Składniki
śledzie 1,5 kg,
    
    sól morska 1 łyżka,
    
    mąka pszenna - ile potrzeba,
    
    olej rzepakowy - ile potrzeba,
  
    pieprz kolorowy ziarnisty - ile potrzeba,
   
    woda 1 litr,
  
    marchew 1 większa,
    
    cebula 4 sztuki,
    
    papryka czerwona 2 średnie,
    
    ziele angielskie 4 sztuki,
    
    liście laurowe 2 sztuki,
   
    gorczyca 1 łyżka,
    
    cukier 3-4 łyżki,
  
    ocet 10 % 1 szklanka 
do garnka wsypać pokrojoną w drobną kostkę marchew, zalać wodą i gotować z 15 minut, wsypać pokrojone cebule, papryki, ziele angielskie, kolendrę i liście laurowe, cukier i gotować z 5 minut, wlać ocet i gotować z 2 minuty, jeśli lubimy bardziej kwaśną zalewę to wlać z 1,5 szklanki octu 
świeże śledzie wyfiletować, opłukać, w misce posypać solą, zamieszać i odstawić na 30 minut, do woreczka wsypać mąkę i wkładać filety do obtaczania, smażyć na mocno gorącym oleju na rumiano, odkładać do miski
usmażoną porcję filetów posypać kolorowym pieprzem z młynka, wlać porcję zalewy i tak do wyczerpania składników
śledzie schować do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły - smaczne do ciemnego pieczywa i na kolację i na zakąskę............SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz