Składniki:
łopatka z tłuszczem bez kości 1,3 kg,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
woda 1 litr
kapusta młoda 4 sztuki średnie,
sól 2 łyżeczki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
czosnek granulowany 2 łyżeczki,
przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
koperek 1 pęczek,
mąka pszenna 4 łyżki
Kawałki łopatki bez kości z tłuszczem (w sklepie odcięli mi takie kawałki) opłukać, włożyć do szybkowara (dobry sposób z szybkowarem na szybsze ugotowanie mięsa, które można wykorzystać do wielu potraw), dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę i gotować 50 minut, wystudzoną łopatkę pokroić drobno, wywar wlać do dużego garnka i dodać pokrojoną młodą kapustę.
Gotować na średnim ogniu z 10 minut, zamieszać.
Pomidory bardzo miękkie pokroić na kosteczkę i razem z mięsem dodać do kapusty, doprawić solą, papryką ostrą, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, czosnkiem granulowanym, przyprawą w płynie, wymieszać i gotować z 15 minut.
Na koniec do kapusty wsypać posiekany koperek, mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia, najlepiej smakuje z godzinę po ugotowaniu - bardzo smaczna, lekka, młoda kapusta gotowana z łopatką, danie jest aromatyczne i smakuje wyśmienicie do ziemniaków, do pieczywa........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz