2012-08-12

papierówki z węgierkami ...

Składniki:


3 kg jabłka papierówki, 1/2 kg śliwki węgierki, 1 łyżka kardamon, 1,5 szklanki cukier, 1/2 sztuki sok z cytryny, 4 łyżeczki cynamon


dobrze umyć papierówki - obrać cienko ze skóry

kroić je na "cztery" części usuwając gniazdo nasienne z pestkami

umyte węgierki przekroić na pół i usunąć pestki

wszystko włożyć do garnka, wsypać cukier, kardamon, sok z cytryny i gotować mieszając z 20-30 minut

na koniec rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków - lubimy takie kawałeczki papierówek

cukru dużo nie daję bo nie lubimy za słodkich mocno - zawsze np. do szarlotki można dosłodzić przed pieczeniem

do wyparzonych słoiczków po dżemach nakładać gorące papierówki do pełna

wierzch posypać cynamonem - zapobiega pleśniom

mocno zakręcić słoiczki

włożyć do letniej wody i gotować z 10 minut - zostawić do ostudzenia
po wyjęciu z wody kładę je do góry nogami na kilka godzin

z tej ilości wyszły 4 słoiczki po dżemie

są doskonałe do ciast, szarlotek, naleśników, nawet do tostów na śniadanie....
SMACZNEGO!!!!
AKCJA: