Składniki:
jajka 12 sztuk "M",
twaróg śmietankowy 20 dag,
pomidory suszone w oleju 2 sztuki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
sól 3/4 łyżeczki,
olej z pomidorów 3-4 łyżki,
szczypiorek 2 pęczki
Jajka ugotować na twardo, w zimnej wodzie ostudzić i obrać ze skorupek.
Jajka przekroić wzdłuż na połowę i delikatnie wyjąc żółtka do miski.
Dodać twaróg śmietankowy, drobno posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, dodać mielony pieprz, sól, widelcem wszystko rozgnieść -połączyć składniki, wlać olej z pomidorów tyle, aby nadzienie nie było za suche.
Czubatą łyżeczką nadziewać połówki pustych jajek, układać na talerzu i posypać obficie posiekanym szczypiorkiem - pyszne, smaczne nadziewane jajka ugotowane na twardo, nadzienie z twarogu,suszonych pomidorów doskonale smakuje z jajkami.......SMACZNEGO!!!
2.03.2020
28.02.2020
Składniki:
ryż ugotowany w zupie ogórkowej 5 szklanek, tarta bułka 3-4 szklanki, jajka 1 sztuka "L", olej rzepakowy - ile potrzeba jogurt naturalny 380 gram, sos sałatkowy francuski Prymat 1 opakowanie, ogórek zielony 1 sztuka większy
Ryż ugotowany w zupie ogórkowej (wsypałam za dużo i zupa była za gęsta, więc wykorzystałam nadmiar do kotletów = POLECAM nawet specjalnie ugotować za dużo ryżu w zupie), odcedzić na sitku, u mnie z 5 szklanek ryżu.
Do odcedzonego ryżu w misce wsypać tartą bułkę, jajko (przypraw nie trzeba gdyż zupa była doprawiona), wszystko dobrze ręką wyrobić na gęstą masę.
Formować kotlety okrągłe nie za grube i na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy i na talerz.
Jogurt wymieszać z sosem sałatkowym francuskim, ogórkiem obranym i startym na tarce grubsze oczka i podawać z kotletami, smakują wyśmienicie również na zimno - pyszne, aromatyczne kotlety ryżowo-ogórkowe, doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru ryżu w zupie ogórkowej, podane z jogurtem są smaczne........SMACZNEGO!!!
ryż ugotowany w zupie ogórkowej 5 szklanek, tarta bułka 3-4 szklanki, jajka 1 sztuka "L", olej rzepakowy - ile potrzeba jogurt naturalny 380 gram, sos sałatkowy francuski Prymat 1 opakowanie, ogórek zielony 1 sztuka większy
Ryż ugotowany w zupie ogórkowej (wsypałam za dużo i zupa była za gęsta, więc wykorzystałam nadmiar do kotletów = POLECAM nawet specjalnie ugotować za dużo ryżu w zupie), odcedzić na sitku, u mnie z 5 szklanek ryżu.
Do odcedzonego ryżu w misce wsypać tartą bułkę, jajko (przypraw nie trzeba gdyż zupa była doprawiona), wszystko dobrze ręką wyrobić na gęstą masę.
Formować kotlety okrągłe nie za grube i na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy i na talerz.
Jogurt wymieszać z sosem sałatkowym francuskim, ogórkiem obranym i startym na tarce grubsze oczka i podawać z kotletami, smakują wyśmienicie również na zimno - pyszne, aromatyczne kotlety ryżowo-ogórkowe, doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru ryżu w zupie ogórkowej, podane z jogurtem są smaczne........SMACZNEGO!!!
24.02.2020
Składniki:
ciasto kruche do tarty 1 opakowanie, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, brzoskwinie 2 sztuki, nektarynki 2 sztuki, cukier 2 łyżki, cynamon 1 łyżka, białka zimne 1 szklanka, cukier puder 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cukier puder do posypania
Do tarty użyłam gotowe ciasto kruche do tart, czasem można wykorzystać takie ciasto na szybko do deseru, ciasto wyłożyłam w formie silikonowej na papierze do pieczenia.
Do ciasta wsypałam pokrojone w cząstki, jabłka, brzoskwinie, nektarynki, gruszki, owoce posypać cukrem, cynamonem.
Zimne białka w misie robota ubijać z solą na najwyższych obrotach, gdy zaczną gęstnieć wsypać puder cukier, mąkę ziemniaczaną i ubić na mocno sztywną pianę.
Piane ubitą rozsmarować na owocach, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół i piec około 45 minut, można pod koniec nakryć papierem do pieczenia, aby za mocno nie przypiekła się pianka z wierzchu, w formie tartę dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - doskonała, aromatyczna, pyszna tarta wieloowocowa z pianką bezową, idealnie smakuje na deser do kawy, herbaty..........SMACZNEGO!!!
ciasto kruche do tarty 1 opakowanie, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, brzoskwinie 2 sztuki, nektarynki 2 sztuki, cukier 2 łyżki, cynamon 1 łyżka, białka zimne 1 szklanka, cukier puder 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cukier puder do posypania
Do tarty użyłam gotowe ciasto kruche do tart, czasem można wykorzystać takie ciasto na szybko do deseru, ciasto wyłożyłam w formie silikonowej na papierze do pieczenia.
Do ciasta wsypałam pokrojone w cząstki, jabłka, brzoskwinie, nektarynki, gruszki, owoce posypać cukrem, cynamonem.
Zimne białka w misie robota ubijać z solą na najwyższych obrotach, gdy zaczną gęstnieć wsypać puder cukier, mąkę ziemniaczaną i ubić na mocno sztywną pianę.
Piane ubitą rozsmarować na owocach, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół i piec około 45 minut, można pod koniec nakryć papierem do pieczenia, aby za mocno nie przypiekła się pianka z wierzchu, w formie tartę dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - doskonała, aromatyczna, pyszna tarta wieloowocowa z pianką bezową, idealnie smakuje na deser do kawy, herbaty..........SMACZNEGO!!!
20.02.2020
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, żółtka 6 sztuk "M", sól 1 szczypta, esencja waniliowa 1 łyżeczka, masło stopione 100 gram, mąka tortowa 50-60 dag, dżem borówka leśna 300 gram, cukier puder - ile potrzeba
Drożdże wkruszyć do misy robota, wymieszać z łyżką mąki, cukry, 1.2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól,esencję waniliową, zacząć wyrabiać na małych obrotach hakiem robota.
Od razu w trakcie wyrabiania wlać stopione masło w mleku (letnie), same żółtka.
Na najwyższych obrotach dla haka wyrabiać ciasto z 5 minut, ciasto ma być nie za rzadkie, jak trzeba to dosypywać mąki trochę.
Misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut w ciepłym miejscu.
Ciasto wyrośnięte w misie posypać 1/2 szklani mąki i parę razy w misie ręką wyrobić, formować zwilżonymi w wodzie dłońmi kulki i układać na papierze do pieczenia na dużej blaszce z piekarnika.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, pączki piec około 35 minut.
Dżem borówki leśne zmiksować na gładki dżem, do szprycy nadziewarki napełnić dżem i i po upieczeniu od razu pączki nadziewać.
Większe pączki szprycować dżemem w kilku miejscach. przed podaniem wystudzone pączki p;osypać cukrem pudrem - moje pączki pieczone, nadziane konfiturą z borówki leśnej zaraz po upieczeniu, są mniej kaloryczne, zdrowsze dla żołądkowców i również smaczne, pączki pieczone to zdrowsza, mniej kaloryczna wersja pączka smażonego w oleju, nadziewane po upieczeniu dżemem jaki się lubi........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, żółtka 6 sztuk "M", sól 1 szczypta, esencja waniliowa 1 łyżeczka, masło stopione 100 gram, mąka tortowa 50-60 dag, dżem borówka leśna 300 gram, cukier puder - ile potrzeba
Drożdże wkruszyć do misy robota, wymieszać z łyżką mąki, cukry, 1.2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól,esencję waniliową, zacząć wyrabiać na małych obrotach hakiem robota.
Od razu w trakcie wyrabiania wlać stopione masło w mleku (letnie), same żółtka.
Na najwyższych obrotach dla haka wyrabiać ciasto z 5 minut, ciasto ma być nie za rzadkie, jak trzeba to dosypywać mąki trochę.
Misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut w ciepłym miejscu.
Ciasto wyrośnięte w misie posypać 1/2 szklani mąki i parę razy w misie ręką wyrobić, formować zwilżonymi w wodzie dłońmi kulki i układać na papierze do pieczenia na dużej blaszce z piekarnika.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, pączki piec około 35 minut.
Dżem borówki leśne zmiksować na gładki dżem, do szprycy nadziewarki napełnić dżem i i po upieczeniu od razu pączki nadziewać.
Większe pączki szprycować dżemem w kilku miejscach. przed podaniem wystudzone pączki p;osypać cukrem pudrem - moje pączki pieczone, nadziane konfiturą z borówki leśnej zaraz po upieczeniu, są mniej kaloryczne, zdrowsze dla żołądkowców i również smaczne, pączki pieczone to zdrowsza, mniej kaloryczna wersja pączka smażonego w oleju, nadziewane po upieczeniu dżemem jaki się lubi........SMACZNEGO!!!
