mąka tortowa 3 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
sól 1 szczypta,
suche drożdże 1 opakowanie,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
masło 5 dag stopione,
mleko 120 ml,
żółtka 2 sztuki "L",
truskawki 50 dag
kruszonka: masło miękkie 100 gram
cukier 1/2 szklanki,
mąka krupczatka 2 szklanki,
puder cukier do posypania
Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, cukier wanilinowy, suche drożdże i wymieszać, masło stopić i wlać do masła zimne mleko, wlać do miski, dodać żółtka i mikserem spiralami wyrabiać z 7 minut, misję nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Dwie silikonowe keksówki 22 cm (z miękkimi owocami lepiej upiec w mniejszych formach niż w dużej z obawy o zakalec), wyrośnięte ciasto wyrobić parę razy łyżką i dodać do foremek.
Truskawki opłukane osuszyć na durszlaku, usunąć szypułki i kłaść na wierzch ciasta.
Miękkie masło, cukier, krupczatkę palcami wyrobić na kruszonkę, posypać truskawki.
Z foremek ciasta wyjąć na talerz, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo szybka, bardzo łatwa drożdżówka do wykonania, doskonała "baza" do wielu owoców, najlepiej upiec wieczorem i na następny dzień jemy ze smakiem.........SMACZNEGO!!!