Składniki
śledzie 1,5 kg,
sól morska 1 łyżka,
mąka pszenna - ile potrzeba,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
pieprz kolorowy ziarnisty - ile potrzeba,
woda 1 litr,
marchew 1 większa,
cebula 4 sztuki,
papryka czerwona 2 średnie,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
gorczyca 1 łyżka,
cukier 3-4 łyżki,
ocet 10 % 1 szklanka
do garnka wsypać pokrojoną w drobną kostkę marchew, zalać wodą i gotować z 15 minut, wsypać pokrojone cebule, papryki, ziele angielskie, kolendrę i liście laurowe, cukier i gotować z 5 minut, wlać ocet i gotować z 2 minuty, jeśli lubimy bardziej kwaśną zalewę to wlać z 1,5 szklanki octu
świeże śledzie wyfiletować, opłukać, w misce posypać solą, zamieszać i odstawić na 30 minut, do woreczka wsypać mąkę i wkładać filety do obtaczania, smażyć na mocno gorącym oleju na rumiano, odkładać do miski
usmażoną porcję filetów posypać kolorowym pieprzem z młynka, wlać porcję zalewy i tak do wyczerpania składników
śledzie schować do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły - smaczne do ciemnego pieczywa i na kolację i na zakąskę............SMACZNEGO!!!
30.11.2016
29.11.2016
Składniki:
CIASTO KRUCHE: żółtka 3 sztuki, cukier puder 1/2 szklanki, margaryna 200 gram, mąka tortowa 4 szklanki
SERNIK: twaróg chudy ze Strzałkowa 1 kg, jogurt bałkański 340 ml, śmietana 18 proc 200 ml, żółtka 7 sztuk, cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 2 łyżki, kasza manna 1 łyżka, kakao 2 łyżki
składniki do sernika o temperaturze pokojowej = zimną margarynę i pozostałe składniki mikserem wyrobić na ciasto, zawinąć w folię i do lodówki na 1 godzinę, białka zostawić do sernika do ubicia piany
twaróg chudy, jogurt, śmietanę pałką blendera zmiksować
użyłam 2 formy 29x16 cm i silikonowa 24x13 cm, czerwona jest na poczęstunek w pracy u męża, większą formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie nierówne części, rozwałkować, w formach ponakłuwać widelcem, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta podpiec 15 minut i trochę wystudzić
żółtka, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do białości, dodać zblendowany twaróg, połączyć mikserem składniki, wsypać mąkę ziemniaczaną, śmietanę w proszku, kaszę manną i połączyć składniki
masę podzielić na dwie nierówne części, do mniejszej wsypać kakao i mikserem wyrobić, pianę z wszystkich białek ubić na sztywno i podzielić też na dwie nierówne części: mniejszą dać do miski z kakao, większą do miski z białą masą i łyżką delikatnie wmieszać na jednolitą masę
na podpieczone spody wyłożyć jasną masę serową, na wierzch wyłożyć masę z kakao, piekarnik na 180C, grzanie góra/dół i piec około 60 minut, do suchego patyczka, serniki w foremkach dobrze wystudzić - sernik jest bardzo delikatny, aksamitny, smaczny, smakował kolegom z pracy męża.............SMACZNEGO!!!
CIASTO KRUCHE: żółtka 3 sztuki, cukier puder 1/2 szklanki, margaryna 200 gram, mąka tortowa 4 szklanki
SERNIK: twaróg chudy ze Strzałkowa 1 kg, jogurt bałkański 340 ml, śmietana 18 proc 200 ml, żółtka 7 sztuk, cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 2 łyżki, kasza manna 1 łyżka, kakao 2 łyżki
składniki do sernika o temperaturze pokojowej = zimną margarynę i pozostałe składniki mikserem wyrobić na ciasto, zawinąć w folię i do lodówki na 1 godzinę, białka zostawić do sernika do ubicia piany
twaróg chudy, jogurt, śmietanę pałką blendera zmiksować
użyłam 2 formy 29x16 cm i silikonowa 24x13 cm, czerwona jest na poczęstunek w pracy u męża, większą formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie nierówne części, rozwałkować, w formach ponakłuwać widelcem, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta podpiec 15 minut i trochę wystudzić
żółtka, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do białości, dodać zblendowany twaróg, połączyć mikserem składniki, wsypać mąkę ziemniaczaną, śmietanę w proszku, kaszę manną i połączyć składniki
masę podzielić na dwie nierówne części, do mniejszej wsypać kakao i mikserem wyrobić, pianę z wszystkich białek ubić na sztywno i podzielić też na dwie nierówne części: mniejszą dać do miski z kakao, większą do miski z białą masą i łyżką delikatnie wmieszać na jednolitą masę
na podpieczone spody wyłożyć jasną masę serową, na wierzch wyłożyć masę z kakao, piekarnik na 180C, grzanie góra/dół i piec około 60 minut, do suchego patyczka, serniki w foremkach dobrze wystudzić - sernik jest bardzo delikatny, aksamitny, smaczny, smakował kolegom z pracy męża.............SMACZNEGO!!!
Składniki:
matiasy 10 sztuk, jabłka 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, majonez 200 ml, szczypiorek 1 pęczek, koperek 1/2 pęczka
matiasy moczyć z dwa razy po godzinie w zimnej wody, raz zmienić wodę, wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda
do miski dać pokrojone jabłka ze skórką, obrane cebule pokrojone, wsypać cukier, pieprz mielony, ocet jabłkowy, majonez i wymieszać
dodać pokrojone na 2 cm kawałki matiasy, pokrojony koperek i szczypiorek, wszystko wymieszać, schować do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły - pyszne i zdrowe matiasy w tej wersji smakują i do pieczywa i do ziemniaków w mundurkach...........SMACZNEGO!!!
matiasy 10 sztuk, jabłka 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, majonez 200 ml, szczypiorek 1 pęczek, koperek 1/2 pęczka
matiasy moczyć z dwa razy po godzinie w zimnej wody, raz zmienić wodę, wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda
do miski dać pokrojone jabłka ze skórką, obrane cebule pokrojone, wsypać cukier, pieprz mielony, ocet jabłkowy, majonez i wymieszać
dodać pokrojone na 2 cm kawałki matiasy, pokrojony koperek i szczypiorek, wszystko wymieszać, schować do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły - pyszne i zdrowe matiasy w tej wersji smakują i do pieczywa i do ziemniaków w mundurkach...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
pierś z kurczaka podwójna 1 większa, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, kapusta biała 1 mała, boczek surowy 20 dag, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1 kg, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, masło 1 łyżka, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, koperek 1 pęczek
kapustę białą drobno pokroić-poszatkować, zalać wrzącą wodą na 5 minut, wylać na durszlak, boczek drobno pokroić i zrumienić w garnku, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodać sparzoną kapustę, przyprawy, wlać z 1/2 - 1 szklankę wody, dusić do miękkości i odparowania wody, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienia
piersi rozkroić na cztery porcje, delikatnie je rozbić, jajka roztrzepać z kucharkiem, pieprzem i włożyć piersi na 30 minut, piersi obtoczyć w tartej bułce, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety
cebulę na maśle zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i na większym ogniu smażyć mieszając, na koniec dodać kucharka i pieprz
do ugotowanych ziemniaków wsypać posiekany koperek i tłuczkiem ubić, można dodać trochę tłuszczu ze smażenia kotletów
kotlety podać z pieczarkami, z ziemniakami, z kapustą - smaczny, syty obiad na chłodne dni............SMACZNEGO!!!
pierś z kurczaka podwójna 1 większa, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, kapusta biała 1 mała, boczek surowy 20 dag, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1 kg, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, masło 1 łyżka, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, koperek 1 pęczek
kapustę białą drobno pokroić-poszatkować, zalać wrzącą wodą na 5 minut, wylać na durszlak, boczek drobno pokroić i zrumienić w garnku, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodać sparzoną kapustę, przyprawy, wlać z 1/2 - 1 szklankę wody, dusić do miękkości i odparowania wody, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienia
piersi rozkroić na cztery porcje, delikatnie je rozbić, jajka roztrzepać z kucharkiem, pieprzem i włożyć piersi na 30 minut, piersi obtoczyć w tartej bułce, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety
cebulę na maśle zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i na większym ogniu smażyć mieszając, na koniec dodać kucharka i pieprz
do ugotowanych ziemniaków wsypać posiekany koperek i tłuczkiem ubić, można dodać trochę tłuszczu ze smażenia kotletów
kotlety podać z pieczarkami, z ziemniakami, z kapustą - smaczny, syty obiad na chłodne dni............SMACZNEGO!!!
26.11.2016
Składniki:
aronia 5 kg, śliwki węgierki 2 kg, cukier 3/4 kg, cynamon 1 łyżka, 3:1 żelfix 2 opakowania, woda 1 litr
w szybkowarze owoce gotuję bez cukru i nie przypalą się na dnie garnka, zrobiłam raz z cukrem i przypalone od razu i mocno = śliwki wypestkować, aronię obrać z szypułek, opłukać, wsypać do szybkowara, wlać wodę i zamknąć, od zasyczenia pary gotować z 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
odlać teraz nadmiar soku, jest sok do picia, do owoców wsypać cukier, cynamon, żelfix, pałką blendera zmiksować wszystko, mieszając zagotować
do czystych słoików nakładać gorący dżemik, zakręcić i na zakrętkach postawić na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, od kilku lat robię takie przetwory i zawsze są dobre, przechowywać w ciemnym miejscu
dżemik smakuje do tostów, pieczywa, naleśników, deserów, ciast............SMACZNEGO!!!