Składniki:
fasola jasiek 1 kg, woda do gotowania 1,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, żeberka wędzone 70 dag, smalec 1 łyżeczka, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka czerwona 2 sztuki mniejsze, kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, cząber 1 łyżka
Fasolę jasiek moczyć w wodzie całą noc, wodę wylać z moczenia, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, żeberka wędzone, wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować 40 minut.
W większym garnku na smalcu usmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, paprykę, dodać kucharka, paprykę ostrą.
Do kiełbasy dodać fasolę ugotowaną z wywarem, obrane mięso z żeberek, dodać cząber i krótko zagotować, nakryć pokrywką i zostawić najlepiej do następnego dnia, fasola wchłonie wywar, jest bardziej aromatyczna - bardzo lubimy fasolę ziarnistą w różnych odmianach i na różne sposoby przygotowaną, taka fasola na gęsto jest bardzo sycąca i smaczna..........SMACZNEGO!!!
fasola jasiek 1 kg, woda do gotowania 1,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, żeberka wędzone 70 dag, smalec 1 łyżeczka, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka czerwona 2 sztuki mniejsze, kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, cząber 1 łyżka
Fasolę jasiek moczyć w wodzie całą noc, wodę wylać z moczenia, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, żeberka wędzone, wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować 40 minut.
W większym garnku na smalcu usmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, paprykę, dodać kucharka, paprykę ostrą.
Do kiełbasy dodać fasolę ugotowaną z wywarem, obrane mięso z żeberek, dodać cząber i krótko zagotować, nakryć pokrywką i zostawić najlepiej do następnego dnia, fasola wchłonie wywar, jest bardziej aromatyczna - bardzo lubimy fasolę ziarnistą w różnych odmianach i na różne sposoby przygotowaną, taka fasola na gęsto jest bardzo sycąca i smaczna..........SMACZNEGO!!!
17.02.2020
Składniki:
bułka paryska 1 sztuka, woda zimna 1 szklanka, kiełbaska 1 sztuka, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka mała, pieczarki 4 sztuki średnie, jajka 3 sztuk, pieprz mielony 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, dodatki: pomidory, szczypiorek
Kiełbaskę pokroić na plasterki, na oleju podsmażyć na złoty kolor, przełożyć na talerz, na tym tłuszczu usmażyć pokrojone pieczarki z cebulą do odparowania wody.
Formę do muffinek większą wysmarować olejem, kromki bułki paryskiej zwilżyć wodą i wkładać je do foremek.
Do każdej foremki włożyć pieczarki, plastry kiełbaski, dodać całe jajka z solą, pieprzem, oregano.
Piekarnik nagrzany na 160C, termoobieg, grzanki piec około 20-25 minut, podawać z pomidorami, szczypiorkiem - bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie krojonej bułki paryskiej, najlepsza jest taka dwu dniowa, dodatki możemy dodać na pikantnie, na słodko.......SMACZNEGO!!!
bułka paryska 1 sztuka, woda zimna 1 szklanka, kiełbaska 1 sztuka, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka mała, pieczarki 4 sztuki średnie, jajka 3 sztuk, pieprz mielony 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, dodatki: pomidory, szczypiorek
Kiełbaskę pokroić na plasterki, na oleju podsmażyć na złoty kolor, przełożyć na talerz, na tym tłuszczu usmażyć pokrojone pieczarki z cebulą do odparowania wody.
Formę do muffinek większą wysmarować olejem, kromki bułki paryskiej zwilżyć wodą i wkładać je do foremek.
Do każdej foremki włożyć pieczarki, plastry kiełbaski, dodać całe jajka z solą, pieprzem, oregano.
Piekarnik nagrzany na 160C, termoobieg, grzanki piec około 20-25 minut, podawać z pomidorami, szczypiorkiem - bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie krojonej bułki paryskiej, najlepsza jest taka dwu dniowa, dodatki możemy dodać na pikantnie, na słodko.......SMACZNEGO!!!
16.02.2020
Składniki:
serca kurczaka 1 kg + woda 1 litr, włoszczyzna młoda 1 pęczek, woda do zupy 2 litry, kucharek 2 łyżki, pomidory świeże 1 kg, ząbki czosnku 4 sztuki, ryż 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek
Serca kurczaka oczyścić z żyłek, opłukać, w szybkowarze bez zmykania zagotować i wylać wodę, opłukać, teraz wlać 1 litr wody zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 35 minut, ugotowane przelać do większego garnka.
