklanka,
kisiel wiśniowy 1/2 opakowania,
cukier 2 łyżki,
śmietana 30 % 330 ml,
śmietan fix 1 opakowanie,
cukier puder 2 łyżki,
czekolada grzybki 20 dag
szpinak drobny mrożony odmrozić na drobnym sitku, odsączony z wody wsypać do pojemnika, dodać jajka, cukier, olej i mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach
dodać mąkę z proszkiem i połączyć składniki, tortownica 24 cm wyłożone dno papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką, wylać ciasto do formy i piec w 200 C 50-60 minut, do suchego patyczka
z wystudzonego ciasta ściąć wierzch ciasta, pokruszyć na drobno, będzie do posypania ciasta, następnie ciasto przeciąć na dwa blaty
mrożone wiśnie bez pestek zalać 1/2 szklanki wodą, wsypać cukier, zagotować, w reszcie wody wymieszać kisiel i wlać do wiśni, zagęścić mieszając, wystudzić w chłodnym miejscu
zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno, jeden blat posmarować połową ubitej śmietany, wyłożyć 3/4 wiśni kisielowowych i nakryć drugim blatem lekko przycisnąć
na cieście rozsmarować resztę ubitej śmietany, wyłożyć resztę wiśni
ciasto posypać pokruszonym ciastem, powkładać czekoladki grzybki, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest wilgotne, smaczne, wiśnie z bitą śmietaną doskonale smakują ze szpinakiem no i grzybki czekoladki dodają uroku i smaku.....SMACZNEGO!!!
5.03.2017
4.03.2017
Składniki:
woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ziemniaki 6 sztuk, kapusta biała 1/2 główki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, masło 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki
włoszczyznę obraną w rozdrabniaczu rozdrobnić, wsypać do garnka, wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe
wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę białą, kostki rosołowe drobiowe, zagotować
gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać kucharka, papryki, pieprz ziołowy, czosnek granulowany
na koniec wsypać czosnek niedźwiedzi - zupa jest pyszna, aromatyczna, lekka.........SMACZNEGO!!!
woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ziemniaki 6 sztuk, kapusta biała 1/2 główki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, masło 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki
włoszczyznę obraną w rozdrabniaczu rozdrobnić, wsypać do garnka, wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe
wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę białą, kostki rosołowe drobiowe, zagotować
gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać kucharka, papryki, pieprz ziołowy, czosnek granulowany
na koniec wsypać czosnek niedźwiedzi - zupa jest pyszna, aromatyczna, lekka.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
ryż ugotowany 100 gram woreczek, mus czereśniowy 300 ml, budyń malinowy 1 opakowanie, cukier 1,5 łyżki, masło 1 łyżka, budyń czekoladowy 1 opakowanie, masło 1 łyżka, cukier 1,5 łyżki, mleko 3,2% 900 ml
ryż w woreczku ugotować w osolonej wodzie, wyjąć, opłukać woreczek i zostawić do odcieknięcia wody
wlać z 300 ml mleka do garnka i zagotować z cukrem, w 150 ml wymieszać budyń malinowy i wlać do gotującego się mleka, mieszając zagęścić budyń - tak samo zrobić budyń czekoladowy
wsypać połowę ryżu do budyniu malinowego, dać masło i szybko wymieszać, przełożyć do miski - tak samo zrobić z budyniem czekoladowym
na budyń malinowy wyłożyć połowę musu z czereśni, na czereśnie dać budyń czekoladowy i resztę czereśni, schować do lodówki do zastygnięcia
deser jest smaczny, lekki wybornie smakuje..........SMACZNEGO!!!
ryż ugotowany 100 gram woreczek, mus czereśniowy 300 ml, budyń malinowy 1 opakowanie, cukier 1,5 łyżki, masło 1 łyżka, budyń czekoladowy 1 opakowanie, masło 1 łyżka, cukier 1,5 łyżki, mleko 3,2% 900 ml
ryż w woreczku ugotować w osolonej wodzie, wyjąć, opłukać woreczek i zostawić do odcieknięcia wody
wlać z 300 ml mleka do garnka i zagotować z cukrem, w 150 ml wymieszać budyń malinowy i wlać do gotującego się mleka, mieszając zagęścić budyń - tak samo zrobić budyń czekoladowy
wsypać połowę ryżu do budyniu malinowego, dać masło i szybko wymieszać, przełożyć do miski - tak samo zrobić z budyniem czekoladowym
na budyń malinowy wyłożyć połowę musu z czereśni, na czereśnie dać budyń czekoladowy i resztę czereśni, schować do lodówki do zastygnięcia
deser jest smaczny, lekki wybornie smakuje..........SMACZNEGO!!!
