Składniki:
wątróbka z kurczaka 1 kg,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 3 sztuki większe,
jabłka 2 sztuki większe,
papryka słodka 1 łyżeczka,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
woda 2 szklanki,
majeranek 1 łyżka
Z wątróbki powycinać błonki, tłuszczyki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, w woreczku z mąką dobrze wątróbki obtoczyć.
Na gorącym oleju usmażyć wątróbkę bez soli, do wątróbki dodać pokrojone cebule, jabłka, paprykę ostrą i słodką, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić z 10 minut, na koniec wsypać majeranek.
Podawać do ziemniaków ,pieczywa, solić wątróbkę na talerzu - wątróbka z kurczaka jest bardzo smaczna, zdrowa, z dodatkiem cebuli, jabłek nabiera dobrego smaku i aromatu..........SMACZNEGO!!!
15.04.2019
14.04.2019
Składniki:
marchew 4 sztuki średnie,
jajka 6 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
mleko 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
kakao 3 łyżki,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
dżem jabłkowo-śliwkowy 300 gram,
śmietana zimna 30% 330 ml,
galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie,
posypka czekoladowa - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier, wlać mleko, olej i rózgą trzepaczką dokładnie roztrzepać.
Marchew obraną w rozdrabniaczu dokładnie rozdrobnić, dodać do ciasta, z 2 łyżki zostawić do przystrojenia, wsypać mąkę, proszek do pieczenia z sodą, kakao i połączyć składniki rózgą.
Niska forma silikonowa z kominkiem 28 cm, ciasto przełożyć do formy.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 - 55 minut do suchego patyczka, dobrze je wystudzić w formie, zimne przekroić na dwie części.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z galaretką mikserem, jedną część ciasta posmarować grubo dżemem, nakryć drugim ciastem lekko dociskając dwie części do siebie.
Ciasto posmarować ubitą śmietaną, posypać posypką czekoladową, marchewką, schować do lodówki - ciasto ucierane marchewkowe jest bardzo łatwym, szybkim, tanim ciastem do upieczenia, można je przekładać dżemem, bitą śmietaną............SMACZNEGO!!!
Składniki:
pierś kurczaka 1 podwójna duża, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, olej rzepakowy - ile potrzeba, jajka 2 sztuki, mleko 3/4 szklanki, mąka pszenna 4-5 łyżek, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, mizeria - ile potrzeba
Pierś kurczaka rozciąć na połowę, delikatnie rozbić przez woreczek, na talerzu posypać przyprawą do drobiu z każdej strony.
Jajka dobrze roztrzepać z mąką, mlekiem, solą, pieprzem mielonym na gęste ciasto.
Kotlety zamaczać w cieście, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety.
Podawać z ziemniakami tłuczonymi i mizerią - pierś z kurczaka jest szybkim daniem obiadowym w cieście naleśnikowym mięso jest soczyste, kruche, smaczne.........SMACZNEGO!!!
pierś kurczaka 1 podwójna duża, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, olej rzepakowy - ile potrzeba, jajka 2 sztuki, mleko 3/4 szklanki, mąka pszenna 4-5 łyżek, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, mizeria - ile potrzeba
Pierś kurczaka rozciąć na połowę, delikatnie rozbić przez woreczek, na talerzu posypać przyprawą do drobiu z każdej strony.
Jajka dobrze roztrzepać z mąką, mlekiem, solą, pieprzem mielonym na gęste ciasto.
Kotlety zamaczać w cieście, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety.
Podawać z ziemniakami tłuczonymi i mizerią - pierś z kurczaka jest szybkim daniem obiadowym w cieście naleśnikowym mięso jest soczyste, kruche, smaczne.........SMACZNEGO!!!
10.04.2019
Składniki:
Do miski wsypać pokruszone drożdże i wymieszać z 1/2 szklanki mleka, 1łyżką cukru i mąki, odstawić na 15 minut.
Wsypać mąkę przesianą, sól, resztę cukru, wlać resztę mleka z margaryną, wbić jajka + 1 żółtko i wyrabiać ciasto z 10 minut ręką, do ciasta dodać skórkę pomarańczy i wyrabiać jeszcze z 5 minut.
Miskę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu.
Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje, rozwałkować na 1 cm placki, nałożyć dżem i zawinąć jak roladę.
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 1,5 szklanki,
cukier 1/2 szklanki,
jajka 2 sztuki "m",
żółtka 2 sztuki "M",
mąka tortowa 60-70 dag,
sól 1 szczypta,
margaryna letnia 5 dag,
skórka kandyzowana z pomarańczy 100 gram,
dżem truskawkowy 2 słoiczki,
kisiel truskawkowy 1 opakowanie,
orzechy włoskie łuskane 100 gram
Do miski wsypać pokruszone drożdże i wymieszać z 1/2 szklanki mleka, 1łyżką cukru i mąki, odstawić na 15 minut.
Wsypać mąkę przesianą, sól, resztę cukru, wlać resztę mleka z margaryną, wbić jajka + 1 żółtko i wyrabiać ciasto z 10 minut ręką, do ciasta dodać skórkę pomarańczy i wyrabiać jeszcze z 5 minut.
Miskę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu.
Użyłam swój domowy dżem z truskawek, dżemy przełożyć do miski i wymieszać z kisielem lub z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej.
Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje, rozwałkować na 1 cm placki, nałożyć dżem i zawinąć jak roladę.
Układać ciasto na papierze do pieczenia w formie większej, żółtko roztrzepać widelcem w miseczce i pędzelkiem p[osmarować ciasta, posypać orzechami lekko je przyciskając do ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, pod k0niec można wierzch nakryć papierem do pieczenia, aby orzechy się nie spiekły za mocno, ciasto dobrze wystudzić w formie - pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem dżemu, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, jest bardzo lekkie,puszyste..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
twaróg półtłusty 70 dag, kasza manna 5 łyżek, cukier 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "XL", marcepan 10 dag, olej rzepakowy 4 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 1 szklanka, gorąca woda 1,5 łyżki, marcepan 1 łyżka, posypka kolorowa - ile potrzeba
Marcepan włożyć do zamrażalnika na 40 minut i zetrzeć na tarce grubsze oczka.
Twaróg półtłusty przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku.
Wszystkie składniki do ciasta dodać do pojemnika i mikserem dobrze utrzeć na gładkie, dość gęste ciasto ciasto.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić.
ciasto na babeczki duże XXL 1 opakowanie Gellwe,
jajka 2 sztuki,
mleko 10 łyżek,
olej 10 łyżek
twaróg półtłusty 70 dag, kasza manna 5 łyżek, cukier 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "XL", marcepan 10 dag, olej rzepakowy 4 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 1 szklanka, gorąca woda 1,5 łyżki, marcepan 1 łyżka, posypka kolorowa - ile potrzeba
Marcepan włożyć do zamrażalnika na 40 minut i zetrzeć na tarce grubsze oczka.
Twaróg półtłusty przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku.
Jajka, cukier, sok z cytryny utrzeć do białości-spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Do jajek dodać przetarty twaróg, kaszę manną, olej, proszek, starty marcepan (2 łyżki zostawić do lukru) i mikserem dobrze połączyć składniki.
Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, na ciasto wyłożyć sernik, wygładzić wierzch sernika.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić.
Cukier puder, starty marcepan rozetrzeć z gorącą wodą i posmarować lukrem wierzch sernika,posypać kolorową posypką i schować w chłodne miejsce - pyszny sernik z kaszą manną jest bardzo delikatny, wilgotny, ciasto na babeczki XXL idealnie pasuje jako baza spód do sernika.........SMACZNEGO!!!
8.04.2019
Składniki:
ciasto francuskie 1 rolka, twaróg tłusty śmietankowy 25 dag, śmietana 18% gęsta 1 łyżka, cukier 1/2 szklanki, skórka kandyzowana z pomarańczy 100 gram, mąka ziemniaczana 2 łyżki, jajka 1 sztuka "M"
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, rozsmarować na cieście twaróg, ciasno zawinąć w rulon, pokroić na 2 cm kawałki.