aronia 5 kg, śliwki węgierki 2 kg, cukier 3/4 kg, cynamon 1 łyżka, 3:1 żelfix 2 opakowania, woda 1 litr
w szybkowarze owoce gotuję bez cukru i nie przypalą się na dnie garnka, zrobiłam raz z cukrem i przypalone od razu i mocno = śliwki wypestkować, aronię obrać z szypułek, opłukać, wsypać do szybkowara, wlać wodę i zamknąć, od zasyczenia pary gotować z 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
odlać teraz nadmiar soku, jest sok do picia, do owoców wsypać cukier, cynamon, żelfix, pałką blendera zmiksować wszystko, mieszając zagotować
do czystych słoików nakładać gorący dżemik, zakręcić i na zakrętkach postawić na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, od kilku lat robię takie przetwory i zawsze są dobre, przechowywać w ciemnym miejscu
dżemik smakuje do tostów, pieczywa, naleśników, deserów, ciast............SMACZNEGO!!!
Składniki:
ziemniaki 17 sztuk, olej rzepakowy 3/4 szklanki, tymianek 1 łyżka, rozmaryn 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ząbki czosnku 8 sztuk
wybrać ziemniaki o równej, średniej wielkości, ziemniaki ugotować w mundurkach na "al dente", wystudzone obrać ze skórki i delikatnie ponacinać z obu stron
wszystkie składniki przypraw, wyciśnięty w prasce czosnek dobrze wymieszać z olejem
ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego, każdy ziemniak posmarować marynatą, resztę marynaty wylać na ziemniaki
piekarnik na 200C, grzanie góra/dół, bez przykrycia piec z 30 minut - ziemniaki są pyszne, aromatyczne, chrupiące i smakują z maślanką...........SMACZNEGO!!!
ziemniaki 17 sztuk, olej rzepakowy 3/4 szklanki, tymianek 1 łyżka, rozmaryn 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ząbki czosnku 8 sztuk
wybrać ziemniaki o równej, średniej wielkości, ziemniaki ugotować w mundurkach na "al dente", wystudzone obrać ze skórki i delikatnie ponacinać z obu stron
wszystkie składniki przypraw, wyciśnięty w prasce czosnek dobrze wymieszać z olejem
ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego, każdy ziemniak posmarować marynatą, resztę marynaty wylać na ziemniaki
piekarnik na 200C, grzanie góra/dół, bez przykrycia piec z 30 minut - ziemniaki są pyszne, aromatyczne, chrupiące i smakują z maślanką...........SMACZNEGO!!!
25.11.2016
Składniki:
jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 2 krople, margaryna 15 dag/miękka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, mąka tortowa 2 szklanki, śliwki 18 sztuk, wiórki kokosowe 1 szklanka, polewa czekoladowa - w opisie
jajka, miękką margarynę, aromat waniliowy, cukier w misie robota utrzeć końcówką do ubijania do białości na największych obrotach z 3-4 minuty, masa będzie miała "zważoną" konsystencję, ale ma taka być, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ucierać do połączenia składników na dość gęste ciasto
tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną, przełożyć z misy robota ciasto do blaszki
w ciasto powkładać gęsto wypestkowane, umyte, osuszone śliwki
na śliwkach rozsypać wiórki kokosowe, piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, ciasto piec około 40 minut do suchego patyczka, ciasto w blaszce zostawić do wystygnięcia
POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY: biała czekolada 100 gram, śmietana gęsta 18% 3 łyżki, w kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę, dodać śmietanę i wymieszać na gładką polewę, za długo nie ogrzewać bo polewa się rozwarstwi
od razu polać polewą wierzch ciasta, schować do lodówki do zastygnięcia - ciasto jest łatwe, pysznie smaczne, można używać owoców jakie się lubi..........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 2 krople, margaryna 15 dag/miękka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, mąka tortowa 2 szklanki, śliwki 18 sztuk, wiórki kokosowe 1 szklanka, polewa czekoladowa - w opisie
jajka, miękką margarynę, aromat waniliowy, cukier w misie robota utrzeć końcówką do ubijania do białości na największych obrotach z 3-4 minuty, masa będzie miała "zważoną" konsystencję, ale ma taka być, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ucierać do połączenia składników na dość gęste ciasto
tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną, przełożyć z misy robota ciasto do blaszki
w ciasto powkładać gęsto wypestkowane, umyte, osuszone śliwki
na śliwkach rozsypać wiórki kokosowe, piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, ciasto piec około 40 minut do suchego patyczka, ciasto w blaszce zostawić do wystygnięcia
POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY: biała czekolada 100 gram, śmietana gęsta 18% 3 łyżki, w kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę, dodać śmietanę i wymieszać na gładką polewę, za długo nie ogrzewać bo polewa się rozwarstwi
od razu polać polewą wierzch ciasta, schować do lodówki do zastygnięcia - ciasto jest łatwe, pysznie smaczne, można używać owoców jakie się lubi..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)