3.03.2017
Składniki:
makaron 200 gram, mus jabłkowy 300 ml, jabłka 4 sztuki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - ile potrzeba, śmietana gęsta 12% 200 ml
makaron ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, można użyć makaron np. z obiadu jak zostanie po rosole
jabłka bez skórki pokroić w kostkę do miski, dodać mus jabłkowo-śliwkowy, użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ", można też użyć jaki się lubi
wsypać cynamon, cukier waniliowy, wymieszać i dodać makaron
naczynie żaroodporne wysmarować dość grubo masłem, obsypać tartą bułką i przełożyć makaron do naczynia
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 25 minut, makaron nakładać lekko przestudzony i podawać ze śmietaną - smaczna i aromatyczna kolacja............SMACZNEGO!!!
makaron 200 gram, mus jabłkowy 300 ml, jabłka 4 sztuki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - ile potrzeba, śmietana gęsta 12% 200 ml
makaron ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, można użyć makaron np. z obiadu jak zostanie po rosole
jabłka bez skórki pokroić w kostkę do miski, dodać mus jabłkowo-śliwkowy, użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ", można też użyć jaki się lubi
wsypać cynamon, cukier waniliowy, wymieszać i dodać makaron
naczynie żaroodporne wysmarować dość grubo masłem, obsypać tartą bułką i przełożyć makaron do naczynia
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 25 minut, makaron nakładać lekko przestudzony i podawać ze śmietaną - smaczna i aromatyczna kolacja............SMACZNEGO!!!
2.03.2017
Składniki:
tortilla 1 opakowanie, fasola Jaś 25 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, łopatka bez kości 20 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok pomidorowy 2 szklanki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, keczup - ile potrzeba
fasolę jasiek namoczyć w wodzie wieczorem na całą noc, przed gotowaniem wodę odlać i wlać nowej, gotować fasolę do miękkości w szybkowarze 35 minut
pokrojoną łopatkę podsmażyć na oleju z kiełbasą, dodać cebule, czosnek, wlać sok pomidorowy
dodać paprykę, kucharka, majeranek, wlać fasolę ugotowaną razem z wywarem, gotować z 15 minut, zostawić do wystudzenia
na placki tortilli nakładać gęstą fasolę i zwijać w rulony, można podgrzać w kuchni mikrofalowej lub piekarniku - syte, smaczne danie na obiad lub na kolację z keczupem............SMACZNEGO!!!
tortilla 1 opakowanie, fasola Jaś 25 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, łopatka bez kości 20 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok pomidorowy 2 szklanki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, keczup - ile potrzeba
fasolę jasiek namoczyć w wodzie wieczorem na całą noc, przed gotowaniem wodę odlać i wlać nowej, gotować fasolę do miękkości w szybkowarze 35 minut
pokrojoną łopatkę podsmażyć na oleju z kiełbasą, dodać cebule, czosnek, wlać sok pomidorowy
dodać paprykę, kucharka, majeranek, wlać fasolę ugotowaną razem z wywarem, gotować z 15 minut, zostawić do wystudzenia
na placki tortilli nakładać gęstą fasolę i zwijać w rulony, można podgrzać w kuchni mikrofalowej lub piekarniku - syte, smaczne danie na obiad lub na kolację z keczupem............SMACZNEGO!!!
1.03.2017
Składniki:
makaron 200 gram, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, szpinak mrożony 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 3 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, jajka 8 sztuk, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól ziołowa - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku
makaron szersze nitki ugotować w osolonej wodzie, odlać na durszlak i przelać zimną wodą
na oleju podsmażyć pokrojone cebule i ząbki czosnku wyciśnięte z praski, dodać kostkę rosołową i szpinak mrożony, dusić do odmrożenia szpinaku co jakiś czas zamieszać
wlać wodę i zagotować, mąkę wymieszać z wodą i śmietaną 12% i wlać do szpinaku, mieszając zagęścić sos
na oleju usmażyć jajka sadzone, posolić solą ziołową i pieprzem posypać
makaron podać polany szpinakiem i z jajkami sadzonymi - smaczny na szybko obiad.........SMACZNEGO!!!
makaron 200 gram, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, szpinak mrożony 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 3 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, jajka 8 sztuk, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól ziołowa - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku
makaron szersze nitki ugotować w osolonej wodzie, odlać na durszlak i przelać zimną wodą
na oleju podsmażyć pokrojone cebule i ząbki czosnku wyciśnięte z praski, dodać kostkę rosołową i szpinak mrożony, dusić do odmrożenia szpinaku co jakiś czas zamieszać
wlać wodę i zagotować, mąkę wymieszać z wodą i śmietaną 12% i wlać do szpinaku, mieszając zagęścić sos
na oleju usmażyć jajka sadzone, posolić solą ziołową i pieprzem posypać
makaron podać polany szpinakiem i z jajkami sadzonymi - smaczny na szybko obiad.........SMACZNEGO!!!