Układać porcje na blaszce z papierem do pieczenia, można na wierzch dodać pozostały ewentualnie twaróg.
ciasto francuskie 1 rolka, twaróg tłusty śmietankowy 25 dag, śmietana 18% gęsta 1 łyżka, cukier 1/2 szklanki, skórka kandyzowana z pomarańczy 100 gram, mąka ziemniaczana 2 łyżki, jajka 1 sztuka "M"
Twaróg, jajko, cukier, skórkę z pomarańczy,mąkę ziemniaczaną ,śmietanę dobrze łyżką utrzeć do połączenia składników.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, rozsmarować na cieście twaróg, ciasno zawinąć w rulon, pokroić na 2 cm kawałki.
Układać porcje na blaszce z papierem do pieczenia, można na wierzch dodać pozostały ewentualnie twaróg.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, na blaszce dobrze wystudzić ciasto - ciasto francuskie mam zawsze w lodówce lub zamrażarce, można przygotować na szybko pyszny deser lub na kolację na słono...........SMACZNEGO!!!
4.04.2019
Składniki:
kapusta biała 1 główka, olej 1 łyżka, kasza biała gryczana 4 saszetki, kiszona kapusta 30 dag, mielone drobiowe 50 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 2 sztuki, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, papryka chilli mielona 1 łyżeczka, cebula podsmażona 2 sztuki, smalec 1 łyżka, sól czosnkowa 2 łyżeczki, woda 8 szklanek, liść laurowy 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, koncentrat pomidorowy Pudliszki 90 gram , mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1 pęczek
Białą kaszę gryczaną ugotować wg opisu ale w nie osolonej wodzie, wyjąć z wody i ostudzić, wsypać do miski i dobrze wymieszać z mielonym mięsem, podsmażoną na smalcu pokrojoną cebulą, z pokrojoną drobno kiszoną kapustą, jajkami,przyprawami i odciśniętą z wody czerstwą bułkę.
Z główki kapusty wyciąć nożem z czubkiem głąb, włożyć do garnka zalać wodą, wlać olej (woda z olejem ułatwia ściąganie i szybsze zmiękczenie liści) i po zagotowaniu wody teraz na średnim ogniu ściągać z główki liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw z liści, na każdy liść nałożyć farsz i zawijać ciasno gołąbki.
Na dnie szybkowar (mam 9 litrowy wysoki) rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać na sitku gołąbki, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 40 minut na średnim ogniu, gołąbki wyjąć jak są zimne, najlepiej gotować wieczorem i na noc zostawić w szybkowarze.
Gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, odlać 1 szklankę, dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki "zobacz TUTAJ", zagotować, mąkę wymieszać w szklance wywaru i wlać do sosu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać pokrojony koperek - pyszne gołąbki drobiowe z białej kapusty z kaszą, kiszoną kapustą w sosie pomidorowym są bardzo smaczne i warte zrobienia i zjedzenia, z szybkowara są aromatyczne,nie rozwalają się, trzeba je tylko wyjąć zimne, gotuję wieczorem i rano wyjmuję.........SMACZNEGO!!!
#pudliszki
kapusta biała 1 główka, olej 1 łyżka, kasza biała gryczana 4 saszetki, kiszona kapusta 30 dag, mielone drobiowe 50 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 2 sztuki, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, papryka chilli mielona 1 łyżeczka, cebula podsmażona 2 sztuki, smalec 1 łyżka, sól czosnkowa 2 łyżeczki, woda 8 szklanek, liść laurowy 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, koncentrat pomidorowy Pudliszki 90 gram , mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1 pęczek
Białą kaszę gryczaną ugotować wg opisu ale w nie osolonej wodzie, wyjąć z wody i ostudzić, wsypać do miski i dobrze wymieszać z mielonym mięsem, podsmażoną na smalcu pokrojoną cebulą, z pokrojoną drobno kiszoną kapustą, jajkami,przyprawami i odciśniętą z wody czerstwą bułkę.
Z główki kapusty wyciąć nożem z czubkiem głąb, włożyć do garnka zalać wodą, wlać olej (woda z olejem ułatwia ściąganie i szybsze zmiękczenie liści) i po zagotowaniu wody teraz na średnim ogniu ściągać z główki liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw z liści, na każdy liść nałożyć farsz i zawijać ciasno gołąbki.
Na dnie szybkowar (mam 9 litrowy wysoki) rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać na sitku gołąbki, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 40 minut na średnim ogniu, gołąbki wyjąć jak są zimne, najlepiej gotować wieczorem i na noc zostawić w szybkowarze.
Gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, odlać 1 szklankę, dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki "zobacz TUTAJ", zagotować, mąkę wymieszać w szklance wywaru i wlać do sosu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać pokrojony koperek - pyszne gołąbki drobiowe z białej kapusty z kaszą, kiszoną kapustą w sosie pomidorowym są bardzo smaczne i warte zrobienia i zjedzenia, z szybkowara są aromatyczne,nie rozwalają się, trzeba je tylko wyjąć zimne, gotuję wieczorem i rano wyjmuję.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
kura rosołowa 1/2 sztuki ok. 1 kg, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 2 sztuki, cukinia 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, rosół 1 szklanka, sok pomidorowy 1/2 litra, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki
Mięso ugotowane z kury rosołowej obrać z kości, skóry,chrząstek, pokroić.
Na oleju podsmażyć mięso obrane, dodać pokrojoną cebulę, wymieszać, podsmażać z 5 minut.
Dodać pokrojoną cukinię, paprykę, ząbki czosnku, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, podsmażać wymieszane z 3 minuty.
kura rosołowa 1/2 sztuki ok. 1 kg, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 2 sztuki, cukinia 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, rosół 1 szklanka, sok pomidorowy 1/2 litra, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki
Mięso ugotowane z kury rosołowej obrać z kości, skóry,chrząstek, pokroić.
Na oleju podsmażyć mięso obrane, dodać pokrojoną cebulę, wymieszać, podsmażać z 5 minut.
Dodać pokrojoną cukinię, paprykę, ząbki czosnku, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, podsmażać wymieszane z 3 minuty.
Wlać rosół, sok pomidorowy i zagotować, gotować z 5 minut, podawać z ryżem, ziemniakami - idealne danie na wykorzystanie mięsa kurczaka czy kury rosołowej z rosołu, potrawka smakuje doskonale na obiad i na kolację.........SMACZNEGO!!!
3.04.2019
Składniki:
olej rzepakowy 1/2 szklanki, marchew 3 sztuki średnie, cebula 1 duża,pierś kurczaka podwójna 1 sztuka, kiełbasa podwawelska 1 długa sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 czubate łyżeczki, cukinia 6 średnie, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, bazylia świeża 4 listki
Cukinie umyć, pokroić na małe kawałki i posolić, odstawić na 30 minut, po tym czasie cukinie odcisnąć z soku.
Na gorący olej wsypać obrane i pokrojone w talarki marchwie i podsmażać z 5 minut.
Następnie wsypać pokrojoną cebulę i mieszając podsmażać z 2 minuty, następnie wsypać pokrojone w kosteczkę piersi i pokrojoną kiełbasę, podsmażać z 3 minuty.
Dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki i odciśniętą cukinię, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 10 minut, zdjąć pokrywkę i doprawić do smaku przyprawami.
Dusić mieszając z 5 minut aby trochę płynu odparowało i na koniec wsypać posiekany koperek z posiekanymi listkami bazylii - podawać z czym się lubi... my lubimy z ryżem, ziemniakami lub tostami............SMACZNEGO!!!
#pudliszki
olej rzepakowy 1/2 szklanki, marchew 3 sztuki średnie, cebula 1 duża,pierś kurczaka podwójna 1 sztuka, kiełbasa podwawelska 1 długa sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 czubate łyżeczki, cukinia 6 średnie, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, bazylia świeża 4 listki
Cukinie umyć, pokroić na małe kawałki i posolić, odstawić na 30 minut, po tym czasie cukinie odcisnąć z soku.
Na gorący olej wsypać obrane i pokrojone w talarki marchwie i podsmażać z 5 minut.
Następnie wsypać pokrojoną cebulę i mieszając podsmażać z 2 minuty, następnie wsypać pokrojone w kosteczkę piersi i pokrojoną kiełbasę, podsmażać z 3 minuty.
Dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki i odciśniętą cukinię, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 10 minut, zdjąć pokrywkę i doprawić do smaku przyprawami.
Dusić mieszając z 5 minut aby trochę płynu odparowało i na koniec wsypać posiekany koperek z posiekanymi listkami bazylii - podawać z czym się lubi... my lubimy z ryżem, ziemniakami lub tostami............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)