Składniki:
makaron 200 gram,
mus jabłkowy 300 ml,
jabłka 4 sztuki,
cukier waniliowy 1 łyżeczka,
cynamon 1 łyżka,
masło 1 łyżeczka,
bułka tarta - ile potrzeba,
śmietana gęsta 12% 200 ml
makaron ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, można użyć makaron np. z obiadu jak zostanie po rosole
jabłka bez skórki pokroić w kostkę do miski, dodać mus jabłkowo-śliwkowy, użyłam swój domowy
"zobacz TUTAJ", można też użyć jaki się lubi
wsypać cynamon, cukier waniliowy, wymieszać i dodać makaron
naczynie żaroodporne wysmarować dość grubo masłem, obsypać tartą bułką i przełożyć makaron do naczynia
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 25 minut, makaron nakładać lekko przestudzony i podawać ze śmietaną - smaczna i aromatyczna kolacja............SMACZNEGO!!!
3.03.2017
2.03.2017
Składniki:
tortilla 1 opakowanie, fasola Jaś 25 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, łopatka bez kości 20 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok pomidorowy 2 szklanki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, keczup - ile potrzeba
fasolę jasiek namoczyć w wodzie wieczorem na całą noc, przed gotowaniem wodę odlać i wlać nowej, gotować fasolę do miękkości w szybkowarze 35 minut
pokrojoną łopatkę podsmażyć na oleju z kiełbasą, dodać cebule, czosnek, wlać sok pomidorowy
dodać paprykę, kucharka, majeranek, wlać fasolę ugotowaną razem z wywarem, gotować z 15 minut, zostawić do wystudzenia
na placki tortilli nakładać gęstą fasolę i zwijać w rulony, można podgrzać w kuchni mikrofalowej lub piekarniku - syte, smaczne danie na obiad lub na kolację z keczupem............SMACZNEGO!!!
tortilla 1 opakowanie, fasola Jaś 25 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, łopatka bez kości 20 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok pomidorowy 2 szklanki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, keczup - ile potrzeba
fasolę jasiek namoczyć w wodzie wieczorem na całą noc, przed gotowaniem wodę odlać i wlać nowej, gotować fasolę do miękkości w szybkowarze 35 minut
pokrojoną łopatkę podsmażyć na oleju z kiełbasą, dodać cebule, czosnek, wlać sok pomidorowy
dodać paprykę, kucharka, majeranek, wlać fasolę ugotowaną razem z wywarem, gotować z 15 minut, zostawić do wystudzenia
na placki tortilli nakładać gęstą fasolę i zwijać w rulony, można podgrzać w kuchni mikrofalowej lub piekarniku - syte, smaczne danie na obiad lub na kolację z keczupem............SMACZNEGO!!!
1.03.2017
Składniki:
makaron 200 gram, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, szpinak mrożony 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 3 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, jajka 8 sztuk, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól ziołowa - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku
makaron szersze nitki ugotować w osolonej wodzie, odlać na durszlak i przelać zimną wodą
na oleju podsmażyć pokrojone cebule i ząbki czosnku wyciśnięte z praski, dodać kostkę rosołową i szpinak mrożony, dusić do odmrożenia szpinaku co jakiś czas zamieszać
wlać wodę i zagotować, mąkę wymieszać z wodą i śmietaną 12% i wlać do szpinaku, mieszając zagęścić sos
na oleju usmażyć jajka sadzone, posolić solą ziołową i pieprzem posypać
makaron podać polany szpinakiem i z jajkami sadzonymi - smaczny na szybko obiad.........SMACZNEGO!!!
makaron 200 gram, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, szpinak mrożony 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 3 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, jajka 8 sztuk, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól ziołowa - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku
makaron szersze nitki ugotować w osolonej wodzie, odlać na durszlak i przelać zimną wodą
na oleju podsmażyć pokrojone cebule i ząbki czosnku wyciśnięte z praski, dodać kostkę rosołową i szpinak mrożony, dusić do odmrożenia szpinaku co jakiś czas zamieszać
wlać wodę i zagotować, mąkę wymieszać z wodą i śmietaną 12% i wlać do szpinaku, mieszając zagęścić sos
na oleju usmażyć jajka sadzone, posolić solą ziołową i pieprzem posypać
makaron podać polany szpinakiem i z jajkami sadzonymi - smaczny na szybko obiad.........SMACZNEGO!!!
28.02.2017
Składniki:
masło lub margaryna 250 gram, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 2 opakowania, mleko 1 szklanka, kasza manna 2 łyżki, herbatniki 300 gram, aronia śliwkowa dżem 250 ml, mąka ziemniaczana 1 łyżka
masę sernikową trzeba szybko nakładać do formy bo szybko gęstnieje, dżem dodać jaki się lubi = dżem z aronii śliwkowej (użyłam swój domowy niskosłodzony "zobacz TUTAJ") włożyć do garnka, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, mieszając zagotować do zagęstnienia
masło roztopić w garnku z cukrem, cukrem wanilinowym
do masła włożyć twaróg z wiaderka, wbić jajka, wsypać kaszkę manną
budynie wymieszać z mlekiem i wlać do masy, blenderem wszystko miksować do zagotowania i zagęstnienia masy
forma 30x15 wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wylać połowę sernika, na wierzch dać herbatniki, dżem z aronii rozsmarować, na wierzch herbatniki, dać resztę sernika, na wierzch położyć herbatniki delikatnie przyciskając
schować do lodówki najlepiej na całą noc, formę nakryć talerzem, obrócić, zdjąć formę i usunąć papier do pieczenia - sernik gotowany jest kremowy, delikatny, z aronią śliwkową smakuje wybornie.............SMACZNEGO!!!
masło lub margaryna 250 gram, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 2 opakowania, mleko 1 szklanka, kasza manna 2 łyżki, herbatniki 300 gram, aronia śliwkowa dżem 250 ml, mąka ziemniaczana 1 łyżka
masę sernikową trzeba szybko nakładać do formy bo szybko gęstnieje, dżem dodać jaki się lubi = dżem z aronii śliwkowej (użyłam swój domowy niskosłodzony "zobacz TUTAJ") włożyć do garnka, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, mieszając zagotować do zagęstnienia
masło roztopić w garnku z cukrem, cukrem wanilinowym
do masła włożyć twaróg z wiaderka, wbić jajka, wsypać kaszkę manną
budynie wymieszać z mlekiem i wlać do masy, blenderem wszystko miksować do zagotowania i zagęstnienia masy
forma 30x15 wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wylać połowę sernika, na wierzch dać herbatniki, dżem z aronii rozsmarować, na wierzch herbatniki, dać resztę sernika, na wierzch położyć herbatniki delikatnie przyciskając
schować do lodówki najlepiej na całą noc, formę nakryć talerzem, obrócić, zdjąć formę i usunąć papier do pieczenia - sernik gotowany jest kremowy, delikatny, z aronią śliwkową smakuje wybornie.............SMACZNEGO!!!
27.02.2017
Składniki:
sznycle z indyka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąka pszenna 1 szklanka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, woda 1 litr, śmietana gęsta 200 ml, czosnek niedźwiedzi suszony 2 łyżki
umyte, osuszone sznycle indyka, natrzeć kucharkiem, pieprzem mielonym, obsypać mąką
na gorącym oleju partiami zrumienić sznycle z każdej strony, gdy wszystkie są zrumienione to włożyć pozostałe do garnka, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 25 minut
dodać śmietanę 18%, wsypać czosnek niedźwiedzi i krótko zagotować - pyszne bitki w sosie można podać z czym się lubi............SMACZNEGO!!!
sznycle z indyka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąka pszenna 1 szklanka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, woda 1 litr, śmietana gęsta 200 ml, czosnek niedźwiedzi suszony 2 łyżki
umyte, osuszone sznycle indyka, natrzeć kucharkiem, pieprzem mielonym, obsypać mąką
na gorącym oleju partiami zrumienić sznycle z każdej strony, gdy wszystkie są zrumienione to włożyć pozostałe do garnka, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 25 minut
dodać śmietanę 18%, wsypać czosnek niedźwiedzi i krótko zagotować - pyszne bitki w sosie można podać z czym się lubi............SMACZNEGO!!!
25.02.2017
Składniki:
TARTA: mąka tortowa 250 gram, cukier drobny 100 gram, zimne masło 125 gram, jajka 2 sztuki "M"
NADZIENIE: sok wiśniowo-jabłkowy 1 litr, jabłka 2 sztuki, kisiel wiśniowy 2 opakowania + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, śmietana kremówka 36% 500 ml, cukier puder 3 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śmietan fix 1 opakowanie, posypka kolorowa - ile potrzeba, wafelki czekoladowe Lusette 50 gram "zobacz TUTAJ Wafelki Lusette"
z podanych składników zrobić ciasto kruche, użyłam siekacza do kruchego ciasta, przydatne urządzenie do takich ciast, ciasto wysypać do formy silikonowej 26 cm, dłonią szybko przyklepać do dna i do boków, nakłuć widelcem i schować do lodówki na 30 minut, ciasto nakryć folią i wysypać np. kaszę owsianą, można groch, fasolę, piec w nagrzanym piekarniku na 180 C z 17 minut, następnie zdjąć folię z ziarnami i piec jeszcze z 17 minut, ciasto wystudzić, ja zrobiłam wieczorem i do rana zostawiłam
jabłka bez skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka do garnka, wlać 800 ml soku (sok można dać jaki się lubi i zagotować, w reszcie soku wymieszać kisiele z mąką ziemniaczaną, wsypać do soku i mieszając zagęścić masę
gorący kisiel przełożyć do tarty i schować w chłodne miejsce do stężenia kisielu
zimną śmietanę wlać do naczynia, wsypać cukier, cukier wanilinowy, śmietan fix i mikserem ubić na sztywno
tartę z formy wyjąć na talerz, śmietanę rozsmarować na masie kisielowej, posypać kolorową posypką i drobno pokrojonym wafelkiem Lusette, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO!!!