Młodą włoszczyznę zmiksować w pojemniku rozdrabniacza i wsypać do garnka z sercami, świeże, mocno dojrzałe pomidory ze skórką zmiksować w pojemniku rozdrabniacza razem z czosnkiem obranym.
Wywar zagotować, wlać pomidory, wsypać ryż, kucharka i gotować do miękkości ryżu z 15 minut.
Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z wodą, wsypać koperek, pieprz mielony, zagotować - bardzo smaczna, aromatyczna, sycąca zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów na wywarze z serc kurczaka i z ryżem...........SMACZNEGO!!!
serca kurczaka 1 kg + woda 1 litr, włoszczyzna młoda 1 pęczek, woda do zupy 2 litry, kucharek 2 łyżki, pomidory świeże 1 kg, ząbki czosnku 4 sztuki, ryż 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek
Serca kurczaka oczyścić z żyłek, opłukać, w szybkowarze bez zmykania zagotować i wylać wodę, opłukać, teraz wlać 1 litr wody zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 35 minut, ugotowane przelać do większego garnka.
Młodą włoszczyznę zmiksować w pojemniku rozdrabniacza i wsypać do garnka z sercami, świeże, mocno dojrzałe pomidory ze skórką zmiksować w pojemniku rozdrabniacza razem z czosnkiem obranym.
Wywar zagotować, wlać pomidory, wsypać ryż, kucharka i gotować do miękkości ryżu z 15 minut.
Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z wodą, wsypać koperek, pieprz mielony, zagotować - bardzo smaczna, aromatyczna, sycąca zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów na wywarze z serc kurczaka i z ryżem...........SMACZNEGO!!!
15.02.2020
Składniki:
jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, twaróg 1 kg wiaderko, kasza manna 4 łyżki, budyń waniliowy 1 opakowanie, herbatniki 200 gram, jeżyny 50 dag, cukier puder - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa - Jajka utrzeć z cukrem mikserem do białości na kogel-mogel.
Do jajek dodać twaróg z wiaderka, kaszę manną, budyń, aromat waniliowy i mikserem połączyć krótko składniki.
Blacha 34x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie blachy poukładać podwójnie herbatniki, wylać masę serową.
Na wierzchu sernika ułożyć opłukane, osuszone jeżyny.
Piekarnik na grzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, w formie sernik dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - najlepszy sernik pieczony na herbatnikach z dodatkiem jeżyn, sernik jest bardzo lekki, aksamitny, wilgotny........SMACZNEGO!!!
jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, twaróg 1 kg wiaderko, kasza manna 4 łyżki, budyń waniliowy 1 opakowanie, herbatniki 200 gram, jeżyny 50 dag, cukier puder - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa - Jajka utrzeć z cukrem mikserem do białości na kogel-mogel.
Do jajek dodać twaróg z wiaderka, kaszę manną, budyń, aromat waniliowy i mikserem połączyć krótko składniki.
Blacha 34x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie blachy poukładać podwójnie herbatniki, wylać masę serową.
Na wierzchu sernika ułożyć opłukane, osuszone jeżyny.
Piekarnik na grzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, w formie sernik dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - najlepszy sernik pieczony na herbatnikach z dodatkiem jeżyn, sernik jest bardzo lekki, aksamitny, wilgotny........SMACZNEGO!!!
12.02.2020
Składniki:
jajka 7 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, miękka palma 200 gram, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 60 dag
lukier: puder cukier 1 szklanka, cynamon 1 łyżeczka, śmietana 12% 3-4 łyżeczki
Jajka, cukier, miękką palmę utrzeć mikserem do białości, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Dwie formy silikonowe 25x25 i 20x11 cm lub jedna duża forma, do foremek włożyć ciasto i rozsmarować, na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić.
Cukier puder wymieszać ze śmietaną, cynamonem i polać lukrem ciasto - pyszne, lekkie, delikatne ucierane ciasto ze śliwkami i polane lukrem cynamonowym, ciasto smakuje idealnie i szybko znika z talerza.........SMACZNEGO!!!
jajka 7 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, miękka palma 200 gram, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 60 dag
lukier: puder cukier 1 szklanka, cynamon 1 łyżeczka, śmietana 12% 3-4 łyżeczki
Jajka, cukier, miękką palmę utrzeć mikserem do białości, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Dwie formy silikonowe 25x25 i 20x11 cm lub jedna duża forma, do foremek włożyć ciasto i rozsmarować, na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić.
Cukier puder wymieszać ze śmietaną, cynamonem i polać lukrem ciasto - pyszne, lekkie, delikatne ucierane ciasto ze śliwkami i polane lukrem cynamonowym, ciasto smakuje idealnie i szybko znika z talerza.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)