28.02.2017
Składniki:
masło lub margaryna 250 gram, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 2 opakowania, mleko 1 szklanka, kasza manna 2 łyżki, herbatniki 300 gram, aronia śliwkowa dżem 250 ml, mąka ziemniaczana 1 łyżka
masę sernikową trzeba szybko nakładać do formy bo szybko gęstnieje, dżem dodać jaki się lubi = dżem z aronii śliwkowej (użyłam swój domowy niskosłodzony "zobacz TUTAJ") włożyć do garnka, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, mieszając zagotować do zagęstnienia
masło roztopić w garnku z cukrem, cukrem wanilinowym
do masła włożyć twaróg z wiaderka, wbić jajka, wsypać kaszkę manną
budynie wymieszać z mlekiem i wlać do masy, blenderem wszystko miksować do zagotowania i zagęstnienia masy
forma 30x15 wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wylać połowę sernika, na wierzch dać herbatniki, dżem z aronii rozsmarować, na wierzch herbatniki, dać resztę sernika, na wierzch położyć herbatniki delikatnie przyciskając
schować do lodówki najlepiej na całą noc, formę nakryć talerzem, obrócić, zdjąć formę i usunąć papier do pieczenia - sernik gotowany jest kremowy, delikatny, z aronią śliwkową smakuje wybornie.............SMACZNEGO!!!
masło lub margaryna 250 gram, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 2 opakowania, mleko 1 szklanka, kasza manna 2 łyżki, herbatniki 300 gram, aronia śliwkowa dżem 250 ml, mąka ziemniaczana 1 łyżka
masę sernikową trzeba szybko nakładać do formy bo szybko gęstnieje, dżem dodać jaki się lubi = dżem z aronii śliwkowej (użyłam swój domowy niskosłodzony "zobacz TUTAJ") włożyć do garnka, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, mieszając zagotować do zagęstnienia
masło roztopić w garnku z cukrem, cukrem wanilinowym
do masła włożyć twaróg z wiaderka, wbić jajka, wsypać kaszkę manną
budynie wymieszać z mlekiem i wlać do masy, blenderem wszystko miksować do zagotowania i zagęstnienia masy
forma 30x15 wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wylać połowę sernika, na wierzch dać herbatniki, dżem z aronii rozsmarować, na wierzch herbatniki, dać resztę sernika, na wierzch położyć herbatniki delikatnie przyciskając
schować do lodówki najlepiej na całą noc, formę nakryć talerzem, obrócić, zdjąć formę i usunąć papier do pieczenia - sernik gotowany jest kremowy, delikatny, z aronią śliwkową smakuje wybornie.............SMACZNEGO!!!
27.02.2017
Składniki:
sznycle z indyka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąka pszenna 1 szklanka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, woda 1 litr, śmietana gęsta 200 ml, czosnek niedźwiedzi suszony 2 łyżki
umyte, osuszone sznycle indyka, natrzeć kucharkiem, pieprzem mielonym, obsypać mąką
na gorącym oleju partiami zrumienić sznycle z każdej strony, gdy wszystkie są zrumienione to włożyć pozostałe do garnka, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 25 minut
dodać śmietanę 18%, wsypać czosnek niedźwiedzi i krótko zagotować - pyszne bitki w sosie można podać z czym się lubi............SMACZNEGO!!!
sznycle z indyka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąka pszenna 1 szklanka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, woda 1 litr, śmietana gęsta 200 ml, czosnek niedźwiedzi suszony 2 łyżki
umyte, osuszone sznycle indyka, natrzeć kucharkiem, pieprzem mielonym, obsypać mąką
na gorącym oleju partiami zrumienić sznycle z każdej strony, gdy wszystkie są zrumienione to włożyć pozostałe do garnka, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 25 minut
dodać śmietanę 18%, wsypać czosnek niedźwiedzi i krótko zagotować - pyszne bitki w sosie można podać z czym się lubi............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)