TARTA: mąka tortowa 250 gram, cukier drobny 100 gram, zimne masło 125 gram, jajka 2 sztuki "M"
NADZIENIE: sok wiśniowo-jabłkowy 1 litr, jabłka 2 sztuki, kisiel wiśniowy 2 opakowania + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, śmietana kremówka 36% 500 ml, cukier puder 3 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śmietan fix 1 opakowanie, posypka kolorowa - ile potrzeba, wafelki czekoladowe Lusette 50 gram "zobacz TUTAJ Wafelki Lusette"
z podanych składników zrobić ciasto kruche, użyłam siekacza do kruchego ciasta, przydatne urządzenie do takich ciast, ciasto wysypać do formy silikonowej 26 cm, dłonią szybko przyklepać do dna i do boków, nakłuć widelcem i schować do lodówki na 30 minut, ciasto nakryć folią i wysypać np. kaszę owsianą, można groch, fasolę, piec w nagrzanym piekarniku na 180 C z 17 minut, następnie zdjąć folię z ziarnami i piec jeszcze z 17 minut, ciasto wystudzić, ja zrobiłam wieczorem i do rana zostawiłam
jabłka bez skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka do garnka, wlać 800 ml soku (sok można dać jaki się lubi i zagotować, w reszcie soku wymieszać kisiele z mąką ziemniaczaną, wsypać do soku i mieszając zagęścić masę
gorący kisiel przełożyć do tarty i schować w chłodne miejsce do stężenia kisielu
zimną śmietanę wlać do naczynia, wsypać cukier, cukier wanilinowy, śmietan fix i mikserem ubić na sztywno
tartę z formy wyjąć na talerz, śmietanę rozsmarować na masie kisielowej, posypać kolorową posypką i drobno pokrojonym wafelkiem Lusette, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, sos pomidorowy 4 łyżki, pieczarki 5 sztuk/średnie, cebula 1 duża, parówki 5 sztuk/cienkie, ogórki konserwowe 3 sztuki, ser żółty 10 dag, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba
ciasto francuskie rozwinąć i przenieść na blachę z papierem do pieczenia
posmarować ciasto sosem ostrym pomidorowym, na sosie rozłożyć pokrojone pieczarki
rozsypać pokrojoną cebulę, posypać do smaku kucharkiem, położyć cienkie parówki drobiowe przekrojone na połowę
poukładać między parówkami przekrojone ogórki konserwowe, położyć cienkie pastry sera żółtego (użyłam morski), brzegi ciasta zawinąć do góry, posmarowac woda i obsypać kminem czarnym
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, ciasto lekko wystudzić w chłodnym miejscu - pyszne, sycące ciasto francuskie z parówkami, z chrupiącym kminem czarnym można podać z sosami jakimi się lubi...........SMACZNEGO!!!
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, sos pomidorowy 4 łyżki, pieczarki 5 sztuk/średnie, cebula 1 duża, parówki 5 sztuk/cienkie, ogórki konserwowe 3 sztuki, ser żółty 10 dag, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba
ciasto francuskie rozwinąć i przenieść na blachę z papierem do pieczenia
posmarować ciasto sosem ostrym pomidorowym, na sosie rozłożyć pokrojone pieczarki
rozsypać pokrojoną cebulę, posypać do smaku kucharkiem, położyć cienkie parówki drobiowe przekrojone na połowę
poukładać między parówkami przekrojone ogórki konserwowe, położyć cienkie pastry sera żółtego (użyłam morski), brzegi ciasta zawinąć do góry, posmarowac woda i obsypać kminem czarnym
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, ciasto lekko wystudzić w chłodnym miejscu - pyszne, sycące ciasto francuskie z parówkami, z chrupiącym kminem czarnym można podać z sosami jakimi się lubi...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
filety z pstrąga 4 większe, sól ziołowa - ile potrzeba, pieprz cytrynowy 4 łyżeczki, mąka tortowa 3/4 szklanki, mąka krupczatka 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba
filety pstrąga opłukać, ręcznikiem papierowym osuszyć, każdy filet przeciąć na dwa kawałki
pieprz cytrynowy, sól ziołową wymieszać i natrzeć filety z każdej strony
obtoczone dokładnie w mące filety kłaść na gorący olej rzepakowy na patelni, smażyć na rumiano z każdej strony
pyszne na szybko pstrągi dna obiad lub na zimno do pieczywa.............SMACZNEGO!!!
filety z pstrąga 4 większe, sól ziołowa - ile potrzeba, pieprz cytrynowy 4 łyżeczki, mąka tortowa 3/4 szklanki, mąka krupczatka 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba
filety pstrąga opłukać, ręcznikiem papierowym osuszyć, każdy filet przeciąć na dwa kawałki
pieprz cytrynowy, sól ziołową wymieszać i natrzeć filety z każdej strony
obtoczone dokładnie w mące filety kłaść na gorący olej rzepakowy na patelni, smażyć na rumiano z każdej strony
pyszne na szybko pstrągi dna obiad lub na zimno do pieczywa.............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)