Składniki:
szyja gęsi 2 sztuki,
woda 4 litry,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 2 sztuki,
ziemniaki 6 sztuk,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
kucharek 2 łyżki,
brukiew 1 sztuka średnia,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
majeranek 3 łyżki
Odmrożoną brukiew obrać, opłukać, pokroić na kawałki i na tarczy do warzyw zetrzeć w rozdrabniaczu.
Ugotowane szyje wyjąć z garnka, wsypać pokrojone ziemniaki, startą włoszczyznę i brukiew, wsypać kucharka i gotować do miękkości ziemniaków.
Dodać pieprz mielony, majeranek i chwilę gotować, dodać z szyjek obrane mięsko - bardzo lubię zupę z brukwi na gęsinie, brukiew powinna być przemarźnięta, najlepiej kupić bukiew i schować do zamrażarki na 2 dni, brukiew jest po przemrożeniu słodka........SMACZNEGO!!!